Biztos, hogy a vezető kirúgása indoklás nélkül is jogszerű?

2022. 08. 26., 08:23

A munkaviszony felmondással történő megszüntetésének szigorú szabályai vannak. Talán ez az oka annak, hogy a felmondás körül több tévhit is él.

A 3 leggyakoribb felmondási tévhit között szerepel a vezetőkre vonatkozó felmondás is. Indoklás nélkül is minden esetben jogszerű a vezető kirúgása? Mire érdemes nagyon odafigyelni?A kérdésekre dr. Kocsis Ildikó ügyvéd válaszol.

Felmondás vagy azonnali hatályú felmondás? Nem mindegy a szóhasználat!

A hétköznapi életben kirúgásként emlegetett munkaviszony megszüntetést jogi nyelvre lefordítva felmondásként vizsgálhatjuk. A felmondás, így a vezető kirúgása esetén is igen nagy jelentősége van az időnek – kezdi az Érthető Jog friss bejegyzését dr. Kocsis Ildikó ügyvéd. Pontosabban annak, hogy milyen hatállyal történik a felmondás. A munkajogban külön szabályok vonatkoznak a felmondásra és az azonnali hatályú felmondásra. 2012. előtt a felmondást rendes felmondásként, míg az azonnali hatályú felmondást rendkívüli felmondásként ismerhettük.

A felmondás jelenlegi fő szabálya, hogy a munkaviszonyt mind a munkavállaló, mind a munkáltató felmondással megszüntetheti. A munkáltató felmondása esetén a felmondás indoka a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő ok lehet.

Felmondás esetén felmondási idővel is számolni kell, vagyis a felmondás nem azonnali hatályú.

Ezzel szemben az azonnali hatályú felmondás már teljesen más kategória.

A munkáltató vagy a munkavállaló a munkaviszonyt azonnali hatályú felmondással akkor szüntetheti meg, ha a másik fél

– a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy

– olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.

Bár a köznapi nyelvben minden felmondást egyszerűen csak felmondásnak neveznek, a pontos szóhasználatnak nagy a jelentősége. Láthatjuk, hogy a felmondás és az azonnali hatályú felmondás sok mindenben különbözik egymástól.

Ki minősül vezetőnek a munkajogi szabályok alapján?

Mielőtt a vezetőkre vonatkozó felmondást vizsgálnánk, nyilván tudnunk kell, hogy ki minősül vezetőnek a munkajogi szabályok alapján.

Fontos előre leszögezni, hogy a munkahelyen szélesebb körben használjuk a vezető kifejezést. Akit a munkahelyen vezetőnek neveznek, nem biztos, hogy a munkajogi szabályok szerint is vezető állású munkavállalónak minősül.

A Munka Törvénykönyve alapján vezető állású munkavállaló a munkáltató vezetője, valamint a közvetlen irányítása alatt álló és – részben vagy egészben – helyettesítésére jogosított más munkavállaló. Munkaszerződés a vezetőre vonatkozó rendelkezések alkalmazását írhatja elő akkor is, ha a munkavállaló a munkáltató működése szempontjából kiemelkedő jelentőségű vagy fokozottan bizalmi jellegű munkakört tölt be és alapbére eléri a kötelező legkisebb munkabér hétszeresét.

Kell-e indoklás a vezető kirúgása esetén?

A vezető állású munkavállalók esetén eltérő szabályokkal találkozhatunk a felmondással kapcsolatban.

Míg fő szabály szerint a munkáltatónak indokolnia kell a felmondást, a vezető állású munkavállaló esetén ennek pont az ellenkezője érvényesül. A vezető állású munkavállaló esetén fő szabály szerint a felmondást nem köteles megindokolni a munkáltató.

A fő szabály azonban nem azt jelenti, hogy ez mindig így van. Bizony van alóla kivétel.

Mikor jogszerűtlen a vezető kirúgása indoklás nélkül?

A gyakorlatban felmerült a kérdés, hogy kell indokolnia a munkáltatónak, ha azonnali hatállyal mondana fel a vezetőnek? Azonnali hatállyal is megtörténhet indoklás nélkül a vezető kirúgása?

A Kúria maga is vizsgálta a kérdést. Egy ítéletében kimondta, hogy az azonnali hatályú felmondást a vezető állású munkavállaló esetén is indokolni kell. Ellenkező esetben ugyanis a vezetőknél nem lenne semmi különbség a felmondás és az azonnali hatályú felmondás között.

Vagyis a vezetőknek sem lehet megfelelő indoklás nélkül azonnali hatállyal felmondani. Az pedig nyilván nem járható út, hogy a munkáltató felmondást közöl, mert azt nem kell indokolnia, ám mindezt úgy teszi, hogy a munkaviszony azonnali hatállyal szűnik meg. Akkor ugyanis már azonnali hatályú felmondásként értékelendő a munkáltató nyilatkozata, így az arra vonatkozó szabályok alapján az indoklás nem maradhat el.

 

dr. Kocsis Ildikó
ügyvéd

Érthető Jog

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-02 17:18:00
Az Országos Atomenergia Hivatal meghívására 2023. január 30-31. között hazánkba látogatott a finn nukleáris hatóság főigazgatója, Petteri Tiippana, valamint Janne Nevalainen projektigazgató.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal meghívására 2023. január 30-31. között hazánkba látogatott a finn nukleáris hatóság főigazgatója, Petteri Tiippana, valamint Janne Nevalainen projektigazgató.