A Facebook az Nvidia babérjaira tör: saját AI-chipet gyárt a Meta

A Facebook az Nvidia babérjaira tör: saját AI-chipet gyárt a Meta
2024. 04. 11., 14:10

Hivatalosan is bejelentette a Facebook, Instagram, WhatsApp tulajdonosa, hogy új AI-chip megjelentetésével jelenik meg abban a piaci szegmensben, aminek ma szinte egyeduralkodója az Nvidia. Már idén elkészül, két új chip.

A Meta megerősítette, hogy a Meta Training and Inference Accelerator, vagyis MTIA v1 és v2 névre hallgató chipjei gyártásban vannak, és még ebben az évben – egyelőre házon belül – bevezetésre is kerülnek. A közösségi médiaóriás második generációs mesterséges intelligencia chipjei a vállalat nagyobb tervének részei – fejtegeti a Reuters: a Meta elsősorban saját AI-infrastruktúrát akar építeni, hogy olyan szolgáltatásokban használja, mint a Facebook, az Instagram és a WhatsApp.

A vállalat először 2023 májusában beszélt az MTIA 1-es verziójáról, és akkor azzal számoltak, hogy a gyártás 2025-ben indulhat. Ez az időablak került előrébb legalább egy évvel, részben éppen az Nvidiának köszönhetően, ami H100-as processzorokat szállított be a vállat AI-műveletekhez szükséges energiaellátására. A Meta 350 ezer H100-as chip beszerzését tervezi AI-alkalmazásokhoz, de végül 600 ezer AI-chip fogja működtetni a szolgáltatásait.

Mark Zuckerberg cége nyilván csökkenteni szeretné az Nvidiától való függőségét azzal, hogy még az idén áttér a saját fejlesztésű chipekre. Az MTIA v1 és v2-eseket főleg az adatközpontjaiknak szánják, de nyilvánvaló, hogy szeretnének betörni az AI-alapú chipek jelenleg Nvidia által uralt piacára, amin a chipgyártó nagyrészt monopolhelyzetben terpeszkedik.

Mit tudnak a Meta továbbfejlesztett MTIA chipjei?

A következő generációs MTIA chipek 5 nm-es architektúrát használnak, és 8×8 feldolgozóelem (PE) rácsából állnak, ami 3,5-szeres fejlődés a v1-hez képest. A Meta lényegében megháromszorozta a helyi PE-tároló méretét, és megduplázta a chipen lévő SRAM méretét is. 256 MB-ra, miközben 3,5-szeresére növelte a sávszélességet – foglalja össze az erről szóló sajtóközlemény. A Meta a chipek támogató infrastruktúráján is dolgozik: a szakemberei kifejlesztettek egy 72 gyorsítót befogadni képes hardverállványt. Ez a rack három vázból áll, amelyekben 12 lap helyezkedik el. A 90 wattos fogyasztású chipek 1,35 GHz-es órajelre képesek, szemben elődjük 800 MHz-es órajelével.

A kialakítás célja az, hogy nagyobb sávszélességet, memóriakapacitást és számítási teljesítményt biztosítson a chipeknek. A Meta célja kezdetben olyan következtetési funkciók elvégzése volt, mint a rangsorolás és a felhasználói kérésekre adott válaszok generálása, de most már azt tervezi, hogy a chipeket intenzívebb műveletekre, például nagy adathalmazok felhasználásával mesterséges intelligenciamodellek képzésére használja fel.

A Meta chipjeire való áttéréssel a Meta évente sokmillió dolláros energiaköltségeket takaríthat meg - a több milliárd másik dollár mellett, amit jelenleg az Nvidia chipjeinek megvásárlására költ.

Más is megtörné az Nvidia monopóliumát az AI-chippiacon

Nem a Meta az egyetlen technológiai vállalat, ami saját AI-chipeket szeretne tervezni és gyártani: a hagyományos gyártó Intel, ami eddig lemaradt az AI-chipek iránti iparági igények kielégítésében, szintén ezen a héten jelentette be új Gaudi chipjeit. Az Intel állítása szerint a dedikált AI-chip háromszor gyorsabban képes AI-modelleket betanítani, mint az Nvidia H100-as processzorai, és gyorsabban generál válaszokat, mint az Nvidia megfelelője. A vállalat legújabb chipje, a Gaudi 3 szintén az 5 nm-es architektúrát használja, és két fő processzorból áll, amelyek összeolvasztva kétszer akkora teljesítményt nyújtanak, mint az elődjük.

Az Nvidia processzorának legjelentősebb konkurenciája jelenleg nem a Meta, de nem is az Intel, hanem Google Tensor Processing Unitja, viszont a keresőóriás nem értékesíti ezeket a processzorokat, hanem bérbe adja - elsősorban fejlesztőknek, egy felhőplatformon keresztül. Ugyanilyen megoldással készül reklámszatyorba dugni új, Axion nevű központi feldolgozóegységét, aminek feldolgozási teljesítménye a Google szerint 50 százalékkal haladja meg az Nvidia-féle x86-os chipekét és 30 százalékkal az általános Arm-chipeket.

Gábor János

Főoldali kép: Meta

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 28., 10:10
A szerződés alapvető jellemzője, hogy a felek egybehangzó akaratát fejezi ki. Mi a helyzet akkor, hogy az egyik szerződő felet tévedésbe ejtették, és emiatt döntött a szerződéskötés mellett? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-29 15:40:00
Az ingatlan.com májusi adatai, valamint az aktuális hazai ingatlanpiaci trendek alapján a money.hu összegyűjtötte, hol lehet érdemes most nyaralót vásárolni, és hogyan finanszírozható akár hitelből is egy balatoni víkendház.
2024-05-29 15:10:00
2024 I. negyedévének végén 56 ezer forint volt a normál használatú személygépkocsik kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának átlagos éves díja, ez az összeg az előző negyedévi átlagot 7 százalékkal, az egy évvel korábbinál 11 százalékkal haladja meg – tájékoztatott a jegybank.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS