Így formálja át a világot az AI 2024-ben

Így formálja át a világot az AI 2024-ben
2023. 12. 14., 13:10

Az nem kérdés, hogy komoly változások vannak küszöbön, de a szakértők szerint jövőre a vártnál is több szegmens működését alakítja át a mesterséges intelligencia. Ezeknek az ágazatoknak és vállalatoknak az élete fordul a legnagyobbat az AI miatt.

A ByteSnap elektronikai, szoftverfejlesztési és hardvertervezési tanácsadó cég riportja szerint 2023 nagyon eseménydús év volt a technológiai szektor számára, ami a mainstreambe emelte a mesterséges intelligencia technológiákat. A tempó gyors, de jobb lesz hozzáedződni, mert 2024-ben több nagy hullám is várható, ami egyszer és mindenkorra megváltoztat iparágakat, gazdasági tevékenységeket, üzleti modelleket.

A mesterséges intelligencia integrációja és fejlődése

nem csupán változik, hanem forradalmasítani fogja a tervezés, a fejlesztés és a telepítés megközelítését, egy sor gazdasági ágazatban. A soha nem látott ütemben gyorsuló fejlődéssel egy olyan új korszak küszöbén állunk, ahol az AI hatása túlmutat a puszta automatizáláson, hiszen az innováció és a hatékonyság sarokkövévé válik. A ByteSnap Design mérnöki csapata kulcsfontosságú AI-trendeket vízionál 2024-re: úgy vélik, a technológia újradefiniálja az iparági szabványokat és előre mozdítja a technológiai kiválóság új korszakát.

AI asszisztensek

A mesterséges intelligencia asszisztensek továbbra is egyre jobban és egyre több meglévő alkalmazásba épülnek be 2024-ben. A folyamat egyik előfutára a Zoom idei évben megjelent AI-ja, ami kvázi jegyzetet készít a konferenciabeszélgetésről. A jövő évben ehhez hasonló, de már ipari fejlesztői eszközökbe integrált megoldásokra is számíthatunk. A ByteSnap szerint a vállalatok olyan intelligens asszisztensek nagyobb mértékű monetizációjával próbálják majd növelni a profitjukat, mint az Amazon Alexája. A folyamat a műszaki szakembereket a nyílt forráskódú alternatívák, például a helyben futó Home Assistant rendszerek felé fogja terelni.

A robottaxik felemelkedése

A tanácsadó vállalat elemzése arra számít, hogy a következő pár hónap során fel fog bukkanni legalább egy olyan robottaxi cég, ami leküzdi a földrajzi akadályokat, magyarán a rendszere nem csak arra lesz képes, hogy egy adott városban, vagy régióban nyújtson szolgáltatásokat, hanem bárhol telepíthető lesz. A robottaxi szegmens a következő pár évben még tovább bővül, és fel fogja váltani a nálunk technikailag betiltott, de a világ boldogabb felében remekül működő Ubert is. Ehhez „már csak” a jogi kérdéseket kell majd megoldani, de felhasználó szempontból nagyon megérné: megkérdőjelezi ugyanis az autóbirtoklás értelmét, hiszen jelentősen olcsóbbá válhat autonóm járművel közlekedni, mint saját kocsit fenntartani, vagy ember vezette taxiba ülni.

Berobban az Apple

Gyanús a csend, ami az OpenAI chatbotjának megjelenése óta honol a világ egyik legnagyobb tech cége, az Apple mesterséges intelligencia tervei körül. Ez a ByteSnap szakértő szerint nem jelent többet annál, hogy a vállalat egy saját, nagy, fejlett nyelvi modellel rukkol elő. Az Apple-t a konkurencia is kergeti, hiszen a Google, illetve a Microsoft egyre komplexebb AI-stratégiával rendelkezik. Más kérdés, hogy minden bizonnyal az Apple is, de ők csak akkor szoktak hangoskodni, ha már kész az új eszközük, és biztosak benne, hogy jól működik. Az év első felében inkább az Apple Vision Pro AR/VR szemüveggel lesznek elfoglalva, de ezzel párhuzamosan egy komoly AI leleplezés is jöhet.

Nő az okosotthon megoldások népszerűsége

Az intelligens otthonok piacán további innovációkra lehet számítani, elsősorban azért, mert a fogyasztók továbbra is keresik a rezsi valódi csökkentésének megoldásait, így egyre népszerűbbé fognak válni az intelligens termosztátok és TRV-k (termosztátos radiátorszelepek). A műfajban úttörő Nesttel az élen a vállalatok megpróbálják a mesterséges intelligencia segítségével megérteni a fogyasztók energiafogyasztással kapcsolatos viselkedését, és ez egy hosszabb, szerteágazó tendenciát indít el.

AI áramkörök

Az AI egyre nagyobb teret hódít el magának az integrált áramkörök piacán, főleg olyan cégeknek köszönhetően, mint az Altered Carbon, de a chipgyártók is AI-magokat építenek be a CPU-ikba, köztük az Intellel. A mesterséges intelligencia algoritmusok főleg az objektumfelismerésben és a termékkategorizálásban játszanak majd egyre nagyobb szerepet.

Ellátási láncok gyorsulása

A mesterséges intelligenciával támogatott előrejelzés olyan intelligenciát biztosít a vállalkozások számára, amellyel megelőzhetők a balesetek, a kereslet-kínálati eltérések vagy a készletek túl- és alulraktározásának problémái. Ez minimalizálja a költségeket és javítja az ügyfélélményt. Mindemellett az AI-alapú algoritmusok automatizálják az áruk visszakeresését a raktárakból a megrendelések zökkenőmentes teljesítése érdekében, az AI-alapú autonóm járművek pedig csökkentik a kiszállítással járó költségeket (egyre kevesebb sofőrre lesz szükség).

Elektronikai dizájn és szoftverfejlesztés

A szoftverfejlesztés és az elektronikai tervezés egyaránt olyan terület, amit az AI-gyártók megcéloznak, mivel a humán fejlesztők drágák, a folyamat pedig időigényes. Az AI először a hardveres oldalon, a NYÁK elrendezések optimalizálásában lehet a legjobb, a szoftveren belül pedig általános funkciókat írhat meg, bár utóbbi fronton sok-sok szerzői jogi kérdést kell tisztázni. A nagyon absztrakt követelmények valós elektronikára fordítása viszont még nagyon messze van. Ez részben annak köszönhető, hogy a gyorsan változó iparágban nincsenek szabadon hozzáférhető modellek, ráadásul az elektronikai mérnöki munka még mindig eléggé emberközpontú: kell a beszállítókkal, ügyfelekkel, gyártókkal és kollégákkal való kapcsolattartás. A szoftveres mesterséges intelligenciát képző emberek mindeközben megrohamozták a github fejlesztői környezetet, ugyanakkor az elektronika esetében az AI-fejlesztés újabb generációjára lesz szükség, mielőtt az ott lévő mérnöki állások veszélybe kerülnének.

Gábor János

Főoldali kép: Freepik

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.