Még biztonságosabbá tennék a drónok repülését

2021. 07. 23., 11:30

A madridi UC3M egyetemen repülésirányító rendszert fejlesztettek ki drónrajok számára. Egyetlen operátor egyetlen földi állomásról irányíthasson egy 10 drónból álló kis flottát.

Luis E. Moreno, az UC3M robotikai laboratóriumának kutatója szerint az elképzelés lényege, hogy a kezelő jelzi a végrehajtandó küldetést (például egy adott terület forgalmának megfigyelését), a rendszer pedig automatikusan átalakítja ezt a küldetést egy sor útvonallá, amelyet minden drónnak követnie kell – írja a Computerworld.

Az útvonalak tervezése és ellenőrzése mellett két másik technológiai terület is a munka tárgyát képezi: az 5G hálózatokat használó kommunikáció (hogy a drónok mindig kapcsolatban legyenek) és az egész rendszer mögött álló számítógépes biztonság.

A kutatók már kidolgoztak egy kezdeti stratégiát az útvonaltervezésre és az ütközések megelőzésére a drónrajok számára háromdimenziós környezetben. Ehhez először egy városi környezetet szimuláló 3D-s modellt terveztek, fel- és leszállási zónák kialakításával.

Olyan tervezési algoritmust teszteltek, amelynek feladata az volt, hogy optimális, gördülékeny útvonalakat számítson ki egy sor drón számára. Végül különböző intézkedéseket vezettek be (repülések különböző magasságon, távolságszabályozás), hogy stratégiát kapjanak az esetleges ütközések elkerülésére.

Becslések szerint 2035-re körülbelül 400 ezer drón fog repülni Európában, így a legnagyobb kihívást e tekintetben a drónok forgalmának biztonságos kezelése jelenti majd a városokban és más, nagy forgalmú területeken.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 18:40:00
Az MNB összesen 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt.
2023-12-01 17:55:00
„Az AI rendszerek kiváló eszközök lehetnek az auditori munka során, mivel segíthetnek a hatékonyabb kommunikációban, információgyűjtésben és problémamegoldásban – a szakértő könnyvizsgálót azonban nem tudják helyettesíteni.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS