Még biztonságosabbá tennék a drónok repülését

2021. 07. 23., 11:30

A madridi UC3M egyetemen repülésirányító rendszert fejlesztettek ki drónrajok számára. Egyetlen operátor egyetlen földi állomásról irányíthasson egy 10 drónból álló kis flottát.

Luis E. Moreno, az UC3M robotikai laboratóriumának kutatója szerint az elképzelés lényege, hogy a kezelő jelzi a végrehajtandó küldetést (például egy adott terület forgalmának megfigyelését), a rendszer pedig automatikusan átalakítja ezt a küldetést egy sor útvonallá, amelyet minden drónnak követnie kell – írja a Computerworld.

Az útvonalak tervezése és ellenőrzése mellett két másik technológiai terület is a munka tárgyát képezi: az 5G hálózatokat használó kommunikáció (hogy a drónok mindig kapcsolatban legyenek) és az egész rendszer mögött álló számítógépes biztonság.

A kutatók már kidolgoztak egy kezdeti stratégiát az útvonaltervezésre és az ütközések megelőzésére a drónrajok számára háromdimenziós környezetben. Ehhez először egy városi környezetet szimuláló 3D-s modellt terveztek, fel- és leszállási zónák kialakításával.

Olyan tervezési algoritmust teszteltek, amelynek feladata az volt, hogy optimális, gördülékeny útvonalakat számítson ki egy sor drón számára. Végül különböző intézkedéseket vezettek be (repülések különböző magasságon, távolságszabályozás), hogy stratégiát kapjanak az esetleges ütközések elkerülésére.

Becslések szerint 2035-re körülbelül 400 ezer drón fog repülni Európában, így a legnagyobb kihívást e tekintetben a drónok forgalmának biztonságos kezelése jelenti majd a városokban és más, nagy forgalmú területeken.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-17 12:10:00
Egyre elterjedtebb utazásszervezési forma az utazási irodáktól független utazási tanácsadás. A hagyományosan ismert, utazási irodák által szervezett utazások és a független utazási tanácsadók tevékenysége között jelentős különbségek vannak, különösen az utazásért való felelősség tekintetében, ezért a Pest Vármegyei Főügyészség vizsgálatot tartott e területen.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS