A társasjáték mint eszköz a kultúra építésében

A társasjáték mint eszköz a kultúra építésében
2024. 05. 07., 06:30

Napjainkra jellemzővé vált, hogy egyre inkább a digitális világban élünk. Éppen ezért kiemelt fontosságúak lettek a társasjátékok, amelyek a szórakozáson keresztül mélyítik el személyes emberi kapcsolatainkat.

A kultúra része

Ezek a kellemes időtöltést biztosító játékok a kultúránk részévé váltak, elsősorban a társas kötődéseinkre gyakorolt hatása miatt. Szerepet kap a tanulásban és a szocializációban is.

A társasjátékok gazdasági szerepe is vitathatatlan. A köré épült piac a Words Rated prognózisa alapján 2030-ra elérheti a közel 26 milliárd dollárt, ami jól láttatja, hogy mekkora jelentőségük lett napjainkra.

Sőt, nem csupán ez bizonyítja, hanem az is, hogy erre specializálódott szakboltot, vagyis társasjáték szaküzletet is találunk, ahol jól felkészült eladók segítenek a kérdéseink megválaszolásában.

Azzal, hogy közösen játszunk, sokféle célt elérhetünk. Ápolhatunk hagyományokat, teremthetünk új világokat – ezzel fejlesztve a kreatív készségeinket –, és ami talán a legfontosabb, mindezt együtt tehetjük a szeretteinkkel, a barátainkkal vagy bármely, számunkra fontos közösség tagjaival (gondoljunk csak egy munkahelyi csapatépítőre).

Társasjáték a gyermekkorban

A gyermekkor idején fontos lenne sok társasjátékot játszani, mert rengeteg készség elsajátítható a segítségével. Fejleszti a társas kapcsolatokat, a kritikus gondolkodás és problémamegoldó-készség megfelelő kialakulásában is hasznos támasz lehet, de fejlesztheti a beszéd- és a motorikus készséget, valamint a képi világ kifejlődését is.

Akár a generációs távolság leküzdésében is jól működő eszköz lehet. Ha a család apraja-nagyja leül egy társasjátékot játszani, az mindenki számára kellemes élmény lesz.

Közösségi élmények

Társasjátékot játszani, személyesen részt venni egy programban a társainkkal, mindenki számára ugyanazt jelenti. Ezek az alkalmak olyasmit adnak, amit nem lehet letölteni sehonnan, de nagy szükségünk van rá. Mert a személyes kapcsolatok kialakítására és ápolására nagyon nagy szükségünk van. Nem csupán a játék öröme és a vele járó jutalomérzet miatt fontos ez számunkra, hanem része egy kulturális élménynek is.

Ezen túlmenően a társasjátékok olyan képességeket fejlesztenek, amelyek a mindennapi életünk során is hasznosak lehetnek számunkra. Ezeket a képességeket kamatoztathatjuk később a tanulásban és interperszonális, azaz emberek közötti kapcsolatainkban egyaránt.

Ilyen készség a jó stratégiai gondolkodás, a helyzetfelismerés, a csapatmunka, a kritikus gondolkodás. Mind olyan tulajdonság, amely megkönnyítheti az életünket akár az iskolában, akár a munkahelyen, de még a családban is.

Ma már számtalan variációban érhetők el a játékok. Válogathatunk aszerint is, hogy családi társast szeretnénk-e, vagy csak pároknak szólót, de a kiválasztás szempontja lehet az is, hogy stratégiai, kaland- vagy szerencsejáték illik-e inkább a hangulatunkhoz. A hangsúly úgyis a játék örömén lesz – a többi pozitív hozadéka már csak ráadás!

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS