Már közel 150 milliárd forint a legsikeresebb cloud alapon működő magyarországi cégek értéke

2022. 05. 05., 13:17

Az amerikai The Cloud 100 lista mintájára idén először Magyarországon is összegyűjtötték a legsikeresebb felhőtechnológiát használó szolgáltatókat. A hazai összeállításban szereplő cégek összbevétele a lezárt üzleti évük alapján 148,6 milliárd forint volt, ami – bár nem összevethető az évek óta listázott amerikai vállalatokéval –, figyelembe véve a fejlődés ütemét, rövidtávon akár meg is sokszorozódhat.

Összesen ötven, az e-kereskedelem, a pénzügy, mezőgazdaság, egészségügy és IT területen sikeres cég került fel a Forbes által összeállított Cloud 50 listára. A cégek közös jellemzője, hogy szolgáltatásaikat felhő alapon nyújtják, ezzel hatékonnyá téve saját működésüket és rugalmassá az ügyfélkiszolgálást.

A T-Systems támogatásával összeállított hazai Cloud 50 listán szereplő vállalatok összértéke 2021-es árbevételük alapján megközelíti a 150 milliárd forintot.

„Az összeállításnak köszönhetően jobban megismerhetjük a cloud ökoszisztéma szereplőit, és örülünk, hogy az amerikai példához hasonlóan a magyar listára is több vertikális területről érkező, start-up jelleggel működő szereplő is felfért” – emelte ki Bódi Gábor, a T-Systems Magyarország stratégiai igazgatója.

A Cloud 50-en szereplő vállalatokat a lista weboldalán kategóriák szerinti bontásában is összegezték, legtöbben az e-kereskedelmi szektorban tevékenykednek, de számos cég került fel a pénzügyi, mezőgazdasági, egészségügyi vagy nem meglepő módon az IT ágazatból.  Olyan elismert és sokak számára ismerős márkák is feltűnnek, mint például az Ingatlan.com, a ShareNow, a Greengo, vagy éppen a Prezi.

A Forbes Cloud 50 összeállításába való bekerüléshez a cégeknek egy előre megszabott szempontrendszernek kellett megfelelniük, ennek legfontosabb eleme, hogy alaptevékenységük legalább 80 százaléka felhő alapokon működik. További kritérium volt, hogy magyar magánszemély által alapított, legalább 20 százalékban magyar kézben lévő, privát – tehát nem tőzsdei – társaságok kerülhettek be, akik akár saját fejlesztésük által bővítik a felhő ökoszisztémát. A digitális csúcsteljesítményeket felvonultató Cloud 50 támogatójaként a T-Systems is úgy véli, hogy a további fejlődéshez hasonló innovatív szemléletre, megbízható technológiai partnerre és okosan épített virtuális infrastruktúrára van szükség.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-13 13:10:00
Már nem az energia- vagy az alapanyagárak jelentik a fő nehézséget a hazai családi vállalatok számára. Az egyelőre még mérsékelten növekvő bevétel-várakozások mellett a magas infláció és a növekvő bérek kifizetése jelent egyre nagyobb kihívást – erről számoltak be a cégek a K&H családi vállalatok klub alkalmával.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.
2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS