Janok Júlia: Nem vagyok az operatív terveim rabja

Szerdahelyi Csaba  |  2019. 10. 14., 10:15

Szeretnék összeállítani egy magyar nyelvű kiadványt, amelyben szerepel minden, amit a szlovák céges autókról tudni kell – mondja az Üzletemnek Janok Júlia számviteli szakértő. A Párkányi MARK PLUS s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője a következetes, kitartó feladatmegoldás híve.

Janok Júlia több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat. Azt mondja, a munka mellett vár még rá egy befejezetlen lakás, ezért könnyen elképzelhető, hogy a lakberendezésbe is beletanul. Előtte viszont itt van az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 115. interjúja.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Azt, hogy 28 éve a saját lábamon állok és magam (ura) főnöke lehetek. Számomra ez a „szabadság” mindennél fontosabb.

Milyen távra tervez?

– A stratégiai lépéseket több évre előre tervezem. Természetesen az elkövetkezendő napokra és hetekre is tervezek, de nem vagyok az operatív terveim rabja.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Többek között szeretnék összeállítani egy olyan átfogó kiadványt, amelyben a szlovák céges autókról írok magyar nyelven. A beszerzésüktől kezdve az adóköltségként érvényesíthető kiadásokról, és a kiadások DPH (szlovák ÁFA) vonzatáról. Nem utolsó sorban arról, hogy milyen feltételek mellett használható a céges autó magáncélra.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– A nagybetűs ÉLET és a sors tanított engem leginkább. Minden időszakban voltak körülöttem olyan emberek, akik jelentős hatással voltak rám, és akiknek máig hálás vagyok. Ez vonatkozik úgy a szakmámra, mint a magánéletemre.

Mivel motiválja a kollégáit, társait?

– Felvázolom a végeredményt, amit elérhetnek, vagy amit közösen elérhetünk. Megdicsérem, ha valamit ügyesen és jól oldanak meg. Azt vallom, hogy a tudás és a tapasztalat fokozatosan rakódik egymásra. Következetességre és kitartásra bíztatom a körülöttem lévő embereket. Csillapítom az önmaguk iránti türelmetlenségüket.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Lakberendezőként, belsőépítészként szívesen kipróbálnám magam. Gyermekkorom óta foglalkoztat az építészet. Végül mégsem ezt a pályát választottam. Nincs kizárva, hogy még teszek lépéseket ebbe az irányba. Hiszen vár rám egy befejezetlen „nyers lakás”.

Milyen módszerekkel fejleszti üzleti kapcsolatait?

– Hiszek a személyes kapcsolatokban és beszélgetésekben. Amikor egymás szemébe nézünk. Hiszem, hogy a szónak hitele van. Természetesen a mai kor vívmányait is használom a kapcsolataim ápolására, mint a Messenger, LinkedIn és a Facebook. Itt elérhető a LinkedIn profilom:  https://www.linkedin.com/in/janok-julia/ Szívesen konzultálok mindenkivel, akit érdekel a vállalkozás Szlovákiában. Az e-mail marketinget is kitűnő kapcsolatfejlesztési módszernek tartom.

Mire sajnálja az idejét?

– Butaságokra. Az üres szócséplésre. Sorban állásra. Felesleges bürokráciára.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Szeretek kirándulni. Főleg a természetben, hegyekben. Erre nem sajnálom a pénzt.

Mivel lehet felbosszantani?

– Értelmetlen dolgokkal. Túlbonyolított ügyekkel. Hazugsággal. És ha nem működik az elektronika úgy, ahogy kéne, az nagyon ki tud hozni a sodromból.

Milyen területen vállalna önkéntes munkát?

– Úgy érzem, hogy jelenleg is végzek önkéntes munkát. A weboldalamon és a LinkedIn-en rendszeresen közzé teszek szakmai cikkeket. Általuk sok hasznos információt adok át ingyen a követőimnek. Ezek az infók gyakran felérnek egy szakmai konzultációval. www.vallalkozasszlovakiaban.hu

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Túrázás a hegyekben, séta egy tó körül, vagy egy folyó partján… Imádom a természetet.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 27., 16:17
Saját honlapján és a népszámlálás internetes oldalán is közzétette az idei cenzus kérdőívének mintáját a Központi Statisztikai Hivatal. A népszámlálási kérdőívet bárki kitöltheti önállóan online, október 1. és 16. között.
2022-09-30 10:22:19
A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) szabályai között a feltételek nem teljesítése esetén fizetendő büntetőkamatok mértéke irreálisan magassá vált, ezért a kormány új rendeletében ezeket 5 százalékban maximálja.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A mintegy 300 háztartás részvételével lezajlott mérés eredményei szerint fejenként 25,2 kg élelmiszert dobunk feleslegesen a szemétbe évente, a leggyakrabban elpazarolt élelmiszerek toplistáját pedig továbbra is az ételmaradékok vezetik.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS