Szlovák személyi jövedelemadó 2020-ban

2020. 02. 13., 10:45

Idén bevezették a 15 százalékos kulcsot a személyi jövedelemadónál Szlovákiában, amellyel a kisvállalkozókat kívánják támogatni – írja blogbejegyzésében Janok Júlia számviteli szakértő.

Osszuk két csoportra az adóalanyokat – az egyikben a munkavállalók, a másikban az egyéni vállalkozók lesznek. Mindkét csoport egy jövedelemadó törvény szabályozása alá tartozik. Természetesen lehet olyan is, aki a munkaviszonya mellett vállalkozik – kezdi blogbejegyzését Janok Júlia számviteli szakértő, a párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője.

Szlovákiában az egyéni vállalkozókat „önálló kereseti tevékenységet folytató személyeknek” nevezik (szlovákul SZČO = samostatne zárobkovo činná osoba).

Jövedelemek típusai

A szakemberek kedvéért itt leírom a paragrafusokat – akit ez a rész nem érdekli, folytathatja a következő bekezdésnél.

A munkaviszonyból, illetve közalkalmazotti viszonyból származó jövedelmek adózását az 595/2203 számú jövedelemadó törvény 5.§-a szabályozza.

A vállalkozásból származó jövedelmeket a 6.§ szabályozza következőképpen:

(1) Vállalkozásból származó jövedelmek:

a) mezőgazdasági, erdészeti és vízgazdálkodási tevékenységből származó jövedelmek,

b) vállalkozási engedély alapján szerzett jövedelmek,

c) egyedi szabályok alapján végzett tevékenységekből származó jövedelmek,

d) közkereseti társaság tulajdonosaként és betéti társaság kültagjaként elért jövedelmek.

(2) Egyéb önállóan végzett kereseti tevékenységből származó jövedelem:

a) mű megalkotásából és művészi előadásból származó jövedelem,

b) olyan tevékenységből, ami nem vállalkozás,

c) szakértői és tolmács tevékenységből egyéb előírások alapján,

d) sportoló tevékenysége alapján.

(3) Ingatlanok és ingóságok bérbeadásából származó jövedelmek.

(4) A műalkotás használatából származó jövedelmek, jogdíjak, licencek.

Tőkejövedelmet a 7.§, egyéb jövedelmeket a 8.§ szabályozza.

Különböző adókulcsok érvényesülnek

Itt válhat fontossá, miért írtam fentebb olyan részletesen az adózók jövedelmének különböző típusairól.

0 százalék – adómentes összeg

2020-ban az adómentes összeg, vagyis a 0 százalékos adósáv éves szinten 4.414,20 EUR. Havi szinten a bérszámfejtésnél 367,85 EUR-ból nem vonnak le adót.

Minden adózónak alanyi joga, hogy érvényesítheti az aktív jövedelméből az „adómentes összeget”. Kivéve a nyugdíjasok. Aki a tárgyi év január 1.-én nyugdíjas nem jogosult jövedelméből érvényesíteni az adómentes összeget. Amennyiben a nyugdíja alacsonyabb az adómentes összegnél, ilyen esetben a különbözetet érvényesítheti. Tehát a csupán a nyugdíj összegének és az adómentes összegének különbözetből 0 százalék az adó.

Ha csak néhány hónapot dolgozott a munkavállaló, és nincs más jövedelme, adóbevallásban érvényesítheti az éves szintű adómentes összeget és akár visszakaphatja befizetett adója egy részét.

Aktív jövedelemnek a munkaviszonyból származó jövedelmet (5.§) illetve az egyéni vállalkozásból származó jövedelmet tekintik (6.§ (1) és (2) bekezdés).

Az adómentes összeg nem érvényesíthető a bérbeadásból származó jövedelmeknél és az egyéb jövedelmeknél (6.§ (3) és (4) bekezdés, 8.§).

7 százalék adókulcs

Még 2017-ben bevezették Szlovákiában az osztalékadót. Azok a természetes személyek fizetnek 7 százalék osztalékadót, akiknek az adózás utáni nyereségrészesedést szlovák cég fizeti. 7 százalék osztalékadót fizetnek azok is, akiknek az osztalék úgynevezett „együttműködő országból” származik.

Együttműködő országnak olyan országokat értünk a szlovák törvényekben, amelyekkel a Szlovák Köztársaság kötött két ország közötti megállapodást a kettős adózás elkerüléséről, vagy megállapodást együttműködésről az adózás terén.

Újdonság 2020-ban a 15 százalék adókulcs

A 15 százalék adókulcsot csupán a vállalkozásból származó jövedelmeknél érvényesítheti az adózó (6.§ (1) és (2) bekezdés). Ezzel a lehetőséggel is csak azok élhetnek, akiknek az éves szintű bevételük nem haladja meg a 100.000 EUR-t.

A kisvállalkozókat kívánták ezzel a rendelkezéssel támogatni. Viszont a munkavállalók hátrányos helyzetben érzik magukat emiatt.

19 százalék adókulcs

Ez az általános adókulcs. A következő jövedelmeknél alkalmazandó:

  • munkaviszonyból származó jövedelmeknél az adómentes összeg felett (5.§),
  • vállalkozásból, illetve egyéb önálló bevételi tevékenységből származó jövedelmeknél a részleges adóalapra vonatkozik (6.§ (1) és (2) bekezdés), amennyiben az éves szintű bevétel meghaladja a 100.000 EUR-t,
  • bérbeadásból származó jövedelmeknél és egyéb jövedelmeknél (6.§ (3) és (4) bekezdés, 8.§),
  • tőkejövedelemnél (7.§), függetlenül a jövedelem összegének nagyságától.

25 százalék adókulcs

Ez a magasabb adókulcs egyaránt vonatkozik a munkaviszonyból származó jövedelemre (5.§), a vállalkozásból származó jövedelmekre (6.§) és az egyéb jövedelmekre (8.§).

Amennyiben az adóalap meghaladja a 37.163,36 EUR-t, 25 százalék adót kell az e feletti összegre kivetni. Az aktív jövedelmeknél ilyen esetben nem érvényesíthető az adómentes összeg sem.

35 százalék adókulcs

A legmagasabb adókulcs olyan osztalékrészesedésre vonatkozik, amelyet a „nem együttműködő” országból folyósítanak a szlovák adórezidensnek.

Családi kedvezmény helyett két másik kedvezmény

Családi kedvezmény helyett Szlovákiában a gyermekekre vonatkozó adóbónusz és az eltartott házastársra vonatkozó adómentes összeg érvényesíthető.

Gyermekekre vonatkozó adóbónusz

A hatodik életévét betöltött gyermekekre érvényesíthető havi szinten 22,72 EUR adókedvezmény. Egészen addig amíg a gyermek be nem fejezi a nappali tagozaton végzett főiskolai tanulmányait, legfeljebb 26 éves koráig. Éves szinten érvényesíthető 272,72 EUR.

A hat évnél fiatalabb gyermekekre a duplája, tehát 45,44 EUR adóbónusz érvényesíthető havi szinten. Éves szinten érvényesíthető 545,28 EUR.

Ez az összeg közvetlenül levonható az adóból, vagy kifizeti az adózónak az adóhatóság, illetve a munkáltatója.

A házastársra érvényesíthető adómentes összeg

Amennyiben a házastársnak nincs saját jövedelme, az adózó érvényesíthet további adómentes összeget. 2020-ban ez az összeg 4.035,84 EUR. Amennyiben a házastársnak van némi jövedelme, az adózó a 4.035,84 EUR és a házastárs jövedelmének különbözetét érvényesítheti éves szinten a saját adóelszámolásában, illetve adóbevallásában.

Külföldi munkavállalók is érvényesíthetik az adómentes összeget

Külföldi munkavállalók is érvényesíthetik a gyermekekre vonatkozó adóbónuszt és a házastársra érvényesíthető adómentes összeget. Ennek feltétele, hogy a Szlovákiában elért jövedelmük meghaladja az egész világból származó összjövedelmük 90százalékát.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 19., 10:49
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szervezésében 2022. szeptember elején Budapesten tanácskozott a genfi székhelyű Munkaadók Nemzetközi Szövetségének Európai és Közép-Ázsia csoportja. A konferencián, amelyre 35 országból érkeztek küldöttek, a VOSZ-t dr. Kovács Patrik és Barabás Tamás társelnökök, valamint Varga Julianna nemzetközi és oktatási igazgató képviselte, aki egyben az esemény egyik szervezője is volt. A rendezvényről őt kérdeztük.
2022. 09. 27., 16:17
Saját honlapján és a népszámlálás internetes oldalán is közzétette az idei cenzus kérdőívének mintáját a Központi Statisztikai Hivatal. A népszámlálási kérdőívet bárki kitöltheti önállóan online, október 1. és 16. között.
2022-09-29 11:12:13
A gazdasági nehézségek munkaerő-piacra gyakorolt hatásai csak fokozatosan, késleltetve mutatkoznak. A vállalkozásoknál dolgozó munkavállalók 49 százaléka elégedetlen a fizetésével, 52 százalékuk egy éven belül munkahely-váltást is tervez – derült ki a Trenkwalder szeptember közepén elvégzett kutatásából.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS