Szlovák személyi jövedelemadó 2020-ban

2020. 02. 13., 10:45

Idén bevezették a 15 százalékos kulcsot a személyi jövedelemadónál Szlovákiában, amellyel a kisvállalkozókat kívánják támogatni – írja blogbejegyzésében Janok Júlia számviteli szakértő.

Osszuk két csoportra az adóalanyokat – az egyikben a munkavállalók, a másikban az egyéni vállalkozók lesznek. Mindkét csoport egy jövedelemadó törvény szabályozása alá tartozik. Természetesen lehet olyan is, aki a munkaviszonya mellett vállalkozik – kezdi blogbejegyzését Janok Júlia számviteli szakértő, a párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője.

Szlovákiában az egyéni vállalkozókat „önálló kereseti tevékenységet folytató személyeknek” nevezik (szlovákul SZČO = samostatne zárobkovo činná osoba).

Jövedelemek típusai

A szakemberek kedvéért itt leírom a paragrafusokat – akit ez a rész nem érdekli, folytathatja a következő bekezdésnél.

A munkaviszonyból, illetve közalkalmazotti viszonyból származó jövedelmek adózását az 595/2203 számú jövedelemadó törvény 5.§-a szabályozza.

A vállalkozásból származó jövedelmeket a 6.§ szabályozza következőképpen:

(1) Vállalkozásból származó jövedelmek:

a) mezőgazdasági, erdészeti és vízgazdálkodási tevékenységből származó jövedelmek,

b) vállalkozási engedély alapján szerzett jövedelmek,

c) egyedi szabályok alapján végzett tevékenységekből származó jövedelmek,

d) közkereseti társaság tulajdonosaként és betéti társaság kültagjaként elért jövedelmek.

(2) Egyéb önállóan végzett kereseti tevékenységből származó jövedelem:

a) mű megalkotásából és művészi előadásból származó jövedelem,

b) olyan tevékenységből, ami nem vállalkozás,

c) szakértői és tolmács tevékenységből egyéb előírások alapján,

d) sportoló tevékenysége alapján.

(3) Ingatlanok és ingóságok bérbeadásából származó jövedelmek.

(4) A műalkotás használatából származó jövedelmek, jogdíjak, licencek.

Tőkejövedelmet a 7.§, egyéb jövedelmeket a 8.§ szabályozza.

Különböző adókulcsok érvényesülnek

Itt válhat fontossá, miért írtam fentebb olyan részletesen az adózók jövedelmének különböző típusairól.

0 százalék – adómentes összeg

2020-ban az adómentes összeg, vagyis a 0 százalékos adósáv éves szinten 4.414,20 EUR. Havi szinten a bérszámfejtésnél 367,85 EUR-ból nem vonnak le adót.

Minden adózónak alanyi joga, hogy érvényesítheti az aktív jövedelméből az „adómentes összeget”. Kivéve a nyugdíjasok. Aki a tárgyi év január 1.-én nyugdíjas nem jogosult jövedelméből érvényesíteni az adómentes összeget. Amennyiben a nyugdíja alacsonyabb az adómentes összegnél, ilyen esetben a különbözetet érvényesítheti. Tehát a csupán a nyugdíj összegének és az adómentes összegének különbözetből 0 százalék az adó.

Ha csak néhány hónapot dolgozott a munkavállaló, és nincs más jövedelme, adóbevallásban érvényesítheti az éves szintű adómentes összeget és akár visszakaphatja befizetett adója egy részét.

Aktív jövedelemnek a munkaviszonyból származó jövedelmet (5.§) illetve az egyéni vállalkozásból származó jövedelmet tekintik (6.§ (1) és (2) bekezdés).

Az adómentes összeg nem érvényesíthető a bérbeadásból származó jövedelmeknél és az egyéb jövedelmeknél (6.§ (3) és (4) bekezdés, 8.§).

7 százalék adókulcs

Még 2017-ben bevezették Szlovákiában az osztalékadót. Azok a természetes személyek fizetnek 7 százalék osztalékadót, akiknek az adózás utáni nyereségrészesedést szlovák cég fizeti. 7 százalék osztalékadót fizetnek azok is, akiknek az osztalék úgynevezett „együttműködő országból” származik.

Együttműködő országnak olyan országokat értünk a szlovák törvényekben, amelyekkel a Szlovák Köztársaság kötött két ország közötti megállapodást a kettős adózás elkerüléséről, vagy megállapodást együttműködésről az adózás terén.

Újdonság 2020-ban a 15 százalék adókulcs

A 15 százalék adókulcsot csupán a vállalkozásból származó jövedelmeknél érvényesítheti az adózó (6.§ (1) és (2) bekezdés). Ezzel a lehetőséggel is csak azok élhetnek, akiknek az éves szintű bevételük nem haladja meg a 100.000 EUR-t.

A kisvállalkozókat kívánták ezzel a rendelkezéssel támogatni. Viszont a munkavállalók hátrányos helyzetben érzik magukat emiatt.

19 százalék adókulcs

Ez az általános adókulcs. A következő jövedelmeknél alkalmazandó:

  • munkaviszonyból származó jövedelmeknél az adómentes összeg felett (5.§),
  • vállalkozásból, illetve egyéb önálló bevételi tevékenységből származó jövedelmeknél a részleges adóalapra vonatkozik (6.§ (1) és (2) bekezdés), amennyiben az éves szintű bevétel meghaladja a 100.000 EUR-t,
  • bérbeadásból származó jövedelmeknél és egyéb jövedelmeknél (6.§ (3) és (4) bekezdés, 8.§),
  • tőkejövedelemnél (7.§), függetlenül a jövedelem összegének nagyságától.

25 százalék adókulcs

Ez a magasabb adókulcs egyaránt vonatkozik a munkaviszonyból származó jövedelemre (5.§), a vállalkozásból származó jövedelmekre (6.§) és az egyéb jövedelmekre (8.§).

Amennyiben az adóalap meghaladja a 37.163,36 EUR-t, 25 százalék adót kell az e feletti összegre kivetni. Az aktív jövedelmeknél ilyen esetben nem érvényesíthető az adómentes összeg sem.

35 százalék adókulcs

A legmagasabb adókulcs olyan osztalékrészesedésre vonatkozik, amelyet a „nem együttműködő” országból folyósítanak a szlovák adórezidensnek.

Családi kedvezmény helyett két másik kedvezmény

Családi kedvezmény helyett Szlovákiában a gyermekekre vonatkozó adóbónusz és az eltartott házastársra vonatkozó adómentes összeg érvényesíthető.

Gyermekekre vonatkozó adóbónusz

A hatodik életévét betöltött gyermekekre érvényesíthető havi szinten 22,72 EUR adókedvezmény. Egészen addig amíg a gyermek be nem fejezi a nappali tagozaton végzett főiskolai tanulmányait, legfeljebb 26 éves koráig. Éves szinten érvényesíthető 272,72 EUR.

A hat évnél fiatalabb gyermekekre a duplája, tehát 45,44 EUR adóbónusz érvényesíthető havi szinten. Éves szinten érvényesíthető 545,28 EUR.

Ez az összeg közvetlenül levonható az adóból, vagy kifizeti az adózónak az adóhatóság, illetve a munkáltatója.

A házastársra érvényesíthető adómentes összeg

Amennyiben a házastársnak nincs saját jövedelme, az adózó érvényesíthet további adómentes összeget. 2020-ban ez az összeg 4.035,84 EUR. Amennyiben a házastársnak van némi jövedelme, az adózó a 4.035,84 EUR és a házastárs jövedelmének különbözetét érvényesítheti éves szinten a saját adóelszámolásában, illetve adóbevallásában.

Külföldi munkavállalók is érvényesíthetik az adómentes összeget

Külföldi munkavállalók is érvényesíthetik a gyermekekre vonatkozó adóbónuszt és a házastársra érvényesíthető adómentes összeget. Ennek feltétele, hogy a Szlovákiában elért jövedelmük meghaladja az egész világból származó összjövedelmük 90százalékát.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-12 15:10:00
A Taborfigyelo.hu adatai szerint átlagosan 10–15 százalékkal nőttek a nyári táborok árai, így egy napközis tábor átlagára valamivel 50 ezer forint felett van, míg egy ottalvós táborért átlagosan 80 ezer forintot kell fizetnie a családoknak; a táborok átlagárai között régiónként akár 10 százalékos eltérés is lehet.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS