Hova tűnt az alvállalkozó a Polgári Törvénykönyvből?

2023. 07. 21., 09:19

Eltűnt az alvállalkozó. No, nem a valós életben – legalábbis remélhetőleg –, hanem a törvényből. Hova tűnt az alvállalkozó a Polgári Törvénykönyvből? Milyen szabályok alapján lehet ma alvállalkozót igénybe venni? A kérdésekre dr. Kocsis Ildikó ügyvéd válaszol.

Alvállalkozó a régi Polgári Törvénykönyvben

A korábbi Polgári Törvénykönyvben szerepelt ez a bizonyos mondat: „A vállalkozó alvállalkozó igénybevételére jogosult.”Ezt a Polgári Törvénykönyvet azonban 2014. március 15-vel felváltotta az új Polgári Törvénykönyv. Az új törvény nagyon sok új rendelkezést tartalmaz. Emellett vannak olyan előírások is, melyek kikerültek a jogszabályból. Van olyan is, ami bár látszólag eltűnt, valójában csak átalakult – kezdi az Érthető Jog friss bejegyzését dr. Kocsis Ildikó ügyvéd.

Mi a helyzet az alvállalkozókkal kapcsolatos szabályokkal? Maradtak, eltűntek, vagy csak átalakultak?

Az alvállalkozó átalakulása

Az új Polgári Törvénykönyvben bizony már hiába keresnéd azt a szót, hogy alvállalkozó. Ám ez nem azt jelenti, hogy ma már nem létezhetnek.

A vállalkozó által egy adott vállalásával kapcsolatban igénybe vett közreműködőt szokták alvállalkozónak hívni. Az alvállalkozó is valójában egy vállalkozó. Ám az ő megrendelője a vállalkozó lesz. Vagyis ilyen esetben a vállalkozó megrendelője, az egyszerűbb érthetőség miatt nevezzük őt most ügyfélnek, nem áll majd szerződéses kapcsolatban az alvállalkozóval. A 3 szereplő tehát a következő lesz:

  • Az ügyfél, a szolgáltatás megrendelője, aki a vállalkozóval köt vállalkozási szerződést, amivel megrendeli az adott szolgáltatást.
  • vállalkozó, aki egyben az alvállalkozóval fennálló viszonyban a megrendelő. Ő is köt egy vállalkozási szerződést az alvállalkozóval.
  • Az alvállalkozó, aki valójában ugyanúgy vállalkozó. Az ő megrendelője ebben az esetben nem az ügyfél, hanem a vállalkozó lesz.

Az alvállalkozókat ma már közreműködőként nevezik, legalábbis a törvényben.

A közreműködő igénybevétele

Az új Polgári Törvénykönyv általánosságban mondja ki, hogy a felek kötelezettségük teljesítéséhez vagy joguk gyakorlásához más személy közreműködését vehetik igénybe.

Ez alapján tehát egy vállalkozó is jogosult közreműködőt, vagyis például egy másik vállalkozót igénybe venni. Ez a fő szabály.

Ám ettől lehet eltérés, amikor a vállalkozó személyesen köteles eljárni. Ez előfordulhat a szolgáltatás jellege, jogszabály rendelkezése vagy a felek megállapodása alapján is.

Például nincs kizárva, hogy az esküvői torta elkészítésénél a felek előírják a szerződésben, hogy azt személyesen a díjnyertes cukrásznak kell elkészítenie. Még ekkor is előfordulhat, hogy a díjnyertes cukrász helyett valaki más süti meg azt a bizonyos tortát?

Bizony, lehet, hogy végül még sem azok a kezek alkotják meg az ifjú pár tortáját. Ám ehhez nyomós indok kell majd.

A törvény ugyanis kimondja, hogy aki személyesen köteles eljárni jogosult más személy közreműködését igénybe venni, ha ez a jogosult, vagyis a megrendelő károsodástól való megóvása érdekében szükséges.

Ha például a díjnyertes cukrász eltörné a karját, és emiatt a tortát nem tudná időben megsütni, akkor bizony jogosult erre mást megkérni. Valószínű, hogy az ifjú pár is jobban örülne ilyen esetben a tortának, még ha nem is a díjnyertes kezek kavarták a piskótáját. Persze a minőséget ekkor is tartani kell. A vállalkozó közreműködő személy esetén is úgy felel a megrendelő felé, mintha saját maga járt volna el. Ha tehát a torta ehetetlen lesz vagy szétfolyik a cukormáz, a megrendelő továbbra is a díjnyertes cukrásznál reklamálhat majd.

Ma is lehetsz alvállalkozó

Bár az új Polgári Törvénykönyv szó szerint már nem tartalmazza az alvállalkozó kifejezést, ettől még ma is lehet valaki jogszerűen alvállalkozó.

No persze, csak akkor, ha a közreműködő igénybevételének lehetőségét sem a szolgáltatás jellege, sem jogszabályi előírás, sem a felek nem zárják ki a szerződésükben.

Például a kutatási szerződések esetén a törvény kimondja, hogy a kutató közreműködőt a megrendelő hozzájárulása esetén vehet igénybe. Akkor nincs szükség hozzájárulásra, ha a közreműködő igénybevétele a kutatás jellegével együtt jár.

Ha a jogszabály nem zárja ki, akkor miért is zárná ki valaki egy szerződésben a közreműködőt?

Lehet olyan, amikor ténylegesen egy adott személyhez, az ő teljesítéséhez ragaszkodik a megrendelő. Például, ha egy művészi falfestést rendel valaki, akkor ragaszkodhat az általa választott falfestőhöz. Nyilván, ha a konyhát kell fehérre festeni, akkor a közreműködő kizárásának nem sok értelme lenne. Mint ahogyan a legtöbb vállalkozási szerződés esetén sincs értelme kizárni a közreműködő igénybevételének lehetőségét, vagyis az alvállalkozót. A lényeg ugyanis, hogy a megrendelt munka a kívánt minőségben és határidőben elkészüljön. Ehhez pedig sok esetben szükség lehet az alvállalkozókra.

 

dr. Kocsis Ildikó
ügyvéd

Érthető Jog

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-28 09:40:00
A beruházások volumene 2023 III. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,1 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest – szezonálisan kiigazítva – 2,2 százalékkal mérséklődött – tájékoztatott a statisztikai hivatal.
2023-11-27 19:00:33
A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS