Gondoltad volna, hogy te is tudsz otthon grillsajtot készíteni?

Gondoltad volna, hogy te is tudsz otthon grillsajtot készíteni?
2022. 06. 03., 21:30

A grillsajt hatalmas rajongótáborra tett szert az elmúlt évek során Magyarországon is. Szeretjük grillezni, húsok mellé köretnek készíteni, vagy akár csak magában enni némi saláta kíséretében.

Bármelyik is legyen a kedvenced az előbbiek közül, abban biztosan azonos véleményen vagyunk, ha valaki nagy mennyiségben eszi ezt a finomságot, szembe kell néznie annak a borsos árával is. De persze ez is könnyűszerrel megkerülhető, ha megtanulod, hogyan tudod akár magad is elkészíteni a saját konyhádban.

A következő cikkben megmutatjuk, hogyan kivitelezhető ez saját kezűleg, valamint kitérünk a nehézségekre, és a további lehetőségekre is. Szeretnél a grillsajton kívül más otthon elkészíthető praktikákról is olvasni? Esetleg diétás recepteket keresel, amikkel könnyebben telnek a napok? Nézz szét az Annuskám oldalán, és találd meg a neked leginkább tetsző recepteket, amikkel lenyűgözheted a szeretteidet!

A recept

A grillsajt elkészítéséhez az alábbiakra lesz szükséged:

  • 4 liter tej (3,5%)
  • 6 evőkanál 10%-os ecet
  • 3,5 evőkanál só

A tejet forrásig kell hevíteni, majd visszavenni a legkisebb fokozatra, és úgy tovább melegíteni, időnként megkeverve. Hozzáadjuk kanalanként az ecetet, míg a fehérje el nem válik teljesen a savótól. Ezután beleszórjuk a sót, majd 10 perc pihenés után átszűrjük egy konyharuhán, a fennmaradó részeket pedig a lábasban hagyjuk csepegni, préselődni 8 órán át.

Milyen tejet érdemes használni?

Természetesen az a legjobb, ha termelői piacon, vagy egyenesen a termelőtől tudsz beszerezni házi tejet. Amennyiben ez nem kivitelezhető, akkor érdemes a magasabb zsírtartalmú tejek felé orientálódni. Amennyiben laktózérzékenységed van, nem kell kétségbe esned, ez a recept elkészíthető laktózmentes tejből is.

Mindegy, hogy milyen ecetet használok?

Tulajdonképpen nincs kőbe vésve, hogy kizárólag 10%-os ecettel lehet elkészíteni a receptet. Valójában az a fontos, hogy fokozatosan adagold az ecetet a tejhez, és folyamatosan figyeld a végbemenő reakciókat. Akkor vagy készen, ha a savó és a fehérje teljesen elváltak, és áttetsző folyadék marad csak a lábasban.

Mindegy, hogy milyen konyharuhát használok?

Sajnos nem. A sajtok hajlamosak arra, hogy felvegyék a környezetükben lévő illatokat és ízeket, márpedig egy hagyományosan, öblítővel mosott konyharuhától nagyon sok mindent tud átvenni. Éppen ezért kizárólag olyan konyharuhát érdemes használni, ami kizárólag ecetes vízben lett kiforralva.

Meddig fogyasztható a kész grillsajt?

Maximum 1 hétig lesz jó a hűtőben tárolva. Ebből kifolyólag érdemes azzal számolnod, hogy 1 liter tejből körülbelül 10-12 dkg-os darab sajtot tudsz készíteni. Ha nagyobb adagot tervezel csinálni, akkor csak úgy éri meg, ha tudod, hogy képesek vagytok egy hét alatt elfogyasztani mindet. Sok sikert kívánunk!

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 05., 13:10
Cégcsoportunk már 35 éve van a HR piacon, ahol sokoldalú szolgáltatóként igyekszünk helytállni. Szeretném, ha legalább még ennyi ideig sikeresen tudna működni a cég – mondta az Üzletem.hu-nak Ifj. Vida Péter, a Viapan Group Managing Directora.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.
2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!
A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS