„Csíkos boltzár” szombat délelőtt? – Aligha lesz tartható

2020. 03. 28., 09:30

Trombitaszóra térfélcsere: amikor neked pirosra vált a boltos lámpa, neki éppen zöldre. Fifika is jöhet. De szombat délelőtt nagyobb tolongást okozhat, amikor ráadásul sok bolt és minden piac korán zár. Ja, a trafikba például bármikor mehet bárki, de legalább a kocsmára váltásuk most visszaállítható. Az egészség védelme pedig nem alapterület kérdése, mert ilyen is be lett dobva. és ellenőrizni is kell, de egy picit féllábas a rendelet – írja a blokkk.com.

A kijárási korlátozás ésszerű döntés, hiszen a védekezés lényege a megelőzés. De hát mindig felvetődhet olyan kérdés, vajon zökkenőmentes lesz-e egy-egy lépés megtétele. Mit csinál az, aki a korlátozás első napján délelőtt 11 órakor betoppanna egy élelmiszerboltba, és fiatalabb 65 évnél, vagy fordítva, aki délután menne kifliért és 65 évnél idősebb. És mindketten éhesek éppen.

Javítani pedig, ha kell – de ez majd elválik –, sohasem késő. Felvetődött már olyan javaslat, hogy a 400 négyzetméternél kisebb üzletekre ne vonatkozzon a korlátozás, de hát az egészség védelme nem alapterület kérdése. Inkább a három óra faragható, ha nagy a felfordulás emiatt. A szombat délelőtti 3 órás csíkos boltzár viszont soknak tűnik. De hát a gyakorlatban majd ez is elválik.

Fifika is jöhet, de legalább nem lép be a boltba, akinek nem szabad

Az már sejthető, hogy lesznek vásárlást segítő segítők a boltok bejáratánál, akik felajánlják az éppen rossz időpontban érkezőknek, hogy majd ők elintézik a bevásárlást. Csak valóban elintézzék és meg ne lógjanak a lóvéval, ha esetleg valaki előre odaadna nekik némi aprót.

És vajon a boltos megteheti-e, hogy egy sajtcetlire firkantott vagy fülbe súgott megrendelésért kibaktat a boltja elé, összeszedi a boltban, kiviszi, átadja, átveszi a pénzt és visszasétál. Ez amolyan csomagküldő-házaló kereskedés öszvérmegoldás lenne. Házalni lehet egyébként a boltosnak, hiszen most frissítették a rendeletet, be sem kell jelenteni. Csak az utcán kell  sétálgatnia fel-alá.

Faluhelyen meg a mozgóbolt, a falusi bolt réme állhat meg a bolt előtt. Nála nincs időkorlát. (De jogszabálykönnyítés sem, be kellett jelenteni, még az útvonalat is.)

Ha nekem piros, akkor neked zöld, de ha szombaton korán zár a bolt, akkor elmaradhat a trombitaszó

A kijárási korlátozás alapján március 28-tól, éppen egy szombati naptól saját és családja érdekében a 65. életévét betöltött személy az élelmiszerüzletet, drogériát, piacot vagy gyógyszertárat 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatja. Ehhez rögvest két megjegyzés kapcsolódik: mindannyiunk érdekében, és a „csak”. Tehát ezekre az árus helyekre csak ekkor mehet.

És a ráadás, hogy az élelmiszerüzletben, drogériában, piacon vagy gyógyszertárban 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben az ott foglalkoztatottak kivételével kizárólag 65 évnél idősebb személy tartózkodhat. Tehát aki ennél fiatalabb, az nem teheti be a lábát ezekre a helyekre.

Vannak erre nemzetközi példák, nem véletlenül, hiszen a bolt az, ahol járvány idején sokaknak meg kell fordulniuk és így külön lehet választani a legveszélyeztetettebb vásárlókat a többiektől. Ez nem baj. Sőt.

Némi döccenő azonban szombat délelőtt lehet. Egyrészt még nagyobb élelmiszeres boltok is szűkítették nyitvatartásukat, nem véletlenül. Így a 65 évesnél fiatalabbak vásárlási ideje szűkült, eleve minden nap. 9 órakor és 12 órakor szólhat a trombita, hogy térfélcsere, te menj ki, ő meg bejöhet. És percnyi pontossággal kell mérni az időt.

Szombat

De a nagyobb feszültség szombaton azoknál a boltoknál várható, akik szombaton korábban zárnak be. Sok, főleg kisebb élelmiszerbolt 13-14-15 órakor lehúzza a redőnyt, piacok is bezárnak ebben az időszakban, és gyógyszertárak is. És van olyan coopos bolt is, amelyik 11 órakor bezár szombaton.

És ők hiába nyitnak ki reggel a szokásos időpontban, a 65 évnél fiatalabbaknak szóló szombat délelőtti 3 órás zár kemény diónak bizonyulhat.

A szombat délelőtti vásárlási szokásokhoz azért az is hozzátartozik, hogy sokan munkájuk miatt ekkor vásárolnak hétvégére.

Persze, egymásért alkalmazkodni kell, ez nem kérdés, de az már lehet, vajon a 65 évesnél idősebbek mennyire kényszerülnek rá a szombat délelőtti háromórás kivételezésre. Lehetne esetleg 10 dekával kevesebb?

Kivételek a csíkos boltzár alól: van

A csíkos boltzár csak az élelmiszerboltokra, drogériákra, piacokra és a gyógyszertárakra vonatkozik. De bármikor lehet menni trafikba. Nyilván egy benzinkút esetében nem lenne ésszerű egy ilyen terelés, hiszen egy hirtelen tankolás életmentő is lehet.

A trafik más okok miatt is izgalmas történet. Az elmúlt napokban a vendéglátóhelyek 15 órás zárása miatt (meg úgy egyébként korábban is) a trafikok előtt, környékén akadtak mulatozásra váltók, főleg az esti, éjszakai órákban. Hát ez sokakat zavart is, főleg a környéken lakók közül, de feltehetően ennek most már vége a kijárási korlátozással.

És hogyan lehet a csíkos boltzárat betartatni

A kormányrendelet szerint annak felelőssége, hogy  az élelmiszerüzletben, drogériában, piacon vagy gyógyszertárban a 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben az ott foglalkoztatottak kivételével kizárólag a 65 évesnél idősebb személy tartózkodhat, az a helyiség üzemeltetőjének a felelőssége.

Arról viszont nem beszél a rendelet, hogy a 65 év feletti időcsíkon kívüli időszakban kinek a felelőssége, hogy 9 óra előtt, vagy 12 óra után ki mehet be a boltba. Hát feltehetően itt is a boltos a hunyó.

Úgy egyébként a rendelet betartásának ellenőrzése a rendőrség feladata, de ez nyilván a közterületeken jelent feladatot.

Hány évesnek is tetszik lenni?

Nem mindenkiről olvasható le, pontosan hány éves, ha olyan 65 körülinek látszik. Lehet valaki 64, vagy 66 éves is. A rendelet az rendelet, tehát sok tili-tolinak nincs helye. De az is nyilvánvaló, hogy ez most nem a szőrszálhasogatás ideje.

Úgy egyébként a fogyasztóvédelmi törvény a fiatalkorúak esetében rendelkezik arról, hogy egyes termékek kiszolgálásának tilalma esetében mi a boltos eljárásának menete. Nyilván ezt kell átültetni az új gyakorlatba is: kétség esetén felhívja a fogyasztót életkorának hitelt érdemlő igazolására. Az életkor megfelelő igazolásának hiányában a termék értékesítését, kiszolgálását meg kell tagadni.

blokkk.com

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-22 09:10:00
Az első negyedévben 4 ezer milliárd forinttal, vagyis családonként átlagosan 1 millió forinttal nőtt a magyarországi háztartások vagyona. A legjobban a vagyonos vállalkozók, cégtulajdonosok járhattak, és sokat kerestek a befektetési alapokba, részvényekbe fektetők is – derül ki a Bank360.hu elemzéséből, amely szerint a lakosság készpénz- és hitelállománya is csúcsot döntött.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS