A lenyűgöző weathering – hogyan fessünk leverődéseket ecsettel?

A lenyűgöző weathering – hogyan fessünk leverődéseket ecsettel?
2023. 07. 02., 04:00

A makettfestés során a weathering folyamatok által válnak igazán élethűvé a gondosan megalkotott példányok. Például amikor leverődéseket, kopásokat jelenítünk meg egy katonai repülőn vagy harci gépen. Az alábbiakban ehhez adunk tippeket!

Leverődések létrehozása ecset segítségével

Manapság bőséges a termékpaletta különféle chipping (leverődések) folyadékok terén is, ehhez érdemes szétnézni a Modellfutár weathering termékek széles választékában, de fontos kiemelnünk, hogy ecsettel is megfesthetők a kopások, leverődések, s egyéb környezeti behatások.

Ahogyan a fizikai és kémiai módszerek esetében, úgy a festéses megoldásnál is több lépés és réteg szükséges a tökéletes eredményhez. Természetes, hogy egyetlen vonással nem hozható létre az ütött-kopott hatás, némi gyakorlás után viszont nem tűnik majd olyan nehéz műveletnek.

Mire is lesz szükség a folyamat során? Ecsetre mindenképpen, papírtörlőre, egy kis szivacsdarabra és persze festékre, ami kifejezetten ecsettel történő munkához javasolt. Nem árt egy vizes paletta sem, aminek legfőbb szerepe, hogy frissen tartsa az akril termékeket. Így elkerülhető, hogy a festékek beszáradjanak.

Milyen lépésekkel készítsünk kopásokat?

Alapvető, hogy nedves ecsettel kezdjük meg a lépéseket. Elsőként a karcolások megrajzolása a feladatunk, amelyhez tökéletes a fehér az alapszínnel vegyítve. Az ecset hegyével érdemes pontozásos módon, sűrűn, egyre vastagodó formációban dolgozni, mivel az egyenes vonás meghúzása sokak számára nehézséget jelent. A friss karcolás illúziója a fehér és az alapszín kombinálása révén valósulhat meg kifogástalanul.

A második lépés során a nagyobb leverődések legfőbb helyét kell kijelölni a térbeliség illúziója kedvéért. Folyamatosan célszerű kirajzolni a széleket, kiterjedéseket ugyanúgy a kombinált színnel. Ügyeljünk arra, hogy ismétlődéseket ne tartalmazzon, vagyis ne szabályos mintázat rajzolására törekedjünk. Az egyes foltok elkészítése után érdemes szünetet beiktatni, hogy az agyunk ne akarjon harmóniában, szabályos rendben gondolkozni.

Ezután elővehetjük a sötétbarna színű festéket, amellyel megfestjük a kopott felszín mélységét. Célszerű több réteget felvinni, hígítás mellett.

A szivacs technika rejtelmei

Ehhez mindössze egy tömör szerkezetű szivacsra lesz szükségünk, amelynek „gömbölyded fejet” alakítunk ki, ezt elérhetjük egyszerűen úgy, hogy kicsit “megtépkedjük”. Ezután belemártjuk a festékbe, majd a papírtörlőn leitatjuk a javát. A kinyomkodást követően felvihetjük általa a mikro-leverődéseket, ezt gyakorolhatjuk samponos- vagy tusfürdősflakonon, esetleg tejfölöspohár felületén.

Máris jöhet egy csokibarna árnyalat, amelyet random módon a nagyobb, kiterjedtebb kopásokhoz célszerű felhordani, fontos, hogy ne egységes legyen a felület. A legvégén pedig egy picit finomíthatjuk az egészet rozsdaszín segítségével.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-03-02 15:10:41
Ugyanazon elbírálás alá esik a bányászat, a kereskedelem, a fogadás, a befektetés, valamint az ellenértékként történő szerzés is.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS