Magyarországon először: hibrid felhő megoldás országhatáron belüli adattárolással

2021. 05. 27., 13:45

A T-Systems Magyarország vezető digitális szolgáltatója 2021-től biztosítja magyarországi adatközpontjában a hibrid felhő infrastruktúrát, vagyis a lokális adattárolást a publikus felhő összes előnyével. A T-Systems Cloud & Data Center Azure Stack Hub az országban elsőként kínál költséghatékony megoldást mindazon cégeknek és intézményeknek, amelyek érzékeny adataikat eddig nem bízhatták a felhőre, és azoknak is, akiknek technológiai vagy biztonsági okokból fontos a gyorsabb hozzáférés.

Új, hiánypótló elem a hazai felhőszolgáltatásban: a T-Systems budapesti adatközpontjában 2021 májusától hozzáférhető Azure Stack Hub azon intézményi és vállalati ügyfelek számára is lehetővé teszi a felhőmegoldások igénybevételét, akiket eddig jogszabályi előírás (az érzékeny adatok Magyarországon tartásának kötelezettsége) akadályozott a publikus felhő használatában. A fejlett infrastruktúra kiépítése újabb lökést adhat a pandémia miatt amúgy is felgyorsult hazai felhő-konjunktúrának.

Adattárolás országhatáron belül – jogszabályi követelményeknek megfelelően

Kormányzati és közigazgatási intézmények, egészségügy – a magyarországi vállalati és intézményi szféra jelentős része eddig nem, vagy csak erősen korlátozott módon vehette igénybe a rugalmas, biztonságos és költséghatékony felhőmegoldásokat. Az ok az elektronikus információbiztonsági törvény, amely bizonyos érzékeny adatok tárolását csak „Magyarország területén üzemeltetett és tárolt elektronikus információs rendszerekben” teszi lehetővé.

„A T-Systems Azure Stack Hub éppen erre az összetett kihívásra kínál választ: hibrid felhő-infrastruktúrája révén úgy biztosítja a publikus felhő használatából adódó hatékonysági és költségelőnyöket, hogy közben a jogszabály által meghatározott adattípusoknak nem kell elhagyniuk az ország területét. A multiplatform megoldás lehetővé teszi, hogy az adatközponti hátterű alkalmazások különböző operációs rendszert használó asztali és mobileszközökön is külön kódolás nélkül működjenek”– mondta Gonda Gábor, a vállalat vezérigazgatója.

Gyors válaszadás, szünetmentes elérés és kiemelkedő színtű kibervédelem

A hibrid felhőnek a jogi előírások teljesítésén túl technológiai és üzleti előnyei is vannak. Minimális beruházási költséggel teszi lehetővé a helyi adatközpontok korszerűsítését, az IT-kapacitás bővítését, ráadásul nem beruházásként, hanem működési költségek terhére. Emellett – mivel az adatok fizikailag elérhető közelségben maradnak –, gyors válaszadást és szünetmentes elérést biztosít. A szükséges adattárolási kapacitás az igények függvényében bővíthető vagy szűkíthető, és az adatközpont kiberbiztonsági szempontból is kiemelkedő szintű védelmet nyújtja.

Pandémia hatása: évi 20 százalék feletti növekedés eddig a magyar felhő-piacon

A T-Systems digitális szolgáltatóként 2018 óta van jelen Magyarországon a felhőszolgáltatásban. A pandémia – amelyben rövid idő alatt, észszerű költségekkel kellett új kapacitásokat kiépíteni és üzemeltetni a home office/home school illetve az e-kereskedelmi és az e-kommunikációs igények hirtelen bővülése miatt – a vállalat tapasztalatai szerint tovább növelte a felhő iránti igényt, olyan felhasználókat is bevonzva, mint a pénzintézeti szektor intézményei, amelyek az általuk kezelt adatok természete miatt eddig nehezebben szánták rá magukat a váltásra.

„A T-Systems saját ügyfélkörében végzett, a Covid-19 és a digitális transzformáció összefüggéseit elemző kutatása szerint a járvány hatására az összes -  intézményi, állami vállalati, közép- és nagyvállalati  - szegmensben érezhetően többen fordultak a felhő felé, a közép- és nagyvállalati IT-vezetők közül minden ötödik nyilatkozott úgy, hogy a cloud computing a korábbinál jelentősebb szerepet kapott, amikor a vállalati IT-infrastruktúrát hozzá kellett igazítani a járványhelyzet körülményeihez” – mondta Füredi Gábor, a T-SystemsTechnology Presales divíziójának vezetője.

A magyar felhő-piac a járvány időszakában évi 20 százalék feletti ütemben és a jövőben is várhatóan évi 15 százalékkal bővül. A felhő-alapú IT szolgáltatások használata a teljes vállalati és intézményi szegmensben közel 30 százalékra tehető, ami mintegy 72 ezer szervezetet jelent.

„Várakozásaink szerint három év múlva az IT-költéseken belül közel 36 százalék lesz a felhő részaránya, azaz minden harmadik IT-re költött forintot valamilyen felhőmegoldásra fordítanak. A fő motivációt az üzemeltetési költségek csökkentése, a fizikai hely megtakarítása, a beruházási költségek megtakarítása, a helyszíntől függetlenül is elérhető a szolgáltatás, a magas szintű informatikai védelem az illetéktelen hozzáférés, behatolás ellen, az alkalmazások magasabb megbízhatósága és rendelkezésre állása, illetve a gyors bevezethetőség jelenti” – tette hozzá Füredi Gábor.

T-Systems Cloud & Data Center és Azure Stack Hub: már érkeznek az első ügyfelek

A T-Systems Cloud & Data Center – amelyben az Azure Stack Hub működik – a legjelentősebb hazai ko-lokációs szolgáltató, olyan prémium szintű szolgáltatásokkal, mint a gyakorlatilag korlátlan sávszélesség különböző hálózatszolgáltatók felé, a 24 órás üzemeltetési támogatás, vagy az adatok és adattárolók fizikai- és távelérésének biztosítása – utóbbi a járványban szintén felértékelődött.

A T-Systems Azure Stack Hub benépesülése máris megkezdődött, főleg az ipari szegmens és a pénzintézeti szektor vállalataival. A felhasználók számára a T-Systems igény esetén olyan szolgáltatásokat is nyújt, mint a felhőérettség-vizsgálat, segítség a migrálható projektek kiválasztásában, a felhő-projektek megtervezése és kivitelezése, költségoptimalizációja, valamint a tapasztalatok kiértékelése a további felhőprojektek indítása előtt.

Az Azure Stack Hub platformon pedig a T-Systems által fejlesztett, egyedi nagyvállalati adatbázis-szolgáltatásokat is indít, még szélesebb körben hozzáférhetővé téve a hibrid felhőplatform előnyeit.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-06-10 08:13:00
A 2013 óta futó kezdeményezés elsősorban bértámogatással ösztönzi a középiskolások, egyetemisták vakációs foglalkoztatását, ami érdemben segíti elő a fiatalok munkatapasztalat szerzését. Idén nyáron 3,5 milliárd forintos keretösszegre pályázhatnak a jogosultak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Megkerülhetetlen cukrászlegendák, a csoki iránti szerelemből született friss kisvállalkozások, ékszerdobozhoz hasonlító helyiségek és nagypolgári miliő.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS