Építőipari kivitelezési szerződések II. – Tételes elszámolású szerződések

2020. 03. 11., 09:50

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ajánlásaként készült szerződések elsősorban a kkv-k kivitelezési szerződéseinek megkötéséhez nyújtanak fogódzót.

A generálkivitelezői és szakkivitelezői szerződések egyaránt két csoportra oszthatók: átalánydíjas és tételes elszámolású szerződésekre. A tételes elszámolású szerződések alábbi mintáit a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szakértői állították össze

Mivel a kkv-kat tartották szem előtt, a minták nem, vagy csak opcionálisan tartalmaznak olyan jogintézményeket, amelyeket általában nagyobb szerződéses összegű beruházások esetén alkalmaznak (pl. anyavállalati garanciák, szerződés közokiratba foglalása, biztosítások kikötése stb.).

A mintaszerződések kizárólag általános jellegű rendelkezéseket tartalmaznak, és azokat a szerződéses jogviszonyokban az adott jogügylet körülményeinek és a felek egyedi megállapodásainak megfelelően módosítani szükséges. Az adott ügylet komplexitásának és volumenének függvényében ügyvéd vagy jogtanácsos bevonása is szükséges lehet a szerződés végleges feltételeinek elkészítése során – hívják fel a figyelmet az MKIK szakértői.

Minták és magyarázat

A mintaszerződéseket a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Etikai Bizottsága és Építésügyi Kollégiuma a 2014. november 3-án megtartott együttes ülésén fogadta el és az MKIK 2015. évi küldöttgyűlésének az Építőipari Vállalkozók Etikai Kódexe mellékleteként elfogadásra javasolta.

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-08 12:41:03
A lakásbiztosítások kiemelt szerepet kapnak a nyár elején gyakran előforduló viharok és az azok okozta károk miatt – közölte a Netrisk.hu. Ha régen, akár 5 évvel vagy korábban kötött lakásbiztosításról van szó, érdemes megnézni, milyen értékű az ingatlan.
2023-06-08 09:41:20
Nem árt figyelni, hogy milyen jogviszonyban foglalkoztatják a diákmunkásokat, mert az eltérő formákhoz tartozó különféle adózási kötelezettségek jelentős hatással vannak a nettó jövedelem alakulására. A főbb lehetőségeket járja körül a Moore Hungary elemzése.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS