Már közel 150 milliárd forint a legsikeresebb cloud alapon működő magyarországi cégek értéke

2022. 05. 05., 13:17

Az amerikai The Cloud 100 lista mintájára idén először Magyarországon is összegyűjtötték a legsikeresebb felhőtechnológiát használó szolgáltatókat. A hazai összeállításban szereplő cégek összbevétele a lezárt üzleti évük alapján 148,6 milliárd forint volt, ami – bár nem összevethető az évek óta listázott amerikai vállalatokéval –, figyelembe véve a fejlődés ütemét, rövidtávon akár meg is sokszorozódhat.

Összesen ötven, az e-kereskedelem, a pénzügy, mezőgazdaság, egészségügy és IT területen sikeres cég került fel a Forbes által összeállított Cloud 50 listára. A cégek közös jellemzője, hogy szolgáltatásaikat felhő alapon nyújtják, ezzel hatékonnyá téve saját működésüket és rugalmassá az ügyfélkiszolgálást.

A T-Systems támogatásával összeállított hazai Cloud 50 listán szereplő vállalatok összértéke 2021-es árbevételük alapján megközelíti a 150 milliárd forintot.

„Az összeállításnak köszönhetően jobban megismerhetjük a cloud ökoszisztéma szereplőit, és örülünk, hogy az amerikai példához hasonlóan a magyar listára is több vertikális területről érkező, start-up jelleggel működő szereplő is felfért” – emelte ki Bódi Gábor, a T-Systems Magyarország stratégiai igazgatója.

A Cloud 50-en szereplő vállalatokat a lista weboldalán kategóriák szerinti bontásában is összegezték, legtöbben az e-kereskedelmi szektorban tevékenykednek, de számos cég került fel a pénzügyi, mezőgazdasági, egészségügyi vagy nem meglepő módon az IT ágazatból.  Olyan elismert és sokak számára ismerős márkák is feltűnnek, mint például az Ingatlan.com, a ShareNow, a Greengo, vagy éppen a Prezi.

A Forbes Cloud 50 összeállításába való bekerüléshez a cégeknek egy előre megszabott szempontrendszernek kellett megfelelniük, ennek legfontosabb eleme, hogy alaptevékenységük legalább 80 százaléka felhő alapokon működik. További kritérium volt, hogy magyar magánszemély által alapított, legalább 20 százalékban magyar kézben lévő, privát – tehát nem tőzsdei – társaságok kerülhettek be, akik akár saját fejlesztésük által bővítik a felhő ökoszisztémát. A digitális csúcsteljesítményeket felvonultató Cloud 50 támogatójaként a T-Systems is úgy véli, hogy a további fejlődéshez hasonló innovatív szemléletre, megbízható technológiai partnerre és okosan épített virtuális infrastruktúrára van szükség.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS