A mechanikus kerekesszékek típusai, alkalmazási köre

A mechanikus kerekesszékek típusai, alkalmazási köre
2023. 11. 06., 05:30

Az önhajtós kerekesszékek a járásképtelenek, illetve mozgásukban korlátozottak számára jelentenek hatalmas segítséget. Alkalmazási körük igen sokrétű, hiszen jó szolgálatot tehetnek az otthoni gondozás, valamint a kórházi tartózkodás idején is.

Mechanikus kerekesszékeknek is nevezzük ezeket az eszközöket, melyek javarészt rövidebb távolságok megtételére alkalmasak. Amennyiben a gondozott állapota azt lehetővé teszi, önállóan is el tudja navigálni, ezáltal kimehet a szabadba, de eligazodhat a lakókörnyezetében is.

Milyen típusok közül választhatunk?

A Rehaker.hu önhajtós kerekesszékei között többféle típus is elérhető, például ápolási, összecsukható, standard kivitelű, acélvázas, könnyű alumíniumvázas típus, tranzit kerekesszék, illetve nagy teherbírású változat egyaránt.

Az ápolási kerekesszékeknél lényeges szempont, hogy dönthető háttámlával és lábtartóval felszereltek legyenek, amely jelentősen megkönnyíti az ápolt személy pozicionálását, mozgatását. Előnyös, ha fekvő pozícióba is helyezhető általa a beteg.

Az összecsukható, standard kivitelű változatok acélvázas termékek, a súlyuk általában 18-20 kg, a beülő szélesség 38-66 cm-ig terjedhet. A klasszikus méretezés szerint 51 cm a maximum, de beszerezhetők XXL méretű székek is, melyek 51 cm-nél szélesebbek. A terhelhetőségük is tág határok között változhat, 100 kg-tól 200 kg-ig. Vásárolhatók patenttengelyes, kivehető kerekekkel ellátottak, illetve fix kerekekkel felszereltek.

A könnyű alumíniumvázas típusok jellemzője a kis súlyú vázszerkezet, mely 13-17 kg, ezáltal könnyebbé válik a szállítása, hordozása az ápoló, hozzátartozó számára. Megfontolandó ez a típus, ha a gondozó fél idős, illetve gyengébb fizikai állapottal rendelkezik.

A tranzit kerekesszékek önállóan nem hajthatók, viszont kiváló megoldást kínálnak, ha rövid távú helyváltoztatásra van szükség, illetve egy kompakt, összecsukható kivitelre vágyunk.

Az XXL méretezésű változatok nagyobb teherbíró képességgel rendelkeznek, melyek ugyanúgy felszereltek felhajtható karfával, borulásgátló kerékkel, valamint a vázuk is összecsukható.

Hogyan érdemes választani?

A leglényegesebb szempont, hogy megfelelő beülőszélességgel rendelkezzen, ez esetben a két ujj szabály alkalmazása segíthet a döntésben. Ez azt jelenti, hogyha a beteg középen ül, legalább két ujj távolságnak szabadon kell maradnia a szék oldalától, ezáltal lesz elegendő hely a téli öltözet számára is.

A szélesség mellett természetesen a felszereltség is fontos kérdés. Gondoljuk át, hogy szükség lesz-e kivehető kerékre, dönthető háttámlára, állítható lábtartóra, adapterre a súlypont áthelyezéséhez. Amputált betegeknél ez utóbbi különösen lényeges.

Vegyük figyelembe az ápolt egyéni igényeit, állapotát!

A legideálisabb kerekesszék kiválasztásához fontos figyelembe venni a gondozott állapotát, mozgáskorlátozottsági fokát, egyéb betegségeit, egyéni kívánságait, igényeit, s eszerint szerezzük be a számára legoptimálisabbat.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-03-02 15:10:41
Ugyanazon elbírálás alá esik a bányászat, a kereskedelem, a fogadás, a befektetés, valamint az ellenértékként történő szerzés is.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS