Védelmi célú mesterséges intelligenciát fejleszt a SZTAKI

Védelmi célú mesterséges intelligenciát fejleszt a SZTAKI
2022. 09. 05., 14:18

Védelmi célú, öntanuló mesterséges intelligenciát kutató nemzetközi projektben vesz részt az ELKH Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI). A FARADAI projekt az európai védelmi képességek növelését célzó European Defence Fund közel 18,5 millió eurós támogatásával, 13 ország 35 szervezetének együttműködésében három és fél év alatt valósul meg. A konzorcium koordinátora a görög CERTH (The Centre for Research & Technology, Hellas) kutatóintézet, a projektben szintén részt vesz a német Fraunhofer kutatóintézet-hálózat és a Rheinmetall hadiipari cég, a francia Naval Group és a Thales csoport néhány tagvállalata.

A védelmi iparban egyre nő az igény az olyan mesterséges intelligenciát (MI) alkalmazó rendszerekre, amelyek költséghatékonyan, felügyelet és beavatkozás nélkül, autonóm módon képesek alkalmazkodni és tanulni a környezetükből. A FARADAI projektben a kutatók továbbfejlesztik a mesterséges intelligencia területén már létező technológiákat, és ezzel párhuzamosan új, innovatív MI-megoldásokat is javasolnak az autonóm védelmi rendszerek terén.

A SZTAKI feladata kevés adatból folyamatosan tanuló algoritmusok fejlesztése, illetve szimulációs környezetekben öntanuláson alapuló, önmagukat magyarázó megoldások kidolgozása. A projektet magyar részről Benczúr András, a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium szakmai vezetője, a SZTAKI Informatikai Kutatólaboratóriumának vezetője és Tóth Roland, az Autonóm Rendszerek Nemzeti Laboratórium kutatója, a SZTAKI Rendszer és Irányításelméleti Kutatólaboratóriumának tudományos főmunkatársa irányítja – olvasható az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat közleményében.

További információ a SZTAKI honlapján.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 27., 16:17
Saját honlapján és a népszámlálás internetes oldalán is közzétette az idei cenzus kérdőívének mintáját a Központi Statisztikai Hivatal. A népszámlálási kérdőívet bárki kitöltheti önállóan online, október 1. és 16. között.
2022-09-30 19:22:00
A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség éves közgyűlésén az OAH vezetői megbeszéléseket folytattak az amerikai, az argentin, a bolgár, a finn, a horvát, a lengyel, a marokkói, a román, a szerb és a török hatóság képviselőivel.
2022-09-30 18:22:00
Négyből három hazai informatikus valószínűnek tartja, hogy a következő két évtized során távmunkában külföldi munkaadónak fog dolgozni, és szinte minden szakember az IT-életpálya természetes részének tekinti a külföldre történő munkavégzést – derül ki egy friss kutatás eredményeiből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

A mintegy 300 háztartás részvételével lezajlott mérés eredményei szerint fejenként 25,2 kg élelmiszert dobunk feleslegesen a szemétbe évente, a leggyakrabban elpazarolt élelmiszerek toplistáját pedig továbbra is az ételmaradékok vezetik.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség éves közgyűlésén az OAH vezetői megbeszéléseket folytattak az amerikai, az argentin, a bolgár, a finn, a horvát, a lengyel, a marokkói, a román, a szerb és a török hatóság képviselőivel.