Egyre erősebb a videómarketing szerepe az értékesítésben

2022. 06. 02., 11:47

Az elmúlt években Magyarországon is tanúi lehettünk az online kereskedelem mindent elsöprő robbanásának: 2020-ban 45 százalékkal, majd tavaly további 30 százalékkal bővült az e-commerce szektor hazánkban, és hamarosan a teljes kiskereskedelmi torta 14-15 százaléka az online csatornáé lehet. Vajon mivel hódíthatják meg a legfiatalabb fogyasztókat, melyek a legfrissebb trendek a videómarketing piacon? Az innovatív videó streaming-megoldásokat fejlesztő Magyar RECnGO összeírta a siker receptjét.

Átlagosan 100 percet töltenek naponta az emberek az interneten videók nézegetésével és a fogyasztók több, mint fele még a boltokban is ezt teszi, hogy a vásárlás előtt tájékozódjon a kiválasztott termékekről. Azok a kereskedők, akik audiovizuális tartalmakat is használnak marketingtevékenységeik során, egyöntetűen arról számolnak be, hogy jelentősen növekedett a webhelyük forgalma (86 százalék), emellett direkt összefüggést tapasztalnak az értékesítési mutatók és a videók rendszeres megosztása között (78 százalék).

Csupán néhány megdöbbentő statisztika a videómarketing világból, melyet semmiképpen sem lehet figyelmen kívül hagyni, ha sikeresen helyt szeretnénk állni a dübörgő e-kereskedelmi piacon. Annál is inkább, mert hamarosan ismét nagy ugrás ígérkezik: néhány éven belül ugyanis már önálló döntéseket hozó fogyasztókként is számolni kell a 2010 után született Alfa generációval, akik már digitális bennszülöttnek számítanak. A közel 2 milliárdos korcsoport óriási gazdasági súllyal bír majd globálisan – itt van tehát az ideje annak, hogy a hazai szereplők is átgondolják marketing stratégiájukat és nagyobb sebességre kapcsoljanak.

Az e-commerce aranyszabályai: élmények, élőzés, interaktivitás

Az online fogyasztói szokások és az e-kereskedelemben célcsoportként megjelenő vásárlók életkori sajátosságainak átalakulása miatt új megközelítésre és megoldásokra van szükség: a látogatók gyors, átlátható, élményalapú és személyre szabott vásárlói utat szeretnének bejárni, és a kapcsolódó marketingüzenetektől is pontosan ezeket várják. Szeretnék minél közelebbről megismerni a kinézett terméket vagy szolgáltatást, virtuálisan felpróbálni egy-egy ruhadarabot, megnézni, ahogy a kedvenc influenszerük a gyakorlatban is kipróbálja a legújabb sminkecsetet vagy azonnal feltenni a kérdéseiket az online bemutatót tartó értékesítőnek.

A videómarketing tartalmak – legyen szó vlogokról, a termékeket vagy azok használatát bemutató rövid filmekről, webináriumokról vagy éppen videós podcastokról – felkeltik az emberek figyelmét, élményeket nyújtanak számukra, illetve egyszerű és fogyasztható formában adnak át minden fontos információt a vásárlói döntés meghozatala előtt.

“Fontos azt is felismerni, hogy bár még soha nem állt az online kereskedelem rendelkezésére annyi kommunikációs platform, mint manapság, a digitális térben a személyes találkozások hiányában mégis nehéz a hitelességen és bizalmon alapuló ügyfélkapcsolatok kialakítása. Valószínűleg ebben rejlik az élő videók, illetve streamingek népszerűségének kulcsa. A közösségi oldalakon vagy saját felületeken közvetített valós idejű tartalmaknál nincs lehetőség sumákolásra, ráadásul azonnali válaszokat nyújtó, interaktív csatornát jelentenek az eladó és a vevő között. Miközben az élő videók háromszor hosszabb ideig képesek lekötni a nézők figyelmét, hódítanak a mikrovideók is: egyre röbb cég használja a TikTokot is marketingcélokra. Nem csoda, hiszen a videós tartalmakkal a legnagyobb keresőmotorok, így például a Google találatai között is előrébb kerülhetünk” – hívja fel a figyelmet Szél Gergely, a RECnGO ügyvezetője.

Mobilon nézzük, mobilról jön a megoldás is

Talán az sem meglepő, hogy a kiemelkedő értékesítési mutatókhoz ma már elengedhetetlen, hogy az egész vásárlói útvonal egyszerűen és gyorsan bejárható legyen okoseszközökön is, hiszen az összes internetes tranzakció több, mint felét már mobitelefonon hajtják végre. Ezért olyan audiovizuális tartalmakat érdemes megosztani webfelületeinken és közösségi oldalainkon is, melyek élvezhetőek és betöltik funkciójukat a mobilképernyőkön is.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-10-02 19:53:33
Áprilisban és májusban olyan sok esőt esett, majd olyan agresszív lisztharmat támadta meg a szőlőt, amilyennel tisztességben megőszült borászok sem találkoztak még soha életükben arrafelé.
2022-09-30 19:22:00
A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség éves közgyűlésén az OAH vezetői megbeszéléseket folytattak az amerikai, az argentin, a bolgár, a finn, a horvát, a lengyel, a marokkói, a román, a szerb és a török hatóság képviselőivel.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

Áprilisban és májusban olyan sok esőt esett, majd olyan agresszív lisztharmat támadta meg a szőlőt, amilyennel tisztességben megőszült borászok sem találkoztak még soha életükben arrafelé.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS