„Csíkos boltzár” szombat délelőtt? – Aligha lesz tartható

2020. 03. 28., 09:30

Trombitaszóra térfélcsere: amikor neked pirosra vált a boltos lámpa, neki éppen zöldre. Fifika is jöhet. De szombat délelőtt nagyobb tolongást okozhat, amikor ráadásul sok bolt és minden piac korán zár. Ja, a trafikba például bármikor mehet bárki, de legalább a kocsmára váltásuk most visszaállítható. Az egészség védelme pedig nem alapterület kérdése, mert ilyen is be lett dobva. és ellenőrizni is kell, de egy picit féllábas a rendelet – írja a blokkk.com.

A kijárási korlátozás ésszerű döntés, hiszen a védekezés lényege a megelőzés. De hát mindig felvetődhet olyan kérdés, vajon zökkenőmentes lesz-e egy-egy lépés megtétele. Mit csinál az, aki a korlátozás első napján délelőtt 11 órakor betoppanna egy élelmiszerboltba, és fiatalabb 65 évnél, vagy fordítva, aki délután menne kifliért és 65 évnél idősebb. És mindketten éhesek éppen.

Javítani pedig, ha kell – de ez majd elválik –, sohasem késő. Felvetődött már olyan javaslat, hogy a 400 négyzetméternél kisebb üzletekre ne vonatkozzon a korlátozás, de hát az egészség védelme nem alapterület kérdése. Inkább a három óra faragható, ha nagy a felfordulás emiatt. A szombat délelőtti 3 órás csíkos boltzár viszont soknak tűnik. De hát a gyakorlatban majd ez is elválik.

Fifika is jöhet, de legalább nem lép be a boltba, akinek nem szabad

Az már sejthető, hogy lesznek vásárlást segítő segítők a boltok bejáratánál, akik felajánlják az éppen rossz időpontban érkezőknek, hogy majd ők elintézik a bevásárlást. Csak valóban elintézzék és meg ne lógjanak a lóvéval, ha esetleg valaki előre odaadna nekik némi aprót.

És vajon a boltos megteheti-e, hogy egy sajtcetlire firkantott vagy fülbe súgott megrendelésért kibaktat a boltja elé, összeszedi a boltban, kiviszi, átadja, átveszi a pénzt és visszasétál. Ez amolyan csomagküldő-házaló kereskedés öszvérmegoldás lenne. Házalni lehet egyébként a boltosnak, hiszen most frissítették a rendeletet, be sem kell jelenteni. Csak az utcán kell  sétálgatnia fel-alá.

Faluhelyen meg a mozgóbolt, a falusi bolt réme állhat meg a bolt előtt. Nála nincs időkorlát. (De jogszabálykönnyítés sem, be kellett jelenteni, még az útvonalat is.)

Ha nekem piros, akkor neked zöld, de ha szombaton korán zár a bolt, akkor elmaradhat a trombitaszó

A kijárási korlátozás alapján március 28-tól, éppen egy szombati naptól saját és családja érdekében a 65. életévét betöltött személy az élelmiszerüzletet, drogériát, piacot vagy gyógyszertárat 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatja. Ehhez rögvest két megjegyzés kapcsolódik: mindannyiunk érdekében, és a „csak”. Tehát ezekre az árus helyekre csak ekkor mehet.

És a ráadás, hogy az élelmiszerüzletben, drogériában, piacon vagy gyógyszertárban 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben az ott foglalkoztatottak kivételével kizárólag 65 évnél idősebb személy tartózkodhat. Tehát aki ennél fiatalabb, az nem teheti be a lábát ezekre a helyekre.

Vannak erre nemzetközi példák, nem véletlenül, hiszen a bolt az, ahol járvány idején sokaknak meg kell fordulniuk és így külön lehet választani a legveszélyeztetettebb vásárlókat a többiektől. Ez nem baj. Sőt.

Némi döccenő azonban szombat délelőtt lehet. Egyrészt még nagyobb élelmiszeres boltok is szűkítették nyitvatartásukat, nem véletlenül. Így a 65 évesnél fiatalabbak vásárlási ideje szűkült, eleve minden nap. 9 órakor és 12 órakor szólhat a trombita, hogy térfélcsere, te menj ki, ő meg bejöhet. És percnyi pontossággal kell mérni az időt.

Szombat

De a nagyobb feszültség szombaton azoknál a boltoknál várható, akik szombaton korábban zárnak be. Sok, főleg kisebb élelmiszerbolt 13-14-15 órakor lehúzza a redőnyt, piacok is bezárnak ebben az időszakban, és gyógyszertárak is. És van olyan coopos bolt is, amelyik 11 órakor bezár szombaton.

És ők hiába nyitnak ki reggel a szokásos időpontban, a 65 évnél fiatalabbaknak szóló szombat délelőtti 3 órás zár kemény diónak bizonyulhat.

A szombat délelőtti vásárlási szokásokhoz azért az is hozzátartozik, hogy sokan munkájuk miatt ekkor vásárolnak hétvégére.

Persze, egymásért alkalmazkodni kell, ez nem kérdés, de az már lehet, vajon a 65 évesnél idősebbek mennyire kényszerülnek rá a szombat délelőtti háromórás kivételezésre. Lehetne esetleg 10 dekával kevesebb?

Kivételek a csíkos boltzár alól: van

A csíkos boltzár csak az élelmiszerboltokra, drogériákra, piacokra és a gyógyszertárakra vonatkozik. De bármikor lehet menni trafikba. Nyilván egy benzinkút esetében nem lenne ésszerű egy ilyen terelés, hiszen egy hirtelen tankolás életmentő is lehet.

A trafik más okok miatt is izgalmas történet. Az elmúlt napokban a vendéglátóhelyek 15 órás zárása miatt (meg úgy egyébként korábban is) a trafikok előtt, környékén akadtak mulatozásra váltók, főleg az esti, éjszakai órákban. Hát ez sokakat zavart is, főleg a környéken lakók közül, de feltehetően ennek most már vége a kijárási korlátozással.

És hogyan lehet a csíkos boltzárat betartatni

A kormányrendelet szerint annak felelőssége, hogy  az élelmiszerüzletben, drogériában, piacon vagy gyógyszertárban a 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben az ott foglalkoztatottak kivételével kizárólag a 65 évesnél idősebb személy tartózkodhat, az a helyiség üzemeltetőjének a felelőssége.

Arról viszont nem beszél a rendelet, hogy a 65 év feletti időcsíkon kívüli időszakban kinek a felelőssége, hogy 9 óra előtt, vagy 12 óra után ki mehet be a boltba. Hát feltehetően itt is a boltos a hunyó.

Úgy egyébként a rendelet betartásának ellenőrzése a rendőrség feladata, de ez nyilván a közterületeken jelent feladatot.

Hány évesnek is tetszik lenni?

Nem mindenkiről olvasható le, pontosan hány éves, ha olyan 65 körülinek látszik. Lehet valaki 64, vagy 66 éves is. A rendelet az rendelet, tehát sok tili-tolinak nincs helye. De az is nyilvánvaló, hogy ez most nem a szőrszálhasogatás ideje.

Úgy egyébként a fogyasztóvédelmi törvény a fiatalkorúak esetében rendelkezik arról, hogy egyes termékek kiszolgálásának tilalma esetében mi a boltos eljárásának menete. Nyilván ezt kell átültetni az új gyakorlatba is: kétség esetén felhívja a fogyasztót életkorának hitelt érdemlő igazolására. Az életkor megfelelő igazolásának hiányában a termék értékesítését, kiszolgálását meg kell tagadni.

blokkk.com

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-06-26 10:35:00
Nem vesztik hatályukat 2022. július 1-jével Áfa tv. azon rendelkezései, amelyek jelenleg fordított adózást írnak elő a jogszabályban meghatározott mezőgazdasági és acélipari termékkör értékesítése, valamint az üvegházhatású gáz kibocsátására jogosító forgalomképes vagyoni értékű jog átruházása esetén – hívta fel a figyelmet az adóhivatal.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerőpiacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.
2022. 05. 30., 12:00
epizód: 2022 / 5   |   hossz: 21:41
Mi vár a vendéglátóiparra a Covid-járvány végén és az ukrajnai háború közben? Miként lesznek a konkurensekből partnerek? Miért a 3. év a legkritikusabb az ágazatban? Hogyan lehet visszacsábítani a pályaelhagyókat? Hány főnök tud kiszabadulni a napi rutinból a hetenkénti feladatmegbeszélésre a csapattal? Bánhalmi Kata, a több ezer tagot számláló Piqniq Budapest szakmai szervezet társalapítója válaszol a kérdésekre.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS