Nobel-díjas közgazdász: vigyázat, az AI eljön a STEM munkákért

Nobel-díjas közgazdász: vigyázat, az AI eljön a STEM munkákért
2024. 01. 03., 15:10

Több nemzetközi gazdasági lap is szemlézte a Nobel-díjas Christopher Pissarides interjúját, amiben a professzor kifejti, hogy a mesterséges intelligenciát fejlesztő mérnökök a saját karrierjüknek ássák a sírt. Nem is javasolja többé a STEM tanulmányokat a fiataloknak.

Sir Christopher Pissarides Nobel-díjas munkaerő-piaci közgazdász óva intette a fiatalabb generációkat attól, hogy természettudományos, technológiai, mérnöki és matematikai (STEM) tantárgyak tanulmányozásába fogjanak, mondván, a mesterséges intelligencia által uralt világban az „empatikus” és kreatív készségek fognak felvirágozni. A London School of Economics közgazdászprofesszora szerint az egyes informatikai munkakörökben dolgozók azt kockáztatják, hogy „saját pusztulásuk magvait” vetik el a mesterséges intelligencia fejlesztésével, hiszen az AI éppen ezeket a munkaköröket veszi majd át a jövőben – idézi a szakembert például a Bloomberg.

Bár Pissarides alapvetően optimista a mesterséges intelligencia munkaerőpiacra gyakorolt általános hatását illetően, aggodalmát fejezte ki azokkal kapcsolatban, akik STEM-tantárgyakat tanulnak, és azt remélik, hogy a technológiai fejlődés nyomába eredhetnek. Felhívta rá a figyelmet, hogy a STEM-ismeretek iránti kereslet gyors növekedése ellenére jelenleg a hagyományosabb, személyes készségeket igénylő munkakörök, például a vendéglátás és az egészségügy dominál a munkaerőpiacon, ami a közeljövőben is hasonló tendenciákat fog mutatni.

„A most szükséges készségek: az adatok összegyűjtése, összevetése, fejlesztése és felhasználása a mesterséges intelligencia következő fázisának kifejlesztéséhez, vagy ami még fontosabb, hogy a mesterséges intelligencia jobban alkalmazhatóvá váljon a munkahelyeken, elavulttá válnak, mert az AI fogja elvégezni a munkát - mondta Pissarides. Annak ellenére, hogy növekedést látunk, még mindig nincs annyi munka, mint amennyire szükség lehet ahhoz, hogy mindazoknak a diplomásoknak, akik STEM-szakmával jönnek ki, mert ezt akarják csinálni, legyen állásuk.”

A STEM-tantárgyak, például az informatika népszerűsége az elmúlt években fellendült, mivel a diákok azt remélik, hogy ezzel jobban alkalmazhatók lesznek a munka világában. A mesterséges intelligencia gyors térnyerése átalakíthatja a munkavállalók számára szükséges készségeket, mivel egyes feladatokat és szerepeket elavulttá tesz. Hosszú távon azonban a vezetői, kreatív és empatikus készségek, köztük a kommunikációs, ügyfélszolgálati és egészségügyi készségek továbbra is keresettek maradnak, mivel a technológia, különösen a mesterséges intelligencia által kevésbé helyettesíthetők – fejtegette a professzor.

„Amikor azt mondjuk, hogy a munkahelyek többsége olyan munkakör lesz, ami személyes gondoskodást, kommunikációt, jó szociális kapcsolatokat igényel, az emberek felsóhajthatnak, hogy ’Ó, Istenem, hát ez az, amire a jövőben számítanunk kell?’. Nem kellene lenéznünk ezeket a munkahelyeket” – figyelmeztetett Christopher Pissarides.

Gábor János

Főoldali kép: London School of Economics

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.