Varga Mihály: Magyarország számít a fiatalok tudására

Varga Mihály: Magyarország számít a fiatalok tudására
2021. 08. 30., 16:00

Magyarország számít a fiatalok tudására, ezért nemcsak a tudás megszerzésére, hanem annak kamatoztatására is lehetőséget biztosít – hangsúlyozta Varga Mihály a Budapesti Corvinus Egyetem tanévnyitóján.

A pénzügyminiszter kiemelte: a magyar felsőoktatásnak egyszerre kell alkalmazkodnia a gazdasági és munkaerő-piaci igényekhez, a kutatás-fejlesztési és innovációs folyamatokhoz és a jövő kihívásaihoz.

A kihívások korában élünk, amikor megdőlnek korábban megváltoztathatatlannak hitt alapelvek, a világ erőközpontjai áthelyeződnek, a tudományos eredmények egyre gyorsabban hasznosulnak, az ismeretek pedig ugyanilyen lendülettel bővülnek és avulnak el. Ebben a világban a lehető leghatékonyabban kell gazdálkodnunk legfontosabb erőforrásunkkal, a magyar emberek tehetségével – fogalmazott Varga Mihály, aki szerint ahhoz, hogy ezek kibontakozhassanak, megfelelő körülményekre is szükség van az iskolákban, a szakképzésben, az egyetemeken és azt követően a munkahelyeken is. Amikor tehát a világban válságokkal, kihívásokkal nézünk szembe, nem maradhatnak változatlanul az egyetemek sem – szögezte le a miniszter. Mint mondta: Magyarország, az elmúlt évek munkájával megteremtette azokat az alapokat, ahonnan elrugaszkodhat.

A hazai felsőoktatás előtti kihívásokról szólva a miniszter elmondta: a modellváltás lényege, hogy szabadabb teret adjon az oktatás és a kutatás fejlesztéséhez, a minőségi munkához megfelelő javadalmazás társuljon, és minél kevesebb adminisztratív teher akadályozza az egyetemek működését. Az átalakítással – az álhírekkel szemben – nem válik bizonytalanná az egyetemek finanszírozása, épp ellenkezőleg, erősebb lesz – mutatott rá Varga Mihály kiemelve, hogy a kormány elkötelezte magát a felsőoktatásban dolgozók béremelése mellett is. 2017-ben 14 ezer oktató, kutató és tanár bére emelkedett. A modellváltáshoz kapcsolódóan két lépcsőben, 2021-ben és 2022-ben további 15–15 százalékos béremelésre lehet számítani.

Varga Mihály arra is kitért, hogy a járványhelyzetben mutatkozott meg igazán az elmúlt évtized munkájának eredménye. Mint mondta: saját erőnkre támaszkodva védekeztünk a járvány ellen, őriztük meg a munkahelyeket és indítjuk újra az országot. Ennek a gazdaságpolitikának köszönhető, hogy a válságot követően Magyarország a leggyorsabban magára találó államok között lehetett. (Pénzügyminisztérium)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS