Mit higgyünk el a kiberbiztonsági figyelmeztetésekből?

2020. 09. 16., 13:45

A kiberbiztonsági cégek jelentései leginkább a divatos kártevőkre összpontosítanak, és elsősorban önreklámként szolgálnak – állapítják meg egy tanulmányban.

A kiberbiztonsági cégek által publikált legtöbb jelentés divatos témákról, így a csúcsszintű ipari kémkedésről és az államilag támogatott hakkertevékenységekről szól – írja a Computerworld.

Ezekben a jelentésekben a civil felhasználókat érintő érintő kérdésekről alig esik szó bennük, és ezáltal teljesen hamis képet festenek a valós fenyegetésekről.

A Journal of Information Technology and Politics folyóiratban közzétett tanulmány hétszáz, 2009. és 2019. között megjelent kiberbiztonsági jelentés elemzésén alapul. A 700 jelentés mellett a tanulmányt készítők elemezték az AccessNow digitális jogsegítő csoport segítőszolgálatának adatait is.

A 629 kereskedelmi jelentésből csupán 82 (13 százalék) foglalkozott a civil társadalmat érintő veszélyekkel. De ebből a 82-ből is csupán 22-nek volt ez a központi témája, a maradék 607 kiberbűnöző bandákkal és országszerte tevékenykedő csoportokkal foglalkozott.

A kutatók szerint a jelentések alkotóit üzleti érdekek vezérlik, és ezek dönti el, mi kerül bele az anyagba, és mi nem.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-05 16:13:00
A háborúban álló szomszédos ország egyik automatizálással foglalkozó vállalata saját fejlesztésű megoldást kínál a termőföldek aknamentesítésére. Sok korábbi hadszínteret újra gazdálkodásra alkalmassá tehetnek a robottraktorok.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS