Fordítsunk időt a szakmai önfejlesztésünkre

Fordítsunk időt a szakmai önfejlesztésünkre
2023. 03. 05., 07:45

A mai dinamikusan változó gazdaságban és munkaerőpiacon a szakmai önfejlesztés elengedhetetlen. Ha egy pillanatra nem figyelünk, máris olyan technológiai és egyéb újítások jelennek meg, amikbe fontos minél hamarabb betanulnunk, hogy versenyképesek maradhassunk és megfeleljünk a felmerülő kihívásoknak.

Mi a szakmai önfejlesztés?

Röviden az, amikor valaki időt és energiát fordít arra, hogy folyamatosan tanuljon és fejlődjön egy adott területen, szakmában vagy bővítse ismereteit. Ez bármilyen területen történhet, például fejlődhetünk új technológiák megismerésével, vezetői készségeink fejlesztésével vagy nyelvtudásunk bővítésével, frissítésével, új nyelvek elsajátításával.

Rendkívül fontos a munkaerőpiacon, hogy ne csak a meglévő tudásunkkal próbáljunk boldogulni, mert az egy idő után elavulhat, elkophat, hanem ha csak apránként is, de folyamatosan gyűjtsünk új ismereteket.

Ennek hatására felkészültebbek leszünk, amikor valamilyen kihívással szembesülünk, javulhat a hatékonyságunk és nőhet szakmai presztízsünk.

Fejlődési lehetőségek

Aki nem képes lépést tartani a folyamatosan fejlődő technológiával, szervezeti fejlesztésekkel, stb, könnyen lemaradhat. Azonban számtalan lehetőség van arra, hogy fejlesszük magunkat. Részt vehetünk különböző szakmai fejlesztő programokon, például előadásokon, konferenciákon, online kurzusokon, tanfolyamokon és tréningeken.

Ez azonban nem minden. Akár napi pár perc olvasással (papír vagy digitális alapon) is olyan készségekre és képességekre tehetünk szert, amivel könnyebben boldogulunk majd a későbbiekben. Számtalan könyvösszefoglaló applikáció is létezik, ahol minden nap valamilyen új témába tanulhatunk bele, legyen szó pszichológiáról, gazdaságról, technológiáról vagy bármi másról.

A munkahelyi elégedettség és szakmai hitelesség növelése

Mind a saját önfejlesztésünk, mind a csapatunk fejlődésének támogatása kiemelt feladat. Az új készségek elsajátítása hozzájárul ahhoz, hogy az egyén izgalmasabb, nagyobb szakmai kihívásokat rejtő, motiválóbb feladatokon dolgozzon. Ezek hatására nőhet az elégedettség és boldogság, így akár a vállalathoz való hűség is.

A szakmai önfejlesztés előnye továbbá, hogy növeli az adott szakember piaci értékét. A digitális marketing, adatelemző és egyéb népszerű és hasznos ismeretek megszerzése nagyobb keresletet teremthet a szakember iránt a munkaerőpiacon. Ez abból fakad, hogy a legtöbb munkáltató képzett, aktuális ismeretekkel rendelkező munkaerőt keres, akik a friss ismereteiket képesek is alkalmazni a munkájukban. Ezt kamatoztathatjuk cégen belül más pozíciókban vagy új munkahelyen is.

Ha további fejlődési ötleteket keresel vagy úgy érzed, egyedül nem megy, keresd a Fiatal Női Vezetők Instagram és weboldalát.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 28., 10:10
A szerződés alapvető jellemzője, hogy a felek egybehangzó akaratát fejezi ki. Mi a helyzet akkor, hogy az egyik szerződő felet tévedésbe ejtették, és emiatt döntött a szerződéskötés mellett? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-29 09:00:27
Nehéz elvonatkoztatnom a csehszlovák múltamtól – még bőven szocializmus volt, mikor először kóstoltam Komáromban mogorva nagyapám mellett álldogálva a majonézes halsalátát, vagyis a treskát.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS