Végre számok is vannak: ennyi munkát vesz el az AI 2030-ig

Végre számok is vannak: ennyi munkát vesz el az AI 2030-ig
2023. 09. 08., 15:39

A generatív mesterséges intelligencia fejlődésének munkaerőpiacra gyakorolt hatásáról eddig főleg csak elméletek és becslések jelentek meg. Most egy kutatás konkrét számokkal állt elő arra nézve, hogy milyen és mennyi humán feladatot vehet át teljes egészében az AI.

A Forrester tanácsadó cég legfrissebb riportja szerint robbanásszerű növekedéssel, az évtized végére összességében 30,4 százalékkal fog emelkedni a mesterséges intelligencia miatt elvesztett állások száma. A kutatás amerikai adatokat elemez, de komoly tanulsággal szolgál a világ teljes munkaerőpiacára nézve.

A vállalat megállapítja, hogy a megszűnő fehérgalléros állások aránya hamarosan iszonyatos ütemű növekedésnek indul. Idén és jövőre „még csak” a leépített dolgozók 0,1-0,1 százalékára lesz igaz, hogy a generatív AI miatt veszítik el a munkájukat, de ugyanez az arány 2030-ban már 15-ször ennyi, 1,5 százalék lesz. Ehhez képest kisebb mértékben nő, de sokkal több embert érint az AI és az automatizálás miatt utcára kerülő kékgallérosok aránya. Ez majdnem meghétszereződik, 0,5-ről 3,4 százalékra emelkedik a 2020-as évek végére.

„Olyan technológiák és technikák összességéről van szó, amelyek hatalmas adathalmazokat, köztük nagyméretű nyelvi modelleket használnak fel új tartalmak (pl. szöveg, videó, kép, hang, kód) generálására” – írja le a Forrester a fehérgallérosokat fenyegető generatív AI-t, amilyen például a képalkotó Midjourney vagy a szöveget létrehozó ChatGPT.

A tanácsadó cég szerint az AI csak az Egyesült Államokban 2,4 millió munkakört lesz képes helyettesíteni és további 11 millióra fog kézzelfogható hatást gyakorolni, 2030-ra.

Az értelmiségi dolgozók csoportjának legveszélyeztetettebb tagjai a műszaki írók, a társadalomtudományi kutatási asszisztensek, a korrektorok és a szövegírók, meg úgy általában mindenki, aki adminisztratív feladatot lát el. Az ipari és raktári dolgozók, illetve más fizikai jellegű munkások szintén egyre jobban kiszorulnak az AI és az automatizálás miatt, de ezeket az állásokat eleve egyre nehezebb betölteni – innen a kisebb léptékű, de így is jelentős (ahogy írtuk: hétszeres) aránynövekedés.

Az automatizálás és az AI miatt elveszített munkahelyek aránya tehát hét év alatt több mint 30 százalékkal nő, ez pedig összességében azt fogja eredményezni, hogy a mai amerikai munkahelyek 4,9 százalékát mesterséges intelligencia fogja helyettesíteni (vagy teszi feleslegessé) 2030-ra.

A kutatás azzal számol, hogy idén és 2024-ben 9,3-9,3 százalékkal több állást ad át a múltnak az AI, de 2025-ban egy nagy ugrással már 19,9, az utána következő évben pedig 24,3 százalék lesz ugyanez az arány. 2027-től lassabb növekedés kezdődik, de így is 30,4 százalékos veszteség keletkezik 2030-ig. A 2023-24-es évekre gyakorolt kisebb hatás a Forrester szerint csupán annak tudható be, hogy az AI terjedését egyelőre szellemi tulajdonjogokkal, szerzői jogokkal, plágiummal, modellfrissítési rátákkal, modellek torzításával, etikai problémákkal, modellválaszok megbízhatóságával kapcsolatos problémák fogják vissza, de ezek pár éven belül megoldódhatnak, és jön a munkaerőpiaci feketeleves.

A The Register jelzi: ez a tendencia a vállalatok számára azt jelenti, hogy új, potenciálisan nehezen megszerezhető és drága tehetségeket kell majd felvenniük. Ilyenek lesznek a fejlesztők, az üzleti elemzők, a prompt mérnökök és például az etikusok is. A munkaerőkínálat ebben a szegmensben várhatóan szűkös lesz, így a meglévő állomány átképzésében is feltétlenül gondolkodni kell.

A jelentés szerint egyébként a vállalkozások nem lesznek képesek minden eshetőségre felkészülni, ám ki tudnak alakítani egy olyan munkaerő-generatív AI-stratégiát, amivel talpon maradnak, sőt, növekedni tudnak. Ebben a stratégiában viszont előkelő helyen kell szerepeljenek a beruházások, a védőkorlátok és az ellenőrzések.

Gábor János

Főoldali kép: Freepik

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-21 10:10:00
A KPMG Global Energy CEO Outlook legutóbbi kutatása szerint a vezérigazgatók a jelenlegi ingatag geopolitikai és politikai helyzetben is bizakodóak a növekedési kilátásokat illetően, a befektetések terén pedig legfőbb prioritásuk a generatív mesterséges intelligencia. Lelkesedésüket az etikai problémák és a kiberbiztonsági kockázatok mérséklik.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Május a legjobb időszak arra, hogy a természetben piknikezzünk – ehhez most egy tökéletes helyszínt is ajánlhatunk, hisz már csak párat kell aludni és a noszvaji Nomádban startol a szezon egyik leghangulatosabb rendezvénye!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS