Blokknyomtató-választás okosan

Blokknyomtató-választás okosan
2024. 05. 07., 06:15

A gazdasági élet szereplőit törvény kötelezi arra, hogy az elvégzett szolgáltatásról, eladott termékről nyugtát, blokkot vagy számlát állítsanak ki. Ha ez nem történik meg, akkor nem bizonyítható az ellenérték kifizetése, illetve a teljesítés időpontja, valamint egyéb problémák is jelentkezhetnek.

A számla-, bizonylatadási kötelezettség elmulasztása ügyében az adóhatóság léphet fel, vizsgálódhat, illetve alkalmazhat különféle jogkövetkezményeket. Annak érdekében, hogy ezt elkerülhessük, valamiképp igazolnunk kell az ellenérték megtérítését. Ebben segít egy számlázó program vagy a blokknyomtató. Utóbbi helyes megválasztásához nem árt néhány szempontot mérlegelni.

Az optimális technológia kiválasztása

Kétféle blokknyomtató technológiát tudunk megkülönböztetni, melyek a mátrix és a direkt termál nyomtatás. Előbbi már nem igazán alkalmazott, régimódi technikának mondható, így legfeljebb csak speciális területeken alkalmazzák. A direkt termál nyomtatók nagy előnye, hogy gyorsan és csendesen végzik dolgukat. Ezenkívül nem szükséges külön festékszalag a bizonylatok nyomtatásához.

Hordozható vagy asztali verzió kiválasztása

A vendéglátóipari és kereskedelmi tevékenység, illetve annak helye jellemzően meghatározza, hogy milyen típusú blokknyomtatóra van szükségünk. A vendéglátó egységek kapcsán ma már egyre több helyen elvárt, hogy a pincér az asztalhoz tudja vinni a blokknyomtatót, hogy a vendégnek emiatt se kelljen fáradnia. De a belépőjegyek és parkolójegyek kiadása során is előnyösebb a mobil eszköz alkalmazása. A hordozható típusok egészen könnyűek, illetve erős akkumulátorral rendelkeznek, hogy könnyedén lehessen használni akár külső helyszíneken is.

A blokknyomtató számítógéphez csatlakoztatási módja

A különféle blokknyomtatók eltérő csatlakozási módokkal rendelkeznek. Némely modellek a vezeték nélküli kapcsolatot is támogatják, így Bluetooth és WiFi segítségével is létrejöhet a kapcsolat. Utóbbi esetben viszont a gyártók Android és iOS kompatibilis modelleket is megkülönböztetnek, vagyis könnyen lehet, hogy a kiválasztott modell csak az egyik operációs rendszerrel kompatibilis. Erre mindenképp ügyelni kell.

A blokk mérete, szélessége

Általánosságban 80 mm átmérőjű szalag a leggyakoribb, ugyanakkor modellenként eltérhetnek az egyes típusok. Ennek mindenképp utána kell nézni a választást megelőzően. A legjobb, ha a döntés előtt alaposan átgondoljuk, hogy milyen igényeink vannak, mekkora keret áll rendelkezésre a termék megvásárlásához. Ha elveszünk a kínálatban, akkor célszerű egyeztetni egy szakemberrel, aki segíteni tud a vállalkozásunkhoz leginkább passzoló, legmegfelelőbb blokknyomtatót kiválasztani. Az egyes modellek összehasonlítása szintén nagyon hasznos lehet.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS