Elindult a vállalati ChatGPT: nagyobb, gyorsabb, okosabb

Elindult a vállalati ChatGPT: nagyobb, gyorsabb, okosabb
2023. 08. 29., 18:41

A mesterséges intelligencia vezérelte nyelvi modell evolúciós szintet lépett. A nagyvállalatok kiszolgálására hangolt AI a legnagyobb jelentőségű bejelentés az eredeti ChatGPT megjelenése óta: a benne rejlő lehetőségek szinte szó szerint korlátlanok.

Az első nyilvánosan elérhető és használható mesterséges intelligenciát alkotó cég operatív vezetője a CNBC-nek nyilatkozva közölte, hogy az útjára indított üzleti célú AI-t kevesebb mint egy év alatt alkották meg. Brad Lightcap hozzáfűzte: a fejlesztés ideje alatt már 20 kisebb-nagyobb vállalatnak adtak korai hozzáférést.

A kifejezetten nagyvállalatoknak szánt, üzleti szintű nyelvi modell rajtját az OpenAI blogja is megerősíti. Mint írják, az ún. ChatGPT Enterprise „vállalati szintű biztonságot és adatvédelmet, korlátlan, nagyobb sebességű GPT-4 hozzáférést, hosszabb kontextusablakokat, fejlett adatelemzési képességeket, testreszabási lehetőségeket és még sok mást kínál”.

„Úgy hisszük, hogy a mesterséges intelligencia a munkánk minden területén segíthet, javíthatja a munkánkat és kreatívabbá, produktívabbá teheti a teameket. A mai nap egy újabb lépést jelent egy olyan mesterséges intelligencia asszisztens felé, ami bármilyen feladatban segít, az Ön szervezetére szabható, és megvédi a vállalati adatokat.”

A blog megjegyzi: a ChatGPT-t a kilenc hónappal ezelőtti indítása óta – havi mintegy 100 millió egyéni felhasználó mellett – a Fortune 500 vállalatok több mint 80 százaléka kezdte el aktívan alkalmazni. A tőlük kapott visszajelzések alapján kiderült, hogy a cégvezetők egyszerű és biztonságos módszert szeretnének a nyelvi modell szervezetükbe történő integrálására. A ChatGPT Enterprise korai felhasználói – olyan iparági vezetők, mint a Block, a Canva, a Carlyle, a The Estée Lauder Companies, a PwC és a Zapier – azóta újradefiniálják működésüket, és a ChatGPT-t használják, például világosabb kommunikáció kialakítására, kódolási feladatok gyorsítására, összetett üzleti kérdésekre adott gyors válaszok feltárására vagy éppen a kreatív munka támogatására.

Mint emlékezetes, az OpenAI közben elmélyítette együttműködését a Microsofttal, ami dollárban is milliárdos nagyságrendű pénzügyi forrást biztosít a cégnek, cserébe a fejlett mesterséges intelligenciamodellhez való hozzáférésért. E megállapodás bejelentése óta két jelentősebb dolog történt: az előfizetős felhasználói szolgáltatás, a ChatGPT Plus bevezetése, valamint a napokban elérhetővé vált üzleti szintű chatbot, a ChatGPT Enterprise útnak indítása. Ez a kettő annyiban hasonlít, hogy amíg a „mezei” userek ingyenesen csak a hasznos, de pontatlan és lassú 3.5 verziószámú ChatGPT-hez férnek csak hozzá, addig a Plus és Enterprise előfizetők a 4-es szintű modellhez.

Az OpenAI által a jelenlegi legfejlettebbnek nevezett 4-es verzió (ami gyorsabb válaszidőt, illetve különböző exkluzív kiegészítőket tartalmaz) havi 20 dollárért (kb. 7000 forintért) érhető el magánszemélyek számára, a Plus előfizetés keretében. Azt viszont, hogy a nagyvállalatok mennyiért kapják meg az Enterprise hozzáférést, nem hozták nyilvánosságra. A blog csak annyit jelez: „vegye fel a kapcsolatot a sales csapattal az induláshoz”.

A ChatGPT Enterprise az eddig megosztott információk alapján megszünteti az összes felhasználói korlátozást, és akár kétszer gyorsabban működik, mint a nyilvánosan elérhető verzió. Az Enterprise-ban 32 ezer kontextus található, így a felhasználók négyszer hosszabb szövegeket vagy fájlokat dolgozhatnak fel. Korlátlan hozzáférést kapnak továbbá a fejlett adatelemzéshez is, ami lehetővé teszi technikusi és nem technikusi csapatok számára, hogy másodpercek alatt analizáljanak információkat – legyen szó piaci adatokra éhes pénzügyi kutatókról, felmérések eredményeit elemző marketingesekről vagy ETL-szkriptekkel foglalkozó adattudósokról. Ha a ChatGPT-t valaki a saját szervezetére szeretné szabni, új, megosztható csevegősablonokat használhat az együttműködések és a közös munkafolyamatok kialakításához.

Gábor János

A főoldali kép illusztráció. Fotó: Freepik

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 18:40:00
Az MNB összesen 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt.
2023-12-01 17:55:00
„Az AI rendszerek kiváló eszközök lehetnek az auditori munka során, mivel segíthetnek a hatékonyabb kommunikációban, információgyűjtésben és problémamegoldásban – a szakértő könnyvizsgálót azonban nem tudják helyettesíteni.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS