Felsőoktatás: a „koronavírus évének” legfontosabb mutatói

2020. 06. 14., 13:05

Magyarországon a 2019/2020-as tanévben 64 felsőoktatási intézmény folytat képzést; a felsőfokú alap- és mesterképzés nappali képzéseire 2019-ben 79 ezren jelentkeztek, 3,7 ezer fővel többen, mint az előző évben – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

Alapképzésen 6,2 százalékkal (összesen 57 ezren), míg mesterképzésen 1,8 százalékkal (összesen 22 ezren) többen akartak továbbtanulni, mint 2018-ban – olvasható a KSH „Oktatási adatok, 2019/2020” című kiadványában. A felvettek létszámánál is növekedés volt mindkét szint esetében: az alapképzésben 6,8, a mesterképzésben 0,8 százalékos. 2019-ben a két szintre együttesen 55 ezren nyertek felvételt, ami 5,2 százalékkal több a 2018. évinél. 2019-ben a felvettek aránya 70 százalék volt az első helyre jelentkezettekből.

A pályázók egyötöde gazdaságtudományi képzésekre, 15 százalékuk műszaki területre jelentkezett, de továbbra is népszerűek az informatikai (10 százalék) és a bölcsészettudományi területek (9,8 százalék).

Az előző évhez hasonlóan az első helyre jelentkezettekből a felvettek aránya a természettudományi képzéseken a legmagasabb (86 százalék), ezt követi a művészetközvetítés (83 százalék), majd közel azonos arányban a jogi és társadalomtudományi (81–81 százalék) területek. Egyre nehezebb azonban bekerülni a művészeti szakokra, a felvettek aránya 33-ról 30 százalékra csökkent.

A 2019/2020-as tanévben a felsőoktatási intézmények nappali képzésein 204 ezer – az előző évinél 1,7 százalékkal (3,5 ezer fővel) több – fiatal folytatja tanulmányait. Felsőfokú alap-, mester-, valamint osztatlan képzésen tanul a hallgatók 92 százaléka (187 ezer fő). Míg az osztatlan képzésben 1,6, a felsőfokú alapképzésben 1,3 százalékos létszámnövekedés tapasztalható, addig a mesterképzésben részvevők száma 3,6 százalékkal csökkent. Felsőoktatási szakképzésben tanul a hallgatók 3,8 százaléka (7,8 ezer fő), 1,6 százalékkal kevesebben, mint az előző évben. Doktori fokozat megszerzése céljából 28 százalékkal többen, 8,2 ezren tanulnak, a doktoranduszok a felsőoktatásban hallgatók 4,0 százalékát teszik ki. A szakirányú továbbképzésben résztvevők száma közel 300 fővel, 800-ra emelkedett.

Az előző tanévhez hasonlóan a felsőfokú alap-, mester- és osztatlan képzésben résztvevők több mint fele műszaki (16 százalék), gazdasági (14 százalék), egészségügyi és szociális (14 százalék), illetve társadalomtudományi (9,9 százalék) szakok valamelyikén folytatja tanulmányait.

A 2019/2020-as tanévben a teljesen vagy részben államilag támogatott hallgatók aránya 64 százalék, ami megegyezik az előző tanévivel. Jelenleg 131 ezer hallgató vesz részt valamilyen államilag támogatott képzésben.

2019-ben összesen 36 ezren kapták kézhez felsőfokú oklevelüket, 1,6 ezer fővel kevesebben, mint egy évvel korábban.

A felsőoktatási intézményekben 3,8 százalékkal, 860 fővel, 23,4 ezer főre emelkedett a tanárok és oktatók száma. Az oktatók 65 százalékát teljes munkaidőben, 8,5 százalékát részmunkaidőben, 26,5 százalékát megbízási szerződéssel foglalkoztatják.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-04 22:40:00
A hivatal kilencedikként csatlakozik a blokklánc hálózathoz az EUIPO, Portugália, Észtország, Málta, Lengyelország, Olaszország, Lettország és Görögország után, így a publikus hazai adatok is ezen a rendszeren keresztül lesznek elérhetők az Európai Unió védjegy- és designoltalmi adatbázisában.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS