NAV ellenőrzéseket hoz az új e-áfabevallás tervezet?

2021. 09. 07., 20:15

Ősszel érkezik a NAV kötelező online számla adatszolgáltatáson alapuló e-áfabevallás tervezete, mely a vállalatok fokozott ellenőrzését, célzott megkeresését hozza magával – hívja fel a figyelmet az RSM Hungary.

2021. áprilisától – nagyon kevés kivétellel – minden magyar adószámról kiállított számla jelentendő az adóhatóság felé. Ezek az adatszolgáltatások képezik az alapját a NAV hamarosan elérhető e-áfa kiajánlásainak, ezért ellenőrzésük még inkább reflektorfénybe kerül majd – írja bejegyzésében Németh Lilla, az RSM Hungary adóüzletágának igazgatója.

Több mint 40 ezer NAV ellenőrzés

A NAV friss statisztikái szerint az online számla rendszer adatai alapján végzett ellenőrzések száma meghaladta a 44 ezer jogkövetési vizsgálatot és az 5 ezer adóellenőrzést. A pandémia ellenére az ellenőrzések üteme nem csökkent. Az elmúlt fél évben közel 6 ezer jogkövetési vizsgálatot és több mint ezer adóellenőrzést folytattak le az ellenőrök, melyben 27 milliárd forint nettó adókülönbözetet tártak fel.

Számlánként akár 500 ezer forintos bírság

Habár az adóhatóság az eset összes körülményét - a hibát, a hiányosság mértékét, az adózó gyakorlatát - mérlegeli, lehetősége van a maximális, számlánként akár 500 ezer forintos bírság kiszabására is. Ekkora szigort a gyakorlatban a NAV ugyan még nem mutatott, de egyes társaságoknál már 50 és 100 ezer közötti számlánkénti bírságot is kiszabott, ami az adott esetekben összesítve több milliós büntetést jelentett.

Gyakori online számla adatszolgáltatási hibák

Sajnos még a sikeres adatszolgáltatás sem feltétlen jelenti, hogy minden elvárásnak megfeleltünk, mivel a NAV Online Számla rendszere az adatszolgáltatás során a számla valós tartalmát nem ismeri, így csak bizonyos ellenőrzéseket képes megtenni.

Egy példát említve: végszámla esetében – az áfatörvény szerint – az előlegből adódó különbözetről is adatot kell szolgáltatni. Ha az adatszolgáltatásban nem jelöljük, hogy a tétel előlegjellegű, attól az még befogadott lesz, mert adott időpontban a NAV nem ismeri, hogy végszámláról szolgáltatunk adatot.  A kötelező előleg megjelölés elmaradására éppen ezért csak egy alapos vizsgálat során derülhet fény, mivel az online számla adatszolgáltatás technikailag nem fog hibára futni.

Habár a törvény előírja, hogy a számláról, számla adattartalmáról kell adatot szolgáltatni, gyakran előfordul az is, hogy az adómentes, áfahatályon kívüli számlák esetében a fejlesztők a számlán lévő mentességi hivatkozás helyett a fejlesztői dokumentációban szereplő mentességi kód jelentését, és nem a számlán lévő mentességi hivatkozást szerepeltetik a rendszerben, mert előbbi technikai oldalról könnyebbséget jelent.

Sokszor azonban még az áfatörvényben kötelezően előírt elemek sem elegendőek. Teljes körű adattartalomra kell törekednünk akkor, ha adatszolgáltatásunk alapját képező fájlokat az adatexport követelményeknek is meg kívánjuk feleltetni, vagy igénybe vennénk az adóhatóság új szolgáltatását, az xml alapú e-számlázási lehetőséget. Ilyenkor azt is szükséges megvizsgálni, hogy minden, a számlán feltüntetni kívánt elemet tartalmaz-e az adatszolgáltatás.

Pénzügyi és IT szakértelem egyaránt szükséges

Az adatszolgáltatás minőségét adóügyi és informatikai szempontból is ellenőrizni szükséges. Csak így lehet biztosan megfelelni az áfatörvénynek és a NAV által közzétett fejlesztői dokumentációban foglalt követelményeknek.

Társaságoknál jellemzően a fejlesztő vagy a könyvelő, pénzügyi szakember követi az adatszolgáltatásokat, egyeztet a szükséges személyekkel. Azonban az IT és a pénzügy szakmai nyelvezetének eltérései miatt, a két terület átfogó ismerete nélkül a helyes adatszolgáltatás akadályokba ütközhet, ezért a felek szoros együttműködésére van szükség.  Ilyen esetben célszerű egy olyan külső szakértő bevonása, aki az adózási és technikai elvárásokkal is tisztában van, és segít biztosítani az online számla adatszolgáltatáshoz szükséges teljes megfelelést.

Önellenőrzéssel elkerülhető az adóbírság

Jó hír, hogy ha a társaság már legalább egyszer mélyebben megvizsgálta az online számla adatszolgáltatását, meggyőződött annak megfelelősségéről, vagy a vizsgálat hatására javította folyamatát, a jövőben valószínűleg kevésbé fordulnak elő majd hibák.

Azonban a számlázási folyamat változásánál, új adókód bevezetésénél, új ügylet – számlatípus alkalmazásánál mindig célszerű ellenőrizni a megfelelést.

A teljes körű megfeleléshez javasolt az adatszolgáltatások folyamatos ellenőrzése, számlák státuszának monitorozása, elutasított online számla adatszolgáltatás esetén a hibák minél előbbi kijavítása.

Ne feledkezzünk meg a megfelelő dokumentációról sem! Ha egy- egy hiba esetén készült feljegyzés, jegyzőkönyv, és bemutatható, hogy a társaság mindent megtett a hiba elhárítására, az adatszolgáltatás pótlására, akkor az enyhítő körülmény az adóellenőrzések során.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.
2024-04-19 20:10:18
A 2023-2027. közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk megújult formában új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.