„Csíkos boltzár” szombat délelőtt? – Aligha lesz tartható

2020. 03. 28., 09:30

Trombitaszóra térfélcsere: amikor neked pirosra vált a boltos lámpa, neki éppen zöldre. Fifika is jöhet. De szombat délelőtt nagyobb tolongást okozhat, amikor ráadásul sok bolt és minden piac korán zár. Ja, a trafikba például bármikor mehet bárki, de legalább a kocsmára váltásuk most visszaállítható. Az egészség védelme pedig nem alapterület kérdése, mert ilyen is be lett dobva. és ellenőrizni is kell, de egy picit féllábas a rendelet – írja a blokkk.com.

A kijárási korlátozás ésszerű döntés, hiszen a védekezés lényege a megelőzés. De hát mindig felvetődhet olyan kérdés, vajon zökkenőmentes lesz-e egy-egy lépés megtétele. Mit csinál az, aki a korlátozás első napján délelőtt 11 órakor betoppanna egy élelmiszerboltba, és fiatalabb 65 évnél, vagy fordítva, aki délután menne kifliért és 65 évnél idősebb. És mindketten éhesek éppen.

Javítani pedig, ha kell – de ez majd elválik –, sohasem késő. Felvetődött már olyan javaslat, hogy a 400 négyzetméternél kisebb üzletekre ne vonatkozzon a korlátozás, de hát az egészség védelme nem alapterület kérdése. Inkább a három óra faragható, ha nagy a felfordulás emiatt. A szombat délelőtti 3 órás csíkos boltzár viszont soknak tűnik. De hát a gyakorlatban majd ez is elválik.

Fifika is jöhet, de legalább nem lép be a boltba, akinek nem szabad

Az már sejthető, hogy lesznek vásárlást segítő segítők a boltok bejáratánál, akik felajánlják az éppen rossz időpontban érkezőknek, hogy majd ők elintézik a bevásárlást. Csak valóban elintézzék és meg ne lógjanak a lóvéval, ha esetleg valaki előre odaadna nekik némi aprót.

És vajon a boltos megteheti-e, hogy egy sajtcetlire firkantott vagy fülbe súgott megrendelésért kibaktat a boltja elé, összeszedi a boltban, kiviszi, átadja, átveszi a pénzt és visszasétál. Ez amolyan csomagküldő-házaló kereskedés öszvérmegoldás lenne. Házalni lehet egyébként a boltosnak, hiszen most frissítették a rendeletet, be sem kell jelenteni. Csak az utcán kell  sétálgatnia fel-alá.

Faluhelyen meg a mozgóbolt, a falusi bolt réme állhat meg a bolt előtt. Nála nincs időkorlát. (De jogszabálykönnyítés sem, be kellett jelenteni, még az útvonalat is.)

Ha nekem piros, akkor neked zöld, de ha szombaton korán zár a bolt, akkor elmaradhat a trombitaszó

A kijárási korlátozás alapján március 28-tól, éppen egy szombati naptól saját és családja érdekében a 65. életévét betöltött személy az élelmiszerüzletet, drogériát, piacot vagy gyógyszertárat 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatja. Ehhez rögvest két megjegyzés kapcsolódik: mindannyiunk érdekében, és a „csak”. Tehát ezekre az árus helyekre csak ekkor mehet.

És a ráadás, hogy az élelmiszerüzletben, drogériában, piacon vagy gyógyszertárban 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben az ott foglalkoztatottak kivételével kizárólag 65 évnél idősebb személy tartózkodhat. Tehát aki ennél fiatalabb, az nem teheti be a lábát ezekre a helyekre.

Vannak erre nemzetközi példák, nem véletlenül, hiszen a bolt az, ahol járvány idején sokaknak meg kell fordulniuk és így külön lehet választani a legveszélyeztetettebb vásárlókat a többiektől. Ez nem baj. Sőt.

Némi döccenő azonban szombat délelőtt lehet. Egyrészt még nagyobb élelmiszeres boltok is szűkítették nyitvatartásukat, nem véletlenül. Így a 65 évesnél fiatalabbak vásárlási ideje szűkült, eleve minden nap. 9 órakor és 12 órakor szólhat a trombita, hogy térfélcsere, te menj ki, ő meg bejöhet. És percnyi pontossággal kell mérni az időt.

Szombat

De a nagyobb feszültség szombaton azoknál a boltoknál várható, akik szombaton korábban zárnak be. Sok, főleg kisebb élelmiszerbolt 13-14-15 órakor lehúzza a redőnyt, piacok is bezárnak ebben az időszakban, és gyógyszertárak is. És van olyan coopos bolt is, amelyik 11 órakor bezár szombaton.

És ők hiába nyitnak ki reggel a szokásos időpontban, a 65 évnél fiatalabbaknak szóló szombat délelőtti 3 órás zár kemény diónak bizonyulhat.

A szombat délelőtti vásárlási szokásokhoz azért az is hozzátartozik, hogy sokan munkájuk miatt ekkor vásárolnak hétvégére.

Persze, egymásért alkalmazkodni kell, ez nem kérdés, de az már lehet, vajon a 65 évesnél idősebbek mennyire kényszerülnek rá a szombat délelőtti háromórás kivételezésre. Lehetne esetleg 10 dekával kevesebb?

Kivételek a csíkos boltzár alól: van

A csíkos boltzár csak az élelmiszerboltokra, drogériákra, piacokra és a gyógyszertárakra vonatkozik. De bármikor lehet menni trafikba. Nyilván egy benzinkút esetében nem lenne ésszerű egy ilyen terelés, hiszen egy hirtelen tankolás életmentő is lehet.

A trafik más okok miatt is izgalmas történet. Az elmúlt napokban a vendéglátóhelyek 15 órás zárása miatt (meg úgy egyébként korábban is) a trafikok előtt, környékén akadtak mulatozásra váltók, főleg az esti, éjszakai órákban. Hát ez sokakat zavart is, főleg a környéken lakók közül, de feltehetően ennek most már vége a kijárási korlátozással.

És hogyan lehet a csíkos boltzárat betartatni

A kormányrendelet szerint annak felelőssége, hogy  az élelmiszerüzletben, drogériában, piacon vagy gyógyszertárban a 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben az ott foglalkoztatottak kivételével kizárólag a 65 évesnél idősebb személy tartózkodhat, az a helyiség üzemeltetőjének a felelőssége.

Arról viszont nem beszél a rendelet, hogy a 65 év feletti időcsíkon kívüli időszakban kinek a felelőssége, hogy 9 óra előtt, vagy 12 óra után ki mehet be a boltba. Hát feltehetően itt is a boltos a hunyó.

Úgy egyébként a rendelet betartásának ellenőrzése a rendőrség feladata, de ez nyilván a közterületeken jelent feladatot.

Hány évesnek is tetszik lenni?

Nem mindenkiről olvasható le, pontosan hány éves, ha olyan 65 körülinek látszik. Lehet valaki 64, vagy 66 éves is. A rendelet az rendelet, tehát sok tili-tolinak nincs helye. De az is nyilvánvaló, hogy ez most nem a szőrszálhasogatás ideje.

Úgy egyébként a fogyasztóvédelmi törvény a fiatalkorúak esetében rendelkezik arról, hogy egyes termékek kiszolgálásának tilalma esetében mi a boltos eljárásának menete. Nyilván ezt kell átültetni az új gyakorlatba is: kétség esetén felhívja a fogyasztót életkorának hitelt érdemlő igazolására. Az életkor megfelelő igazolásának hiányában a termék értékesítését, kiszolgálását meg kell tagadni.

blokkk.com

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 18:40:00
Az MNB összesen 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS