Varga Mihály: Magyarország számít a fiatalok tudására

Varga Mihály: Magyarország számít a fiatalok tudására
2021. 08. 30., 16:00

Magyarország számít a fiatalok tudására, ezért nemcsak a tudás megszerzésére, hanem annak kamatoztatására is lehetőséget biztosít – hangsúlyozta Varga Mihály a Budapesti Corvinus Egyetem tanévnyitóján.

A pénzügyminiszter kiemelte: a magyar felsőoktatásnak egyszerre kell alkalmazkodnia a gazdasági és munkaerő-piaci igényekhez, a kutatás-fejlesztési és innovációs folyamatokhoz és a jövő kihívásaihoz.

A kihívások korában élünk, amikor megdőlnek korábban megváltoztathatatlannak hitt alapelvek, a világ erőközpontjai áthelyeződnek, a tudományos eredmények egyre gyorsabban hasznosulnak, az ismeretek pedig ugyanilyen lendülettel bővülnek és avulnak el. Ebben a világban a lehető leghatékonyabban kell gazdálkodnunk legfontosabb erőforrásunkkal, a magyar emberek tehetségével – fogalmazott Varga Mihály, aki szerint ahhoz, hogy ezek kibontakozhassanak, megfelelő körülményekre is szükség van az iskolákban, a szakképzésben, az egyetemeken és azt követően a munkahelyeken is. Amikor tehát a világban válságokkal, kihívásokkal nézünk szembe, nem maradhatnak változatlanul az egyetemek sem – szögezte le a miniszter. Mint mondta: Magyarország, az elmúlt évek munkájával megteremtette azokat az alapokat, ahonnan elrugaszkodhat.

A hazai felsőoktatás előtti kihívásokról szólva a miniszter elmondta: a modellváltás lényege, hogy szabadabb teret adjon az oktatás és a kutatás fejlesztéséhez, a minőségi munkához megfelelő javadalmazás társuljon, és minél kevesebb adminisztratív teher akadályozza az egyetemek működését. Az átalakítással – az álhírekkel szemben – nem válik bizonytalanná az egyetemek finanszírozása, épp ellenkezőleg, erősebb lesz – mutatott rá Varga Mihály kiemelve, hogy a kormány elkötelezte magát a felsőoktatásban dolgozók béremelése mellett is. 2017-ben 14 ezer oktató, kutató és tanár bére emelkedett. A modellváltáshoz kapcsolódóan két lépcsőben, 2021-ben és 2022-ben további 15–15 százalékos béremelésre lehet számítani.

Varga Mihály arra is kitért, hogy a járványhelyzetben mutatkozott meg igazán az elmúlt évtized munkájának eredménye. Mint mondta: saját erőnkre támaszkodva védekeztünk a járvány ellen, őriztük meg a munkahelyeket és indítjuk újra az országot. Ennek a gazdaságpolitikának köszönhető, hogy a válságot követően Magyarország a leggyorsabban magára találó államok között lehetett. (Pénzügyminisztérium)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS