Ezt érdemes tudnod az esszenciális aminosavakról

Ezt érdemes tudnod az esszenciális aminosavakról
2023. 08. 08., 05:45

Nem mostanában ültünk kémiaórán az iskolapadban, mégis egy sor olyan tudásra tettünk akkor szert, ami ma elengedhetetlen az egészséges életmód iránt érdeklődők számára. Az egyik ilyen az esszenciális aminosavak témaköre, melyről most röviden beszámolunk cikkünkben.

A fehérjepótlás elengedhetetlen mindenki számára, nem csak annak, aki sportol. A különböző táplálékkiegészítők egy része úgy is összeegyeztethető ezzel az igénnyel, ha valaki nem fogyaszt állati eredetű táplálékot. Ilyen választhatjuk a BodySelect Premium Supplements vegán fehérjéjét. De még mielőtt bevásárolnánk táplálékkiegészítőkből, nézzük meg, mik is azok az esszenciális aminosavak, mire „jók”, és milyen élelmiszerekben találhatóak meg.

Kisokos az esszenciális aminosavakró

Ezek az aminosavak olyan szerves vegyületek, melyeket testünk nem képes előállítani, így táplálék formájában kell bevinnünk őket időről időre. A fehérjék alkotóelemei, ilyenformán belőlük épülnek fel a szöveteink, szerveink, és energiaforrásként is szolgálnak. Emellett a bioszintézis résztvevői, és szállítják sejtjeink között az ingerületátvivő anyagokat.

Húszféle aminosav létezik, közülük kilenc darabot nevezünk esszenciálisnak. Forrásaik a teljes értékű fehérjék, melyeket főként állatokban találunk meg, de léteznek ilyen növényi eredetű fehérjeforrások is.

Szerepük

Ahogy említettük, fő szerepük a fehérjék felépítése, tehát jelenlétük a szervezetben elengedhetetlen annak normál működéséhez. Segítségükkel

  • megfelelően fejlődnek a szövetek, 
  • elégségesen szívódnak fel a tápanyagok a bélrendszerben,
  • és jól működik az energiatermelés is. 

A sportolók számára a leginkább ismertek az úgynevezett BCAA-k, melyek elágazó láncú aminosavak (konkrétan a valin, a leucin és az izoleucin), és amelyek az izomrendszerünk egyharmadát alkotják.

Hogyan pótoljuk őket élelmiszerekkel?

A legjobb megoldás a fehérjék pótlására az állati eredetű élelmiszerek fogyasztása, ezek közül leginkább halak, húsok, tojás, tejtermékek, tenger gyümölcsei ajánlottak. Ha növényi forrásból „szereznénk be” a fehérjét, akkor a legjobb a szója, hajdina, quinoa fogyasztása.

A hüvelyesek, diófélék, magvak és a teljes kiőrlésű gabonák is jó fehérjeforrások, ám észben kell tartani, hogy nem teljes értékű, komplex fehérjék. Ezért nem szabad csak ezekre alapozni a fehérjebevitelt, mert nincs meg bennük mind a kilenc esszenciális aminosav.

Étrend-kiegészítőkkel azonban ez a probléma is könnyedén orvosolható, mindössze egyeztessük dietetikussal vagy egészségügyi szakemberrel, mielőtt elkezdenénk szedni egyet.

Legyen szó aktív életmódról, sporttevékenységről, fitneszről vagy „csak” odafigyelésről az egészséges életre, a megfelelő és sokszínű fehérjebevitel mindenkinek fontos. Tegyél magadért!

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS