Az agilis módszertan céges megvalósításának lehetőségei

Az agilis módszertan céges megvalósításának lehetőségei
2023. 08. 06., 06:00

Mire érdemes gondolni, amikor az agilis módszertan kifejezéssel találkozunk vállalati környezetben? Mi mindent foglal magába a kifejezés, hogyan lehet megfogni a lényegét, illetve milyen típusai és leágazásai léteznek?

A bejegyzésben nemcsak ezeket a kérdéseket fogjuk részletesen kitárgyalni. Ennél is tovább fogunk menni, ugyanis gyakorlati példákon keresztül szemléltetjük a megvalósítás lehetőségeit és hozzáadott értékét. Szívből ajánljuk az olvasást minden érdeklődőnek.

Pontosan mit is rejt magában az agilis módszertan?

Maga a kifejezés egyfajta tettrekészséget jelent. Ami fontosabb ennél, hogy a módszertan szakít a hagyományos folyamatfejlesztési metódussal, miszerint először kitaláljuk, mit hogy kell csinálni, utána pedig végrehajtjuk.

Ez a megközelítés réges rég elavult. Ahogy például a MiniCRM és a CRM jelentése egyre több innovatív vállalkozásnál alapvetés, úgy az egyes feladatokat már személyek, illetve csapatok osztják fel egymás között.

Tehát az agilis módszertan alapján a hangsúly nem azon van, hogy a teljes projekt éppen milyen fázisban tart, és mekkora hányada készült már el. Mindig az aktuális részfeladatokon van a fókusz.

Az agilis módszertannak is létezik több leágazása

Talán a scrum az, amelyik a leginkább elterjedt az elmúlt évtizedekben. Alapvetően kis létszámú, keresztfunkcionális csapatok kellenek hozzá. Kulcspozíció a scrum master, aki a koordinációért felelős, a product owner pedig a termék használhatóságáért felel.

Szintén népszerű a lean, amely Japánból eredeztethető módszertannak számít. A lean központi eleme, hogy a hatékonyság optimalizálása mindent felülír. Szintén prioritás, hogy minimalizálni kell a veszteséget és a pazarlást.

A lean módszertan specifikus jellemzője még, hogy kiemelt hangsúlyt kap benne a csapat integritása, a tanulás, valamint a korai szállítás megvalósulása. Sikeres megvalósítás esetén komoly hozzáadott értékkel bír.

Az agilis módszertan és egy CRM rendszer együttes használatának előnyei

A kettő gyakorlatilag egymást képes erősíteni, illetve támogatni. A módszertan biztosítja az elméletet, egy testre szabható, felhasználóbarát CRM rendszer pedig abban segít, hogy felületünk legyen a kivitelezéshez.

Ennek hatására többek között a feladatok elosztása is transzparenssé válik, és csapaton belül a terheltség szintjéhez mérten lehet allokálni az egyes munkákat. Ebből következően könnyebb menedzselni a határidőket, a folyamatok pedig átláthatóbbá válnak.

Mindennek tetejébe a hatékonyság mérése, a KPI-mutatók felállítása és konzisztens ellenőrzése is könnyebben megvalósulhat. Ezáltal cégmérettől és iparágtól függetlenül elmondható, hogy az agilis módszertan követése és konzisztens megvalósítása szintlépést eredményezhet a céges működésben.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-03-02 15:10:41
Ugyanazon elbírálás alá esik a bányászat, a kereskedelem, a fogadás, a befektetés, valamint az ellenértékként történő szerzés is.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS