Életműdíjat kapott a Széchenyi István Egyetem Turizmus Tanszékének oktatója

2021. 07. 30., 13:30

Az egyik legmagasabb szakmai elismerést, a Vendéglátó Szakmai Oktatók Országos Egyesülete életműdíját vehette át nemrégiben Szalai Zoltán, a győri Széchenyi István Egyetem Turizmus Tanszékének tanszéki mérnöke. A címzetes mesteroktató több mint egy évtizede tanítja a hallgatókat az ételkészítés fortélyaira.

„Ha nem adjuk át másoknak a tudásunkat, az holt marad. Én szeretek tanítani, és azt tapasztalom, hogy a hallgatók örömmel jönnek az óráimra. Ebben persze az is benne van, hogy az elkészített ételeket a végén megkóstolhatják” – mondta Szalai Zoltán, aki tanszéki mérnökként 12 éve tagja a Turizmus Tanszék közösségének. Jelenleg az ételkészítési ismeretek, valamint a sütés-főzés a szabadban című tantárgyakat oktatja.

Tevékenysége abból a szempontból is fontos, hogy a Széchenyi István Egyetem minél több gyakorlatorientált képzéssel igyekszik megkönnyíteni a fiatalok beilleszkedését a munkaerőpiacon.

 „Turizmus és vendéglátás alapszakos hallgatókat oktatok. Mindkét területen fontos, hogy a végzettek tisztában legyenek a vendéglátással, az ételek összetevőivel, elkészítési módjával, képet kapjanak a megrendelés, a beszerzés, a készletezés folyamatáról. Arra törekszem, hogy a nemzetközi mellett a magyar konyhát, saját gyökereinket is megismerjék. Ennek érdekében a különböző ételeknek, alapanyagoknak történelmi hátteret adok, s mivel hobbim a magyar nyelv ápolása, még nyelvi fordulatokat, humort is beleszövök a mondandómba, ezzel is erősítve a fiatalok magyarságtudatát” – fejtette ki Szalai Zoltán.

A szakember úgy alakítja ki a tematikát, hogy a résztvevők valamennyi technológiát és alapanyagcsaládot megismerjék.

„A lányok főleg a csirkéből készült, a fiúk pedig a tartalmasabb ételeket kedvelik. De ez mindegy is, mert maga a technológia a lényeg, és nem az, hogy milyen húson mutatom be például a párolást, a sütést vagy a bundázást. Komplett menüt is összeállítunk, levessel, főétellel, desszerttel, és ott is fontos, hogy a teljes spektrumot láttassam a hallgatókkal. Igaz ez arra is, hogy mind a hagyományosabb bográcsozás, mind a ma trendibb grillezés téma az órákon”– magyarázta Szalai Zoltán.

Az idén éppen negyedszázada oktató szakember rendkívül büszke arra, hogy nemrégiben átvehette a Vendéglátó Szakmai Oktatók Országos Egyesülete életműdíját, ami az egyik legrangosabb szakmai kitüntetés Magyarországon. Úgy véli, ez a tanszék elismerése is, amelynek tagjai megteremtették a feltételeket munkájához, és mindenben segítették őt.

(Fotó: Horváth Márton)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-29 09:10:00
2024 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,2 millió vendég közel 2,9 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 1,3, a vendégéjszakáké 4,7 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál; a csökkenés az ünnepekhez kötődő hosszú hétvégék idei áprilisi elmaradásával van kapcsolatban.
2024-05-29 09:00:27
Nehéz elvonatkoztatnom a csehszlovák múltamtól – még bőven szocializmus volt, mikor először kóstoltam Komáromban mogorva nagyapám mellett álldogálva a majonézes halsalátát, vagyis a treskát.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Nehéz elvonatkoztatnom a csehszlovák múltamtól – még bőven szocializmus volt, mikor először kóstoltam Komáromban mogorva nagyapám mellett álldogálva a majonézes halsalátát, vagyis a treskát.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS