Védelmi célú mesterséges intelligenciát fejleszt a SZTAKI

Védelmi célú mesterséges intelligenciát fejleszt a SZTAKI
2022. 09. 05., 14:18

Védelmi célú, öntanuló mesterséges intelligenciát kutató nemzetközi projektben vesz részt az ELKH Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI). A FARADAI projekt az európai védelmi képességek növelését célzó European Defence Fund közel 18,5 millió eurós támogatásával, 13 ország 35 szervezetének együttműködésében három és fél év alatt valósul meg. A konzorcium koordinátora a görög CERTH (The Centre for Research & Technology, Hellas) kutatóintézet, a projektben szintén részt vesz a német Fraunhofer kutatóintézet-hálózat és a Rheinmetall hadiipari cég, a francia Naval Group és a Thales csoport néhány tagvállalata.

A védelmi iparban egyre nő az igény az olyan mesterséges intelligenciát (MI) alkalmazó rendszerekre, amelyek költséghatékonyan, felügyelet és beavatkozás nélkül, autonóm módon képesek alkalmazkodni és tanulni a környezetükből. A FARADAI projektben a kutatók továbbfejlesztik a mesterséges intelligencia területén már létező technológiákat, és ezzel párhuzamosan új, innovatív MI-megoldásokat is javasolnak az autonóm védelmi rendszerek terén.

A SZTAKI feladata kevés adatból folyamatosan tanuló algoritmusok fejlesztése, illetve szimulációs környezetekben öntanuláson alapuló, önmagukat magyarázó megoldások kidolgozása. A projektet magyar részről Benczúr András, a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium szakmai vezetője, a SZTAKI Informatikai Kutatólaboratóriumának vezetője és Tóth Roland, az Autonóm Rendszerek Nemzeti Laboratórium kutatója, a SZTAKI Rendszer és Irányításelméleti Kutatólaboratóriumának tudományos főmunkatársa irányítja – olvasható az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat közleményében.

További információ a SZTAKI honlapján.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-05 16:40:00
A NIS2 irányelv magasabb szintre emelte a korábbi uniós kiberbiztonsági szabályozást és számos új kötelezettséget vezetett be. Az irányelv szabályainak túlnyomó részét már átültették a magyar jogba, így a jövő év folyamán 2500–3000 hazai közép- és nagyvállalatnak kell a szigorú szabályoknak megfelelni, továbbá az ellátási láncuk biztonságát megteremteni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely Gábor, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners Ügyvédi Iroda szabályozási ügyekért felelős vezető ügyvédje.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS