Janok Júlia: Nem vagyok az operatív terveim rabja

Szerdahelyi Csaba  |  2019. 10. 14., 10:15

Szeretnék összeállítani egy magyar nyelvű kiadványt, amelyben szerepel minden, amit a szlovák céges autókról tudni kell – mondja az Üzletemnek Janok Júlia számviteli szakértő. A Párkányi MARK PLUS s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője a következetes, kitartó feladatmegoldás híve.

Janok Júlia több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat. Azt mondja, a munka mellett vár még rá egy befejezetlen lakás, ezért könnyen elképzelhető, hogy a lakberendezésbe is beletanul. Előtte viszont itt van az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 115. interjúja.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Azt, hogy 28 éve a saját lábamon állok és magam (ura) főnöke lehetek. Számomra ez a „szabadság” mindennél fontosabb.

Milyen távra tervez?

– A stratégiai lépéseket több évre előre tervezem. Természetesen az elkövetkezendő napokra és hetekre is tervezek, de nem vagyok az operatív terveim rabja.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Többek között szeretnék összeállítani egy olyan átfogó kiadványt, amelyben a szlovák céges autókról írok magyar nyelven. A beszerzésüktől kezdve az adóköltségként érvényesíthető kiadásokról, és a kiadások DPH (szlovák ÁFA) vonzatáról. Nem utolsó sorban arról, hogy milyen feltételek mellett használható a céges autó magáncélra.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– A nagybetűs ÉLET és a sors tanított engem leginkább. Minden időszakban voltak körülöttem olyan emberek, akik jelentős hatással voltak rám, és akiknek máig hálás vagyok. Ez vonatkozik úgy a szakmámra, mint a magánéletemre.

Mivel motiválja a kollégáit, társait?

– Felvázolom a végeredményt, amit elérhetnek, vagy amit közösen elérhetünk. Megdicsérem, ha valamit ügyesen és jól oldanak meg. Azt vallom, hogy a tudás és a tapasztalat fokozatosan rakódik egymásra. Következetességre és kitartásra bíztatom a körülöttem lévő embereket. Csillapítom az önmaguk iránti türelmetlenségüket.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Lakberendezőként, belsőépítészként szívesen kipróbálnám magam. Gyermekkorom óta foglalkoztat az építészet. Végül mégsem ezt a pályát választottam. Nincs kizárva, hogy még teszek lépéseket ebbe az irányba. Hiszen vár rám egy befejezetlen „nyers lakás”.

Milyen módszerekkel fejleszti üzleti kapcsolatait?

– Hiszek a személyes kapcsolatokban és beszélgetésekben. Amikor egymás szemébe nézünk. Hiszem, hogy a szónak hitele van. Természetesen a mai kor vívmányait is használom a kapcsolataim ápolására, mint a Messenger, LinkedIn és a Facebook. Itt elérhető a LinkedIn profilom:  https://www.linkedin.com/in/janok-julia/ Szívesen konzultálok mindenkivel, akit érdekel a vállalkozás Szlovákiában. Az e-mail marketinget is kitűnő kapcsolatfejlesztési módszernek tartom.

Mire sajnálja az idejét?

– Butaságokra. Az üres szócséplésre. Sorban állásra. Felesleges bürokráciára.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Szeretek kirándulni. Főleg a természetben, hegyekben. Erre nem sajnálom a pénzt.

Mivel lehet felbosszantani?

– Értelmetlen dolgokkal. Túlbonyolított ügyekkel. Hazugsággal. És ha nem működik az elektronika úgy, ahogy kéne, az nagyon ki tud hozni a sodromból.

Milyen területen vállalna önkéntes munkát?

– Úgy érzem, hogy jelenleg is végzek önkéntes munkát. A weboldalamon és a LinkedIn-en rendszeresen közzé teszek szakmai cikkeket. Általuk sok hasznos információt adok át ingyen a követőimnek. Ezek az infók gyakran felérnek egy szakmai konzultációval. www.vallalkozasszlovakiaban.hu

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Túrázás a hegyekben, séta egy tó körül, vagy egy folyó partján… Imádom a természetet.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-24 16:49:00
Idén húsvétkor is meghirdeti „Húsvét zöldítő” című pályázatát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül programja. A több kategóriából álló pályázat célja, hogy az ünnepi időszak közeledtével felhívja a figyelmet az élelmiszerpazarlás csökkentésének fontosságára, valamint a felelős állattartásra. A nevezéseket április 5-ig várják.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS