Janok Júlia: Nem vagyok az operatív terveim rabja

Szerdahelyi Csaba  |  2019. 10. 14., 10:15

Szeretnék összeállítani egy magyar nyelvű kiadványt, amelyben szerepel minden, amit a szlovák céges autókról tudni kell – mondja az Üzletemnek Janok Júlia számviteli szakértő. A Párkányi MARK PLUS s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője a következetes, kitartó feladatmegoldás híve.

Janok Júlia több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat. Azt mondja, a munka mellett vár még rá egy befejezetlen lakás, ezért könnyen elképzelhető, hogy a lakberendezésbe is beletanul. Előtte viszont itt van az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 115. interjúja.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Azt, hogy 28 éve a saját lábamon állok és magam (ura) főnöke lehetek. Számomra ez a „szabadság” mindennél fontosabb.

Milyen távra tervez?

– A stratégiai lépéseket több évre előre tervezem. Természetesen az elkövetkezendő napokra és hetekre is tervezek, de nem vagyok az operatív terveim rabja.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Többek között szeretnék összeállítani egy olyan átfogó kiadványt, amelyben a szlovák céges autókról írok magyar nyelven. A beszerzésüktől kezdve az adóköltségként érvényesíthető kiadásokról, és a kiadások DPH (szlovák ÁFA) vonzatáról. Nem utolsó sorban arról, hogy milyen feltételek mellett használható a céges autó magáncélra.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– A nagybetűs ÉLET és a sors tanított engem leginkább. Minden időszakban voltak körülöttem olyan emberek, akik jelentős hatással voltak rám, és akiknek máig hálás vagyok. Ez vonatkozik úgy a szakmámra, mint a magánéletemre.

Mivel motiválja a kollégáit, társait?

– Felvázolom a végeredményt, amit elérhetnek, vagy amit közösen elérhetünk. Megdicsérem, ha valamit ügyesen és jól oldanak meg. Azt vallom, hogy a tudás és a tapasztalat fokozatosan rakódik egymásra. Következetességre és kitartásra bíztatom a körülöttem lévő embereket. Csillapítom az önmaguk iránti türelmetlenségüket.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Lakberendezőként, belsőépítészként szívesen kipróbálnám magam. Gyermekkorom óta foglalkoztat az építészet. Végül mégsem ezt a pályát választottam. Nincs kizárva, hogy még teszek lépéseket ebbe az irányba. Hiszen vár rám egy befejezetlen „nyers lakás”.

Milyen módszerekkel fejleszti üzleti kapcsolatait?

– Hiszek a személyes kapcsolatokban és beszélgetésekben. Amikor egymás szemébe nézünk. Hiszem, hogy a szónak hitele van. Természetesen a mai kor vívmányait is használom a kapcsolataim ápolására, mint a Messenger, LinkedIn és a Facebook. Itt elérhető a LinkedIn profilom:  https://www.linkedin.com/in/janok-julia/ Szívesen konzultálok mindenkivel, akit érdekel a vállalkozás Szlovákiában. Az e-mail marketinget is kitűnő kapcsolatfejlesztési módszernek tartom.

Mire sajnálja az idejét?

– Butaságokra. Az üres szócséplésre. Sorban állásra. Felesleges bürokráciára.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Szeretek kirándulni. Főleg a természetben, hegyekben. Erre nem sajnálom a pénzt.

Mivel lehet felbosszantani?

– Értelmetlen dolgokkal. Túlbonyolított ügyekkel. Hazugsággal. És ha nem működik az elektronika úgy, ahogy kéne, az nagyon ki tud hozni a sodromból.

Milyen területen vállalna önkéntes munkát?

– Úgy érzem, hogy jelenleg is végzek önkéntes munkát. A weboldalamon és a LinkedIn-en rendszeresen közzé teszek szakmai cikkeket. Általuk sok hasznos információt adok át ingyen a követőimnek. Ezek az infók gyakran felérnek egy szakmai konzultációval. www.vallalkozasszlovakiaban.hu

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Túrázás a hegyekben, séta egy tó körül, vagy egy folyó partján… Imádom a természetet.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.
2024-12-11 21:11:00
Kiemelkedő vándorlási többlet és tranzakciószám jellemzi a közép-magyarországi régiót, amely az ingatlanpiac motorjaként egyben az ország legdrágább térsége is – derül ki az Otthon Centrum harmadik negyedévre vonatkozó elemzéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS