Ez az AI fotómodell milliókat keres havonta, pedig nem is létezik

Ez az AI fotómodell milliókat keres havonta, pedig nem is létezik
2023. 11. 26., 14:10

Az eddigi legsikeresebb AI influencer egy jobb hónapban már most négymillió forintot termel az őt létrehozó ügynökségnek. Aitana a közösségi média oldala szerint spanyol, 25 éves és Barcelonában él. Vagyis ott élne, ha valóban létezne.

A hivatásos fotómodellként „dolgozó” Aitana sikere akkor is egyedülálló, ha messze nem ő az első mesterséges intelligenciával generált közösségi média sztár. Hasonló kísérletek már korábban is voltak: motion capture technológiával közvetített élő adásokkal, animált fantázia karakterekkel, sőt, emberi replikákkal is sokan próbálkoztak már. Az egyik leghíresebb ugyanakkor Caryn Marjorie, aki saját magából készített AI-klónt, hogy az bérbe vehető barátnőként működjön, egy önálló Snapchat profilon. A „lány” percenként egy dollárért cseveg az őt követő 2,6 milliós közönség bármelyik tagjával – persze integrált ChatGPT-4 segítségével.

Mitől különleges mégis a nemrég megjelent, de sosem létezett Aitana?

A spanyol lányt a kifejezetten AI modellek létrehozására alapított The Clueless Agency alkotta. Az ügynökség hátborzongató módon azzal hirdeti szolgáltatásait, hogy „tartós” modelleket kínál, értsd: ezek a lányok sosem fáradnak el, sosem betegek és sosem öregszenek ki.

Eddigi legismertebb termékük Aitana Lopez, akinek kitaláltak egy saját személyiséget. Olyan fotókat, videókat osztanak meg a cikkünk születése idején 137 ezer követővel rendelkező Instagram profilján, amelyeket akár igazi ember is készíthetett volna. Az, hogy mennyire etikus teljes hazugságot gyártani a közösségi médiában, régóta nem kérdés, mert úgy tűnik, egyre kevesebb embert érdekel, hogy amit ott lát, az igaz-e, vagy sem. Egy ilyen közegben nyilván virágzásnak indulnak a mindenféle valóságot nélkülöző karakterek, mint például Aitana, aki október elején még Blink 182 koncerten is járt. A buli valós esemény volt, de a lány érthető okokból nem lehetett ott, hiszen nem is létezik.

Az AI modell mögött álló csapat teljesen realisztikus, valósnak hihető képeket oszt meg a sok élő modell arcvonásaiból és testalkatából kevert Atianáról. Az ügynökséget alapító Rubén Cruz az Euronewsnak elárulta: az AI-val generált lány csak hirdetésekből legalább ezer eurót keres havonta, de ez csak a kezdet, mert nemrég ő lett egy sportruházatokat gyártó márka, a Big arca is. További extra jövedelmeit - amelyek akár havi négymillió forintot is kitehetnek - egy OnlyFanshoz hasonló, erotikus közösségi platformon, a Fanvue-n szedi össze, fehérneműben „pózolva”.

Az Instagram mellett – egyelőre kisebb sikerrel – jelen van X-en, TikTokon is, és a The Clueless csapatának sikerült annyira hitelessé tenni a tevékenységeit, hogy sokan randit kérnek tőle. Ezt tévedésből egy nagyon ismert latin-amerikai színész is megtette. A híresség nevét Cruz nem árulta el, csak annyit fűzött hozzá: „a pasasnak fogalma sem volt róla, hogy Aitana nem létezik”.

A The Clueless eddigi legsikeresebb projektje úgy működik, mint egy igazi médiaügynökségé, ami közszereplők imázsát építi - leszámítva, hogy az ügyfél ez esetben nem egy létező személy. A cég munkatársai minden hétfőn tartanak egy meetinget, amelyen megbeszélik, hogy Aitana az adott héten mivel foglalkozzon, ami tovább építi a márkáját. Ezt követően születnek meg a fiktív tevékenységekről készült tartalmak, kizárólag generatív AI alkalmazásokkal és képszerkesztő szoftverekkel. Ennél olcsóbb és jövedelmezőbb talán nem is lehetne a projekt, hiszen amellett, hogy nincs feladat egy élő ember szükségleteivel, allűrjeivel és időbeosztásával, nem kell fotósokat, operatőröket, sminkeseket és ki tudja még kit fizetni a tökéletes végeredményért.

Aitana egyelőre csak fotós tartalmakat „oszt meg magáról”, de a következő evolúciós lépcső nyilván az lesz, hogy videók is készülni fognak róla. Az ügynökség gondosan figyel arra is, hogy a megosztott tartalmak kövessék a közösségi média legnépszerűbb trendjeit. Mindezt persze nem lehet egyetlen karakterrel kivitelezni, szóval már készül a következő AI-modell, Maia, aki Cruz szerint már „egy kicsivel szégyenlősebb lesz”.

Gábor János

Főoldali kép: The Clueless Agency

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-26 20:10:49
A Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara megtartotta hagyományos Gazdasági Évnyitó rendezvényét, amelyen dr. Pogátsa Zoltán közgazdász és Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója tartott előadást, továbbá a VOSZ Veszprém Vármegyei Szervezete és a VKIK együttműködési megállapodását is aláírták.
2024-02-26 19:10:00
A 2023-as év minimális cégszámcsökkenéssel zárult az építőiparban. Az alapítások száma mélypontra, ötezer alá csökkent, míg a megszűnések száma ötezer fölé emelkedett. Az építőipari szektorban tevékenykedő egyéni vállalkozások többsége kivárt, minden hatodik vállalkozó ideiglenesen felfüggesztette tevékenységét.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS