Melyek azok az érdekességek, amiket a sloe gin italok kapcsán sosem árthat megismerni? Milyen ízvilággal bírnak, mennyi az alkoholtartalmuk, és persze milyen élményt ígér a fogyasztásuk?
Izgalmas kérdések ezek, pláne akkor, ha az ember egyébként is ginkedvelőnek vallja magát. Úgyhogy ennek szellemében máris teszünk egy képzeletbeli kitérőt ennek a speciális műfajnak a világában.
Hogyan lehetne leírni a sloe ginek varázsát?
Az egyik helytálló megfogalmazás szerint a ginbe zárt kökényes eufóriát testesítik meg ezek az italkülönlegességek. Amelyek minden cseppjében a brit vidék sövényeiben és bozótjaiban megtalálható kökény diadala érvényesül.
Úgyhogy többek között az iDrinks gin választékából is érthető, ha az ember kedvet kap egy-egy palack kiválasztásához ebből a műfajból. A hagyományos eljárás szerint egy befőttesüveget félig kökénnyel töltenek meg, majd 110 gramm cukrot adnak 570 milliliternyi adaghoz. Aztán ginnel feltöltik és lezárják az üveget, hogy többszöri keveréssel együtt hűvös, sötét helyen 3 hónapon keresztül megtörténjen a tárolás.
A sloe gin érdekességei és sajátosságaiLeginkább egy mélyebb árnyalatú, rubinvörös színű alap az, amely a készítés folyományaként létrejön. Amelynek az édessége elsősorban annak a függvényében alakul, hogy a készítője milyen ízlésvilággal rendelkezik.
Ami az alkoholtartalmát illeti, nagyjából a 15% és 30% közötti tartományban érdemes gondolkodni vele kapcsolatban. Ezen a pontos beszúrni az Európai Unióban érvényes rendeletet, miszerint legalább 25%-osnak kell lennie egy alkoholnak ahhoz, hogy a sloe gin megnevezést kiérdemelje.
Mondhatni egy ginalapú likőr az, ami a műfaj eredményeként a poharakba kerülhet. Ugyanakkor olyannyira történelmi rangot és magas népszerűséget sikerült teremteni, hogy a likőr kifejezést ritkán szokás megemlíteni a kontextusában.
Angliában és Amerikában nem akármilyen kultusza van ennek az italnak
A britek egyébként is kiváló érzékkel vették észre a borókában megbúvó elképesztő potenciált, és ezt meglovagolva több száz éve parádés italt állítanak elő a felhasználásával. A tradíció szerint egyébként a hideg téli napokon a legjobb kortyolgatni, amikor jól átmelegíti az ember testét és lelkét.
Ami pedig az amerikaiak illeti, náluk a sloe gin kultusza némileg másfajta utat járt be. Merthogy náluk egy hamisítatlan nyári frissítőként vonult be a köztudatba, amit citrussal és szódával szokás felszolgálni és fogyasztani.
Így vagy úgy, de őszintén szólva mindkét fonalban megvan a fantázia. Úgyhogy csak bátorítani tudunk mindenkit, hogy kortyoljon és ízlelgessen kedvére. Szinte borítékolható, hogy a csalódás kizárt!
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
A tartály legösszetettebb formájú csonkzónái elkészültek; a csonkgyűrűk és a további fő elemek egyenként elvégzett minőségügyi átvétele után azok további megmunkálására és a tartály összeállítására az AEM-Technologies volgodonszki gyárában kerül sor.