Janok Júlia: Nem vagyok az operatív terveim rabja

Szerdahelyi Csaba  |  2019. 10. 14., 10:15

Szeretnék összeállítani egy magyar nyelvű kiadványt, amelyben szerepel minden, amit a szlovák céges autókról tudni kell – mondja az Üzletemnek Janok Júlia számviteli szakértő. A Párkányi MARK PLUS s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője a következetes, kitartó feladatmegoldás híve.

Janok Júlia több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat. Azt mondja, a munka mellett vár még rá egy befejezetlen lakás, ezért könnyen elképzelhető, hogy a lakberendezésbe is beletanul. Előtte viszont itt van az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 115. interjúja.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Azt, hogy 28 éve a saját lábamon állok és magam (ura) főnöke lehetek. Számomra ez a „szabadság” mindennél fontosabb.

Milyen távra tervez?

– A stratégiai lépéseket több évre előre tervezem. Természetesen az elkövetkezendő napokra és hetekre is tervezek, de nem vagyok az operatív terveim rabja.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Többek között szeretnék összeállítani egy olyan átfogó kiadványt, amelyben a szlovák céges autókról írok magyar nyelven. A beszerzésüktől kezdve az adóköltségként érvényesíthető kiadásokról, és a kiadások DPH (szlovák ÁFA) vonzatáról. Nem utolsó sorban arról, hogy milyen feltételek mellett használható a céges autó magáncélra.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– A nagybetűs ÉLET és a sors tanított engem leginkább. Minden időszakban voltak körülöttem olyan emberek, akik jelentős hatással voltak rám, és akiknek máig hálás vagyok. Ez vonatkozik úgy a szakmámra, mint a magánéletemre.

Mivel motiválja a kollégáit, társait?

– Felvázolom a végeredményt, amit elérhetnek, vagy amit közösen elérhetünk. Megdicsérem, ha valamit ügyesen és jól oldanak meg. Azt vallom, hogy a tudás és a tapasztalat fokozatosan rakódik egymásra. Következetességre és kitartásra bíztatom a körülöttem lévő embereket. Csillapítom az önmaguk iránti türelmetlenségüket.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Lakberendezőként, belsőépítészként szívesen kipróbálnám magam. Gyermekkorom óta foglalkoztat az építészet. Végül mégsem ezt a pályát választottam. Nincs kizárva, hogy még teszek lépéseket ebbe az irányba. Hiszen vár rám egy befejezetlen „nyers lakás”.

Milyen módszerekkel fejleszti üzleti kapcsolatait?

– Hiszek a személyes kapcsolatokban és beszélgetésekben. Amikor egymás szemébe nézünk. Hiszem, hogy a szónak hitele van. Természetesen a mai kor vívmányait is használom a kapcsolataim ápolására, mint a Messenger, LinkedIn és a Facebook. Itt elérhető a LinkedIn profilom:  https://www.linkedin.com/in/janok-julia/ Szívesen konzultálok mindenkivel, akit érdekel a vállalkozás Szlovákiában. Az e-mail marketinget is kitűnő kapcsolatfejlesztési módszernek tartom.

Mire sajnálja az idejét?

– Butaságokra. Az üres szócséplésre. Sorban állásra. Felesleges bürokráciára.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Szeretek kirándulni. Főleg a természetben, hegyekben. Erre nem sajnálom a pénzt.

Mivel lehet felbosszantani?

– Értelmetlen dolgokkal. Túlbonyolított ügyekkel. Hazugsággal. És ha nem működik az elektronika úgy, ahogy kéne, az nagyon ki tud hozni a sodromból.

Milyen területen vállalna önkéntes munkát?

– Úgy érzem, hogy jelenleg is végzek önkéntes munkát. A weboldalamon és a LinkedIn-en rendszeresen közzé teszek szakmai cikkeket. Általuk sok hasznos információt adok át ingyen a követőimnek. Ezek az infók gyakran felérnek egy szakmai konzultációval. www.vallalkozasszlovakiaban.hu

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Túrázás a hegyekben, séta egy tó körül, vagy egy folyó partján… Imádom a természetet.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS