Szennyvízből jósolja meg az AI, hogy hány covidos kerül kórházba

Szennyvízből jósolja meg az AI, hogy hány covidos kerül kórházba
2023. 08. 03., 17:45

Egy nemzetközi tudóscsoport olyan mesterséges intelligencia alapú eszközt fejlesztett ki, ami az ismert szennyvízmintavételezés alapján azt is képes kimutatni, hogy a COVID mennyivel növeli meg a kórházi ellátásra szorulók számát.

A munka járványügyi jellege ellenére a tanulmányt nem egy orvostudományi intézet, hanem a Sydney-i Technológiai Egyetem (UTS) és annak két mérnöke, Qilin Wang professzor, illetve Dr. Xuan Li vezette. Az UNSW Sydney, a Delft-i Műszaki Egyetem és a Morgan Állami Egyetem munkatársaival együtt az Egyesült Államok 159 megyéjének szennyvízadatait tanulmányozták, és ezzel mindjárt közel 100 millió amerikai lakóterületét lefedő vizsgálatot hajtottak vége. Az adatokat később összevetették az illetékességi területen működő kórházak betegfelvételi adataival, hogy kidolgozzanak egy AI-alapú előrejelző modellt. A munkát az Ausztrál Kutatási Tanács és az Ausztrál Tudományos Akadémia támogatta.

A Nature Communications című folyóiratban megjelent tanulmányról szólva Dr. Li felidézte, hogy a doktori disszertációja „a betonkorrózió csökkentését célzó csatornatervezéssel” foglalkozott, és az ehhez szükséges megfigyeléseket éppen a pandémia idején végezte. A COVID-19 megfékezésére tett világméretű erőfeszítéseket látva arra jutott, hogy

a mérnöki feladat mellett azt is érdemes lenne megfigyelni, hogy a víruskoncentráció milyen összefüggéseket mutat a későbbi kórházi ellátások adataival. Ezek óriási számítások, amelyeket érdemes volt a mesterséges intelligenciára bízni.

„A jelenlegi előrejelzési módszerek a COVID-19 laboratóriumi vizsgálatán vagy önvizsgálaton és az ezekből készülő jelentésen alapulnak, de ez a gyakorlat viszont ragadja meg a tünetmentes eseteket, és sok ország el is távolodik miatta a szigorú vizsgálati követelményektől” – fejtegette. Wang professzor egyetért kollégájával abban, hogy a szennyvíz gazdag adatforrás, ám úgy véli, napjainkban még nem aknázzák ki teljes mértékben a benne rejlő lehetőségeket. A mesterséges intelligencia alapú modellezés szerinte nagyon költséghatékony korai előrejelző rendszer alapja lehet, hiszen

lehetővé teszi a közegészségügyi szakemberek számára, hogy felkészültebben kezeljék a világjárványhullámokat, illetve hatékonyabban osszák el a korlátozott egészségügyi forrásokat.

„A szennyvízfigyelést már számos ország végzi, de csak arra használják, hogy ellenőrizzék: a COVID vírus jelen van-e egy-egy adott régióban, és ebből próbálják nagyjából megbecsülni, hogy a terhelés várhatóan növekszik, vagy csökken. Mi mesterséges intelligenciát használtunk arra, hogy az adatokban lévő mintákat és változásokat kiszűrjük, majd ezekből tanulva pontosítsuk az előrejelzéseket – magyarázta Wang. A kórházi betegfelvételeket befolyásoló változók közé tartozik az állami politika, az oltási arány és az időjárás miatt változó magatartás is. A létrehozott modell mindezzel számol, így pontosan megjósolhatja a COVID-19 okozta kórházi felvételi igényeket.”

Gábor János

Főoldali kép: Freepik

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 18:40:00
Az MNB összesen 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt.
2023-12-01 17:55:00
„Az AI rendszerek kiváló eszközök lehetnek az auditori munka során, mivel segíthetnek a hatékonyabb kommunikációban, információgyűjtésben és problémamegoldásban – a szakértő könnyvizsgálót azonban nem tudják helyettesíteni.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS