Néhány éven belül érkezhetnek a zéró fogyasztású kommunikációs eszközök

2022. 02. 09., 19:27

Három-öt éven belül megjelenhetnek azok a kisméretű, ultraalacsony fogyasztású eszközök, amelyek a működésükhöz szükséges energiát a környezet rádiófrekvenciás jeleiből gyűjtik össze – olvasható az OPPO okoseszköz márka tanulmányában. Az ezek felhasználásával létrehozott zero power kommunikációs rendszerek új távlatokat nyithatnak a távközlési iparban.

Az OPPO vezető globális mobil- és okoseszköz márka kutatóintézete, az OPPO Research Institute bemutatta a nulla fogyasztású kommunikációval foglalkozó fehér könyvét. A dokumentum felvázolja a zero power rendszerek alapelveit, legfontosabb alkalmazási területeit, valamint a technológia előtt álló legnagyobb kihívásokat.

A hordozható elektronikai eszközök többsége jelenleg akkumulátort használ áramforrásként,és bár az elmúlt évek során a technológia jelentős fejlődésen ment keresztül, továbbra is számos probléma merül fel a nagy méretek, a magas gyártási költségek, az általános élettartam és környezeti hatások tekintetében.

Az ultra alacsony, vagy nulla energiaigényű zero power technológiák esetében nincs szükség beépített áramforrásra, így kompaktabb, hosszabb élettartamú és kisebb ökológiai lábnyommal rendelkező eszközök tervezése válik lehetővé. Ezek a tulajdonságok új fejlesztéseknek engednek teret az olyan alkalmazási területeken, mint az ipar, a mezőgazdaság, az egészségügy, a kereskedelem, az intelligens otthonok, vagy a hordható eszközök, de például fontos szerepet játszhatnak jövőben a vándormadarak vonulásának nyomon követésében is.

„A modern távközlési ipart meghatározó technológiák fejlődése során eddig mindig a nagyobb adatátviteli sebesség elérése volt a cél, azonban most úgy gondoljuk, hogy a hálózatok következő évtizedben megjelenő generációi elsősorban a felhasználói funkcionalitás és a fenntarthatóság területén jelentenek majd előrelépést. A zero power technológia az egyik fő fókuszterületünk, amikor a 5G/6G technológiák fejlesztésével foglalkozunk, mivel lehetőséget kínál az elektronikai gyártók számára, hogy termékeikből eltávolítsák az akkumulátorokat egyszerre csökkentve ezzel költségeiket és a környezeti hatásukat is"– mondta Henry Tang, az OPPO vezető 5G kutatója.

Bár a passzív kommunikációs technológia már ma is létezik a rádiófrekvenciás azonosítás (RFID) formájában, ez számos olyan hátránnyal rendelkezik, mint például az alacsony hatósugár és a kis rendszerkapacitás. Ez jelentős kihívásokat jelent, amikor az RFID-technológiát olyan speciális vagy összetett alkalmazásokban alkalmazzák, mint például az ipari szenzorhálózatok. Ezzel szemben zero power eszközök TV tornyok, az FM rádiótornyok, cellás bázisállomások és a WiFi hozzáférési pontokból sugárzott környezeti rádiójeleket gyűjtenek be, majd a visszaszórásnak nevezett folyamat során kifelé is továbbítják azokat.

A tanulmány szerint a zero power kommunikációs rendszerek olyan keretrendszerekben építhető ki, amely a cellás kommunikációt, a sidelink kommunikációt vagy egy hibrid rendszerben egyszerre mindkettőt használja.  A cella alapú zero power rendszerek költségei viszonylag magasak, elsősorban az ipari szenzorhálózatok támogatására alkalmasak, valamint olyan alkalmazási területeken, ahol például eszközöket szélsőséges környezetben kell telepíteni. A sidelink alapú megközelítés jobban megfelel az alacsony költségű, kis hatókörű kommunikációnak, ami ideálissá teszi hordható vagy intelligens otthoni eszközök esetében történő alkalmazáshoz.

Az OPPO a saját kutatásai mellett vezető szerepet vállal a zero power kommunikáció szabványának népszerűsítésében is.  Többek között kezdeményezte zero power kommunikáció kutatási projektek beindítását a mobil távközlési protokollok szabványosításával foglalkozó 3GPP-nél valamint eredményeit számos olyan iparági konferencián mutatta, be mint a FuTURE, vagy az ICCC.

A nulla fogyasztású kommunikációs rendszerekkel foglalkozó fehér könyv előtt az OPPO 2021-ben adta ki a 6G hálózatokkal foglalkozó fehér könyvét, amely az iparágban elsők között foglalkozik részletesen a következő generációs 6G hálózatok architektúrájával.

A „Technológia az emberiségnek, kedvesség a világnak” márkaküldetésének megfelelően az OPPO célja, hogy a következő 3-5 évben kereskedelmi forgalomba hozható zero power kommunikációs technológiát hozzon létre, miközben továbbra is intelligensebb, kényelmesebb és környezetbarátabb kommunikációs rendszereket épít.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-08 12:41:03
A lakásbiztosítások kiemelt szerepet kapnak a nyár elején gyakran előforduló viharok és az azok okozta károk miatt – közölte a Netrisk.hu. Ha régen, akár 5 évvel vagy korábban kötött lakásbiztosításról van szó, érdemes megnézni, milyen értékű az ingatlan.
2023-06-08 09:41:20
Nem árt figyelni, hogy milyen jogviszonyban foglalkoztatják a diákmunkásokat, mert az eltérő formákhoz tartozó különféle adózási kötelezettségek jelentős hatással vannak a nettó jövedelem alakulására. A főbb lehetőségeket járja körül a Moore Hungary elemzése.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS