A Facebook Libra adó- és auditvonatkozásai

2019. 07. 19., 13:31

A Facebook a közelmúltban tette közzé a Libra nevű fizetőeszközére és blokkláncára vonatkozó részleteket. A tervek szerint a Libra vezető devizák kosarához rögzített „garantált” árfolyamú virtuális fizetőeszközként fog működni, startját a Facebook 2020 első felére tervezi. Az adózási vonatkozásokat és az üzleti hatásokat dr. Kiss Helga, az RSM Hungary adóigazgatója tekintette át.

Az induló Libra láncot 28 csomópont-üzemeltető biztosítja majd, köztük olyan szereplők mint a Visa, a MasterCard, a PayPal, az Uber vagy a Coinbase. A Facebook több mint egymilliárd felhasználójával és a legnagyobb fizetési tranzakciófeldolgozók és Fortune 500-as cégek részvételével a Librában megvan a lehetőség, hogy a blokklánctechnológiát valóban elfogadottá tegye – kezdi friss bejegyzését dr. Kiss Helga, az RSM Hungary adóigazgatója.

A csomópont üzemeltetők körét a tervek szerint 100 földrajzilag szétszórt csomópontra bővítenék.

A Libra adózási vonatkozásai magánszemélyek esetében

Bár a Libra volatilitásának mérséklése tervbe van véve, nem küszöbölhető ki teljes mértékben a Libra árának ingadozása – hasonlóan más egyéb piaci fizetőeszközökhöz. Az amerikai szabályok szerint a Libra egyfajta vagyontárgyként fog adózni, így minden egyes Libra tranzakció alkalmával kalkulálni kell a nyereséget illetve veszteséget, amelyet a tranzakció időpontjában érvényes ár és a vételi ár különbsége határoz meg. Azt, hogy USA adózási szempontból hosszú- vagy rövidtávú tőkenyereségről van szó, a magánszemély általi tartási időszak határozza meg. Továbbá, ha a Librát termékvásárlásra használják fel, akkor nem csupán a vonatkozó forgalmi adót (sales tax) kell megfizetni, hanem valószínűleg a tőkenyereség-adót is ki kell számítani és befizetni.

Egy másik token, a Libra befektetési token már értékpapírt testesít meg és a Libra mögött álló biztosítékon nyert kamatot összegzi. Amennyiben egy magánszemély rendelkezik ilyen tokennel, neki valószínűleg kamatjövedelem jogcímen keletkezik adókötelezettsége.  A tervek szerint kb. öt éven belül a Libra egy modernebb és környezetkímélőbb algoritmusra áll majd át (az ún. Proof of Stake (PoS) konszenzusmechanizmusra). Ennek eredményeként a Libra fizetőeszköz birtokosai képesek lesznek majd azt okos-szerződésekben felhasználni, így ellenőrizve a hálózaton történt tranzakciókat. Ez pedig további Librákat fog fialni számukra. A birtokosnak ebben az esetben jogdíj- vagy kamatbevételt kell elszámolnia az így keresett Libra után.

A Librához kapcsolódó céges adózási kérdések

Annak ellenére, hogy a Librát az ármozgások csökkentését szem előtt tartva alakítják ki, bármely, piacon forgalmazott fizetőeszközhöz hasonlóan, a Libránál is jelentkezik majd áringadozás. Mivel a Libra az USA-ban egyfajta vagyonként adózik, a Librát elfogadó cégeknek nyereséget vagy veszteséget kell majd kalkulálniuk, amikor a Librát valamely törvényes fizetőeszközre váltják. A cégek által elszámolandó nyereség vagy veszteség a Libra vételi és eladáskori ára közti különbség. Ez újabb árfolyamkockázatot jelenthet az üzleti tranzakciók esetében. Határokon átnyúló fizetések esetén ez azt jelenti, hogy a cégeknek a vonatkozó forgalmi adó (sales tax) mellett a tőkenyereség-adót is ki kell számítaniuk. Azt, hogy a nyereség vagy veszteség hosszú- vagy rövidtávú, ebben az esetben is a tartási időszak hossza határozza majd meg. Az előzőek alapján így azok a cégek, amelyek Libráért valamely törvényes fizetőeszközt vásárolnak, lehetséges, hogy többet fizetnek majd adófizetéskor.

A Libra üzleti hatásai

A cégeknek azt is figyelembe kell venniük, hogy a Facebook esetleg kedvezményes díjakat alkalmaz majd a Librával történő fizetés esetén. A Libra a cégek számára alternatívát adhat a hagyományos fizetési tranzakciókat feldolgozókhoz képest. Mivel a Facebook a Libra egyik alapítója, várhatóan arra bátorítja majd a cégeket, hogy fogadják el a virtuális fizetőeszközt a Libra elfogadottságának előmozdítása érdekében. Emellett a cégeknek a Libra Szövetség tagtermékei közti várható együttműködésből is előnyük származhat. A Libra segítségével gördülékenyen mozgathatók pénzek a cégek PayPal, Facebook és MasterCard számlái közt, szinte költségmentesen, amely lehetőséget teremt az online tranzakcióik módjának átalakítására.

Szabályozói válaszok a Librára

A Facebook Libra bejelentését követően a világ jelentős szabályozó hatóságai azonnal észrevételeket tettek arra vonatkozóan, hogyan kell majd kezelni az új kriptovalutát. Egy blokklánc minden esetben a tagjai erősségére épül, akárcsak a bitcoin hálózatában résztvevő nagyjából napi 11.000 tag esetében, így a Facebook milliárdos felhasználói számával még jelentősebb a potenciális résztvevők köre. A Libra esetében a hálózat további erősségét az alapító tagok jelentik, amelyek mind a világ jelentős cégei.

A szabályozó hatóságok már most a Libra gyors elfogadására számítanak, amelynek elérésére a bitcoin még 10 év elteltével is „csak” törekszik. Ugyan számos szabályozó foglalkozni kezdett már a kriptovalutákkal, de a Libra kikényszerítheti a gyorsabb tempót és döntéseket olyan kérdésekben, mint, hogy a Libra:

  • értékpapírnak minősül-e,
  • valutának tekintendő-e,
  • a beszámolókban az immateriális javak közt kell-e majd kimutatni, vagy hogy
  • miként teljesíthetők az ügyfél azonosítási és a pénzmosásellenes eljárási követelmények a Libra esetében.

Azoknak a cégeknek, amelyek tervezik, hogy Librát fogadnak el, ezeket a kérdéseket is mérlegelniük kell. (Forrás: RSM US)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS