Ne hagyja az utolsó pillanatra külföldi áfa-visszaigénylését!

2022. 06. 10., 16:47

Az Európai Unió tagállamaiban megfizetett áfa visszaigénylésére lehetőségük van a magyar vállalkozásoknak, bizonyos feltételekkel és határidőig.

Minden adóhatóság a saját nyelvén kommunikál és évente egy áfa-visszaigénylésre biztosít lehetőséget – hívja fel a figyelmet friss bejegyzésében Kelemen Anett, az RSM Hungary adóüzletágának junior menedzsere.

Mely magyar cégek igényelhetnek vissza áfát az EU-ban? 

Az Európai Unió más tagállamaiban megfizetett áfa-visszaigénylésére olyan magyar vállalkozásoknak van lehetőségük, akik:

– külföldön nem végeznek adóköteles gazdasági tevékenységet,

– a visszaigénylés EU tagállamában nem rendelkeznek sem állandó székhellyel, sem pedig telephellyel,

– nem tartanak fenn olyan fióktelepet, amelyen keresztül az adott tagállamban bevételre tennének szert,

De külföldön helyi áfát hárítanak rájuk, mert ott szereznek be terméket vagy szolgáltatást, illetve termékimport miatt áfafizetésre kötelezettek.

Mely EU országok esetében van lehetőség az áfa-visszaigénylésre?

– Az EU 27 tagállamában,

– Szerbiában és Törökországban – viszonossági alapon, továbbá

– Svájc, Liechtenstein, Norvégia, Egyesült Királyság – azaz az ESZT tagállamokban

megfizetett áfa esetén van lehetőség a felmerült áfa visszaszerzésére. 

Milyen termékekre/szolgáltatásokra vonatkozik az áfa- visszaigénylés?

Az alábbi termékköre – jellemzően vonatkozik az áfa-visszaigénylési lehetőség minden fent felsorolt államban:

– üzemanyag;

– közlekedési eszközök bérbeadása;

– autópályadíjak és úthasználati díjak;

– utazási költségek (pl. taxiköltség);

– lakhatás;

– élelmiszer, ital és éttermi szolgáltatások;

– belépőjegyek vásárokra és kiállításokra;

– reprezentációs költségek.

Hogyan van mód a külföldön megfizetett áfa -visszaigénylésére?

Áfakezelés az EU tagállamok esetében

A magyar társaságok az Ügyfélkapun keresztül a NAV-hoz ELEKAFA nyomtatvány segítségével tudják benyújtani áfa visszafizetési igényüket. Figyelem, országonként külön nyomtatvány benyújtására van szükség.

A magyar adóalanyoknak nem szükséges a külföldi adóhatóságot megkeresniük az EU-s országok esetében, hogy a külföldi beszerzéseik után visszakaphassák az áfát, hiszen helyettük a NAV veszi fel majd a kérelem alapján a kapcsolatot a külföldi adóhatóságokkal.

Áfakezelése az EU-n kívüli tagállamok esetében

A magyar adóalanyoknak a fentebb említett EU-n kívüli országok esetében a megfizetett adó visszaigénylésére vonatkozó igényét közvetlenül a visszaigényléssel érintett állam adóhatóságának kell benyújtania. Ebben a körben nem lehet a saját letelepedettség szerinti országban kérelmezni az áfa visszaigénylést.

Mivel az Egyesült Királyság már elismert harmadik államnak minősül 2021. január 1-jét követően, így esetükben az áfára nem az EU-s országokra vonatkozó eljárás lesz alkalmazandó, hanem az EU-n kívül tagállamokra vonatkozó szabályozás.

Áfa-visszaigénylési határidők

Az adóalanyoknak az adott évi tranzakciók utáni áfát, a következő év szeptember 30-ig van lehetősége visszaigényelni. Egy időszakra és egy országra vonatkozóan csak egyszer lehet benyújtani a kérelmet.

Ez a határidő jogvesztő, tehát a határidőt követően az áfa-visszaigénylésre már nincs lehetőség. A papír alapon benyújtott, vagy hiányos kérelmeket az adóhatóság érdemi vizsgálat nélkül, automatikusan elutasítja.

Az áfa-visszaigénylési kérelmek elbírálása

Az áfa-visszaigénylési kérelem kézhezvételét a NAV igazolja vissza, viszonylag rövid időn belül. Majd ezt követően a NAV továbbítja az áfa igényeket a visszatérítés helye szerinti tagállamnak, ahol a helyi adóhatóság fog dönteni a kérelem elbírálásáról.

A kérelmek elbírálása általában 4 hónapon belül megtörténik.  Ha hiánypótlásra vagy nyilatkozattételre szólít fel a helyi adóhatóság, akkor a határidő meghosszabbítható, azonban összességében nem lehet hosszabb 8 hónapnál. 

A kérelmezőket az adóhatóságok az áfa-visszatérítési kérelem jóváhagyásáról, illetve annak elutasításáról is minden esetben írásban értesíti, a nyomtatványon megjelölt e-mail címre küldve a választ. A jóváhagyott áfaösszeg visszautalására a visszatérítés helye szerinti adóhatóságnak 10 munkanap áll a rendelkezésére.

Hogyan segíthet egy adótanácsadó az áfa-visszaigénylésben? 

Az áfaszabályozás uniós szinten harmonizált, azonban az adott forrásország szabályozása a meghatározó, ahol létezhetnek olyan részletszabályok, amellyel az átlagos adózó nincs tisztában. Egy adótanácsadó segíthet a pontos részletszabályok megismerésében és teljes körűen megfelelő kérelem benyújtásában.

Mivel minden országban, minden évre egy áfa visszaigénylési kérelem adható be, a hiba pedig automatikus elutasítást von maga után, érdemes tapasztalt adótanácsadóhoz fordulni.

Általában az is fontos szempont, hogy az adózó anyanyelvén, angolul, vagy az érintett ország nyelvén tud-e kommunikálni az adóhatósággal. Az áfa-visszatérítési ügyekben a forrásországok az eljárást saját anyanyelvükön folytatják le, ami nehézséget okozhat az adózónak – egy globális adótanácsadói hálózat ebben is a cégek segítségére lehet – zárja bejegyzését az RSM Hungary szakértője.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-28 09:40:00
A beruházások volumene 2023 III. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,1 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest – szezonálisan kiigazítva – 2,2 százalékkal mérséklődött – tájékoztatott a statisztikai hivatal.
2023-11-27 19:00:33
A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS