A Google hamarosan kiadhatja a saját generatív AI-ját

A Google hamarosan kiadhatja a saját generatív AI-ját
2023. 12. 06., 16:10

A Google régóta várt és jó ideje halogatott mesterséges intelligenciájának debütálása várhatóan egy olyan generatív AI chatbotot ad a felhasználók kezébe, ami túlszárnyalja elődjét, a rossz fogadtatásban részesült Bardot. Az új AI Gemini névre hallgat majd.

A The Information hivatalosan meg nem erősített hírei szerint a Google arra készül, hogy egy virtuális bemutató keretében, akár napokon belül lerántsa a leplet egy az OpenAI-féle ChatGPT ellenfelének szánt generatív AI-ról. A Gemini megjelenése nagy fordulat lenne ahhoz képest, hogy a vállalat bennfentesei korábban 2024-re jósolták a mesterséges intelligencia piacra dobását. Talán azért gondolták meg magukat, hogy kihasználhassák a konkurenciánál zajló kisebb-nagyobb zavarokat.

Az ellenfél gyengélkedése idején valóban érdemesebb megvillantani egy konkurens terméket, mint akkor, amikor ereje teljében van. Az OpenAI-ról pedig jelenleg nem igazán mondható el, hogy rendben működne. Mint ismert, az igazgatótanács nemrég kirúgta, majd – a dolgozók felháborodására – pár nap múlva visszakönyörögte Sam Altman vezérigazgatót, és nem csak a vállalatirányítás döcög, hanem a szolgáltatás is, hiszen a váratlanul nagy igényekre hivatkozva múlt hónapban leállították a ChatGPT Plus előfizetések regisztrációját.

Ha igazak a háttérinformációk, akkor a Google egy stratégiai manőverrel átidőzíti a Gemini rajtját, hogy az OpenAI bukdácsolását kihasználva végre magára irányítsa a rivaldafényt.  Ehhez persze az is kell, hogy az új generatív AI kifogástalanul működjön.

Az Interesting Engineering pár napja arról számolt be, hogy a Gemini bevezetését annak – ChatGPT-hez képest – hiányos nyelvtudása késlelteti. Úgy tudni, a Google AI-ja az angolon kívül más nyelven még a közelmúltban sem tudott kommunikálni, márpedig ebben az állapotában nem állíthatják szembe az OpenAI GPT-4 fejlettségű nyelvi modelljével. Szóval vagy a Gemini finomodott annyit, hogy már van értelme próbára tenni a nagyközönség előtt, vagy még úgy is megéri bemutatni, hogy valamivel szerényebb képességű, hiszen a ChatGPT-nek pillanatnyilag nem a legjobb a sajtója.

A Google mesterséges intelligenciájának fejlődése a szintén bennfentes Semanalysis augusztusi cikke alapján idén nagyon felgyorsult. A bejegyzés azt írja, nem szabad elfelejteni, hogy a Google „alvó óriás, ami [szép csendben] olyan ütemben iterál, hogy még az idei év vége előtt ötszörösen felülmúlhatja a GPT-4 összes előképzési FLOPS-ának (vagyis számítási teljesítményének) mértékét”. Sőt, a jelenlegi infrastruktúra-fejlesztéseket figyelembe véve, az sem kizárt, hogy a vállalat a jövő év végére húszszoros FLOPS-nál fog tartani az OpenAI lehetőségeihez képest – áll a blogon.

A Google rendkívül „GPU-gazdag” cég, ami azt jelenti, hogy szinte felfoghatatlan mértékű számítási teljesítményhez és erőforráshoz fér hozzá.  De hogy a Gemini ettől erősebb lesz-e a GPT-4-nél, ahogyan azt a jelentések és a különböző elemzések állítják, nem törvényszerű, szóval majd csak akkor tudjuk meg, ha tényleg átengedik a nyilvánosságnak.

A Google az I/O 2023 elnevezésű fejlesztői konferenciáján, májusban jelentette be a Geminit, mint következő generációs alapmodelljét. Ha a generatív AI e heti virtuális bevezetéséről szóló híresztelések igaznak bizonyulnak, akkor is jó eséllyel csak egy puha bevezetés következik, jelentős korlátozásokkal. Jelenleg a ChatGPT-vel kapcsolatos üzletpolitika alkalmazása tűnik valószínűnek, vagyis az, hogy az AI csak bizonyos időkorlátok közötti információkereséssel működik.

Gábor János

Főoldali kép: Google

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-27 19:10:00
A Gazdasági Versenyhivatal kiemelt figyelmet fordít a jelentős számú fogyasztó és vállalkozás érdekeit és piaci helyzetét befolyásoló, nagy technológiai vállalkozások és online platformok piaci magatartásainak vizsgálatára.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS