Ne hagyja az utolsó pillanatra külföldi áfa-visszaigénylését!

2022. 06. 10., 16:47

Az Európai Unió tagállamaiban megfizetett áfa visszaigénylésére lehetőségük van a magyar vállalkozásoknak, bizonyos feltételekkel és határidőig.

Minden adóhatóság a saját nyelvén kommunikál és évente egy áfa-visszaigénylésre biztosít lehetőséget – hívja fel a figyelmet friss bejegyzésében Kelemen Anett, az RSM Hungary adóüzletágának junior menedzsere.

Mely magyar cégek igényelhetnek vissza áfát az EU-ban? 

Az Európai Unió más tagállamaiban megfizetett áfa-visszaigénylésére olyan magyar vállalkozásoknak van lehetőségük, akik:

– külföldön nem végeznek adóköteles gazdasági tevékenységet,

– a visszaigénylés EU tagállamában nem rendelkeznek sem állandó székhellyel, sem pedig telephellyel,

– nem tartanak fenn olyan fióktelepet, amelyen keresztül az adott tagállamban bevételre tennének szert,

De külföldön helyi áfát hárítanak rájuk, mert ott szereznek be terméket vagy szolgáltatást, illetve termékimport miatt áfafizetésre kötelezettek.

Mely EU országok esetében van lehetőség az áfa-visszaigénylésre?

– Az EU 27 tagállamában,

– Szerbiában és Törökországban – viszonossági alapon, továbbá

– Svájc, Liechtenstein, Norvégia, Egyesült Királyság – azaz az ESZT tagállamokban

megfizetett áfa esetén van lehetőség a felmerült áfa visszaszerzésére. 

Milyen termékekre/szolgáltatásokra vonatkozik az áfa- visszaigénylés?

Az alábbi termékköre – jellemzően vonatkozik az áfa-visszaigénylési lehetőség minden fent felsorolt államban:

– üzemanyag;

– közlekedési eszközök bérbeadása;

– autópályadíjak és úthasználati díjak;

– utazási költségek (pl. taxiköltség);

– lakhatás;

– élelmiszer, ital és éttermi szolgáltatások;

– belépőjegyek vásárokra és kiállításokra;

– reprezentációs költségek.

Hogyan van mód a külföldön megfizetett áfa -visszaigénylésére?

Áfakezelés az EU tagállamok esetében

A magyar társaságok az Ügyfélkapun keresztül a NAV-hoz ELEKAFA nyomtatvány segítségével tudják benyújtani áfa visszafizetési igényüket. Figyelem, országonként külön nyomtatvány benyújtására van szükség.

A magyar adóalanyoknak nem szükséges a külföldi adóhatóságot megkeresniük az EU-s országok esetében, hogy a külföldi beszerzéseik után visszakaphassák az áfát, hiszen helyettük a NAV veszi fel majd a kérelem alapján a kapcsolatot a külföldi adóhatóságokkal.

Áfakezelése az EU-n kívüli tagállamok esetében

A magyar adóalanyoknak a fentebb említett EU-n kívüli országok esetében a megfizetett adó visszaigénylésére vonatkozó igényét közvetlenül a visszaigényléssel érintett állam adóhatóságának kell benyújtania. Ebben a körben nem lehet a saját letelepedettség szerinti országban kérelmezni az áfa visszaigénylést.

Mivel az Egyesült Királyság már elismert harmadik államnak minősül 2021. január 1-jét követően, így esetükben az áfára nem az EU-s országokra vonatkozó eljárás lesz alkalmazandó, hanem az EU-n kívül tagállamokra vonatkozó szabályozás.

Áfa-visszaigénylési határidők

Az adóalanyoknak az adott évi tranzakciók utáni áfát, a következő év szeptember 30-ig van lehetősége visszaigényelni. Egy időszakra és egy országra vonatkozóan csak egyszer lehet benyújtani a kérelmet.

Ez a határidő jogvesztő, tehát a határidőt követően az áfa-visszaigénylésre már nincs lehetőség. A papír alapon benyújtott, vagy hiányos kérelmeket az adóhatóság érdemi vizsgálat nélkül, automatikusan elutasítja.

Az áfa-visszaigénylési kérelmek elbírálása

Az áfa-visszaigénylési kérelem kézhezvételét a NAV igazolja vissza, viszonylag rövid időn belül. Majd ezt követően a NAV továbbítja az áfa igényeket a visszatérítés helye szerinti tagállamnak, ahol a helyi adóhatóság fog dönteni a kérelem elbírálásáról.

A kérelmek elbírálása általában 4 hónapon belül megtörténik.  Ha hiánypótlásra vagy nyilatkozattételre szólít fel a helyi adóhatóság, akkor a határidő meghosszabbítható, azonban összességében nem lehet hosszabb 8 hónapnál. 

A kérelmezőket az adóhatóságok az áfa-visszatérítési kérelem jóváhagyásáról, illetve annak elutasításáról is minden esetben írásban értesíti, a nyomtatványon megjelölt e-mail címre küldve a választ. A jóváhagyott áfaösszeg visszautalására a visszatérítés helye szerinti adóhatóságnak 10 munkanap áll a rendelkezésére.

Hogyan segíthet egy adótanácsadó az áfa-visszaigénylésben? 

Az áfaszabályozás uniós szinten harmonizált, azonban az adott forrásország szabályozása a meghatározó, ahol létezhetnek olyan részletszabályok, amellyel az átlagos adózó nincs tisztában. Egy adótanácsadó segíthet a pontos részletszabályok megismerésében és teljes körűen megfelelő kérelem benyújtásában.

Mivel minden országban, minden évre egy áfa visszaigénylési kérelem adható be, a hiba pedig automatikus elutasítást von maga után, érdemes tapasztalt adótanácsadóhoz fordulni.

Általában az is fontos szempont, hogy az adózó anyanyelvén, angolul, vagy az érintett ország nyelvén tud-e kommunikálni az adóhatósággal. Az áfa-visszatérítési ügyekben a forrásországok az eljárást saját anyanyelvükön folytatják le, ami nehézséget okozhat az adózónak – egy globális adótanácsadói hálózat ebben is a cégek segítségére lehet – zárja bejegyzését az RSM Hungary szakértője.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-08 12:41:03
A lakásbiztosítások kiemelt szerepet kapnak a nyár elején gyakran előforduló viharok és az azok okozta károk miatt – közölte a Netrisk.hu. Ha régen, akár 5 évvel vagy korábban kötött lakásbiztosításról van szó, érdemes megnézni, milyen értékű az ingatlan.
2023-06-08 09:41:20
Nem árt figyelni, hogy milyen jogviszonyban foglalkoztatják a diákmunkásokat, mert az eltérő formákhoz tartozó különféle adózási kötelezettségek jelentős hatással vannak a nettó jövedelem alakulására. A főbb lehetőségeket járja körül a Moore Hungary elemzése.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS