Magyar szakemberek is részt vesznek az európai sugárvédelmi kutatási programban

2022. 09. 09., 15:17

Az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont közreműködésével mintegy 46 millió eurós költségvetéssel elindult a PIANOFORTE Európai Sugárvédelmi Kutatási Partnerség program.

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Energiatudományi Kutatóközpontja (EK) szakembereinek közreműködésével idén júniusban elindult a PIANOFORTE Európai Sugárvédelmi Kutatási Partnerség program, amelynek célja, hogy megerősítse a lakosság, a munkavállalók, a betegek és a környezet védelmét a foglalkozási, orvosi és környezeti eredetű ionizáló sugárterheléssel szemben. A kezdeményezés célja emellett, hogy bővítse az ismereteket, és előmozdítsa az innovációt a sugárvédelem területén. Az Európai Unió 22 országából, valamint az Egyesült Királyságból és Norvégiából részt vevő 58 intézmény öt évre tervezett együttműködését a francia Sugárvédelmi és Nukleáris Biztonsági Intézet (IRSN) koordinálja.

Az Európai Unió EURATOM programja és a partnerországok társfinanszírozásával megvalósuló projekt a kutatási tevékenységek révén hozzájárul olyan kiemelt európai irányelvek megvalósításához, mint a rák elleni küzdelem (európai rákellenes terv), az egészség védelme a környezeti kockázatokkal szemben (zöld megállapodás a növekedésért), valamint az ipari és természeti kockázatok csökkentése (sendai katasztrófakockázat-csökkentési keretprogram).

A partnerség keretében 2023 és 2025 között legalább három pályázati felhívást hirdetnek majd meg, amelyekre az európai sugárvédelmi kutatói közösség valamennyi tagja jelentkezhet. A felhívások középpontjában álló témák között szerepel a betegek sugárvédelmének javítása az ionizáló sugárzás orvosi célú alkalmazásai terén, az ionizáló sugárzásra adott egyéni válaszok közötti eltérések pontosabb megértése, a kis dózisú ionizáló sugárzásnak való hosszú idejű kitettség esetén végbemenő mechanizmusok vizsgálata, továbbá a felkészülés és az ellenálló képesség javítása nukleáris, illetve radiológiai balesetek utáni válsághelyzetben.

A pályázati felhívások tárgyát képező tudományos témák prioritásainak meghatározásakor a PIANOFORTE projekt kiemelt figyelmet fordít az összes érintett fél ‒ többek között a hatóságok, a civil társadalom, a sugárvédelmi szakemberek és szakértők ‒ bevonására, valamint arra, hogy hogyan járul hozzá a kutatás a sugárvédelem megerősítéséhez. A partnerség a felhívások esetében célul tűzi ki, hogy azok a lehető legmagasabb szinten feleljenek meg a sugárvédelemben érdekelt felek igényeinek, és az elvárások integrálása is megtörténjen. A projekt kifejezett célja továbbá, hogy kapcsolatot teremtsen az EURATOM programon kívüli kutatási tevékenységekkel, különös tekintettel az egészségügyi ágazatra.

A PIANOFORTE szintén hozzájárul a nemzetközileg elismert európai sugárvédelmi szakértelem kapacitásainak fenntartásához, egyfelől a meglévő, korszerű kutatási infrastruktúrák hozzáférhetőségének, használatának és megosztásának előmozdításával, másfelől oktatási és képzési tevékenységek megvalósításával.

A partnerség korábbi programokra, elsősorban a Horizont 2020 keretében lezajlott és 2020-ban véget ért CONCERT projekt eredményeire épít, ugyanakkor a közelmúltban befejezett vagy folyamatban lévő más európai projektek, többek között a MEDIRAD, a HARMONIC, a RadoNorm vagy a SINFONIA eredményeit is felhasználja majd.

A PIANOFORTE partnerséget jelenleg 22 uniós ország, továbbá az Egyesült Királyság és Norvégia 58 intézménye alkotja. A projektben állami kutatási szervezetek, sugárvédelmi hatóságok és egyetemek mellett mind a hat európai sugárvédelmi kutatási platform ‒ a MELODI, az EURADOS, az EURAMED, a NERIS, az ALLIANCE és a SHARE ‒ részt vesz. A konzorcium a jövőben várhatóan bővülni fog a projekt pályázati felhívásain sikeresen szereplő szervezetekkel.

Az EK szakemberei öt munkacsoportban vesznek részt. Feladataik közé tartozik a pályázati felhívások témáinak finomítását elősegítő konzultációs folyamat szervezése a sugárvédelemben érintettek körében, illetve a PIANOFORTE együttműködés keretében elért eredményeket bemutató találkozók szervezése, amelyeken az európai sugárvédelmi hivatalok megismerhetik a projektnek az európai sugárvédelemi iparágra gyakorolt pozitív hatásait. Emellett a projekt egyik részfeladatának felelőseként fiatal kutatók és szakemberek fenntartható hálózatépítésének fejlesztését segítik. További feladatuk egy gyakorlati útmutató kialakítása, amely fenntartható módon biztosítja az európai sugárvédelmi infrastruktúrákhoz való hozzáférést.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Főosztályának munkatársai a meghirdetésre kerülő három kutatási pályázat tematikáját kidolgozó munkacsoport vezetése mellett az összehangolt sugárvédelmi oktatást és a fiatal kutatók utánpótlását támogató munkacsoportban is részt vesznek. Szerepet vállalnak továbbá a projekt eredményeit bemutató és a tágabb tudományos közösséggel való interakció kialakításáért felelős csoport munkájában is.

Az IRSN által koordinált PIANOFORTE együttműködés 5 évig tart, várhatóan 2027-ben ér véget. A projekt becsült költségvetése 46 millió euró, amelynek 65 százalékát az Európai Unió, a fennmaradó részt a partnerországok finanszírozzák.

ELKH

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS