A leggyakrabban használt henteskések

A leggyakrabban használt henteskések
2024. 02. 04., 06:00

Az olyan vállalkozásokban, ahol húsfeldolgozás történik, elengedhetetlenek az éles, jól karbantartott henteskések. Lehetővé teszik ugyanis, hogy a szakemberek pontosan és hatékonyan tudjanak dolgozni, amellyel minimalizálható az anyagveszteség, és növelhető a termelékenység.

Ezért is gondoltunk arra, hogy a mai összefoglalónkban összegyűjtjük a legtöbbször használt, legkeresettebb késeket, amelyek mindegyike kapható egyébként az ArthurMarket kés és bárd kínálatában, és egy általános leírásban összeszedtük, hogy melyik mikor lehet hasznos.

Kezdjük a csontozókésekkel!

Ezek a kések éles heggyel, elkeskenyedő pengével és kiemelten ergonomikus kialakítással rendelkeznek, amelynek köszönhetően a hús könnyedén, minimális veszteség mellett leválasztható a csontokról.

A hosszúságuk általában 10 és 18 centiméter között mozog, és tartós rozsdamentes acélból készülnek, mivel ez az anyag ellenáll az oxidációnak és a korróziónak, így nem fog elszíneződni vagy megrongálódni a használat során.

A csontozók merevebb és a félflexibilis változatai a sertés- és a marhahússal való munka során ideálisak, míg a flexibilis, puha vagy oldalsó irányba rugalmas kések a baromfi és a halhús feldolgozása esetén hatékonyak.

Folytassuk a szúrókésekkel!

A szúrókéseknek egyetlen feladata van, ami nem más, mint az állat minél humánusabban történő szúrása és a nyaki ütőér átvágása. Ezért is rendelkeznek egyenes, hegyes kialakítású pengével, amely egy csúcsba fut.

Ami pedig az anyagát illeti, minden körülmények között merev acélból készül, amely semmilyen irányba sem flexibilis, ezáltal garantálva a nagy élességet, a jó élezhetőséget illetve a korróziómentes, higiénikus kialakítást.

Hogy melyik szúró lesz a legideálisabb, az leginkább a leölt állatok súlyától és életkorától függ. Ezek a tényezők ugyanis befolyásolják a penge hosszát, vastagságát és a hegyének ívét, illetve a kés nyelének kialakítását.

Végül jöjjenek a szeletelők!

A szeletelőkéseket leginkább az különbözteti meg egy hagyomány konyhakéstől, hogy hosszabbak, így könnyebben lehet velük húst kockázni, zöldséget aprítani vagy csíkokra vágni, kenyeret szelni, vagy mondjuk sajtot szeletelni.

Mivel nagy erőfeszítést végzünk velük sokszor nedves, zsíros körülmények között, így a gyártók csúszásmentes markolattal látják el őket.

De nem feledkezhetünk meg a hosszú, vastag pengéjükről sem, amely többnyire 18 és 21 centiméter hosszú, oldalirányba merev, és a hegye elkeskenyedő, bár nem annyira, mint az előző pontban említett szúrókéseké.

Természetesen ezenkívül még rengeteg típusú kés érhető el. Ott vannak például a filéző- és a tőrkések, a fűrészek és fűrészlapok, a szakácskések, a bárdok és a japán kések, amelyek részletes ismertetésével jó néhány cikket meg tudnánk még tölteni.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-11-04 10:04:00
Korszerű irodabusz segíti a NAV pénzügyi nyomozóinak munkáját. Az elektronikus úton tárolt bizonyítékok gyors és hatékony lementésére hivatott mikrobuszt bűnügyi helyszíneken alkalmazzák a jövőben.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Bár a magyarok európai összehasonlításban is tudatosan kötnek lakásbiztosítást, akadnak fontos apróságok a szerződésekben, amelyeket kifelejtenek. A kisebb, de baj esetén drága hibákra a hazai árvizek során keletkezett károk még jobban ráirányították a figyelmet. Árvízre továbbra sem, vagy csak szigorú kikötések mentén lehet biztosítást találni, viszont más természeti katasztrófák kapcsán nagyot menthet egy jó szerződés – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor ebben az epizódban tisztázza a természeti katasztrófákból eredő károk közötti fontos különbségeket és elmondja, mit nem kellene kifelejteni a szerződésekből, hogy nagyobb biztonságban tudjuk ingó és ingatlan vagyonunkat.
Bár a neobankok és a nemzetközi trendek azt erősítik, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások vezetői ne pénzügyi operatív teendőkbe öljék a drága idejüket ahelyett, amihez igazán értenek, az ehhez szükség digitális megoldások hazánkban még nem vagy csak ritkán hozzáférhetőek. Lemák Gábor, a FinTechShow-t szervező FinTech Group társalapítója ezért tartja fontosnak, hogy a rendezvényükön megvizsgálhatják: ki, hogyan és mit tehet azért, hogy a mikrovállalkozások és kkv-k pénzügyei sokkal egyszerűbben intézhetőek legyenek. Rá is mutatott néhány olyan digitális gyakorlatra, ami kellően jövőbe mutató ahhoz, hogy a hazai vállalkozások is alkalmazzák végre.
A vendéglátóipari vezetők részéről a feladatok delegálásának hiánya az egyik legsúlyosabb probléma, ami miatt nehezen áll talpra az ágazat a COVID utáni években. Továbbra is érezteti hatását, hogy a pandémia szétverte a jól kialakult szakmai közösségeket, a vendéglátósok már nem vagy alig járnak össze eszmecserére és a tudás átadására, amiből pedig kölcsönösen, mindenki profitálhatna. Persze erre a helyzetre is van megoldás: hozzá kell látni a céges mikroközösségek, aztán a nagyobb együttműködések felépítéséhez – osztotta meg a BizniszPlusz csatornával Gréczi Szilárd, a Skill Trade operatív és projektmenedzsere.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS