Magyar szakemberek is részt vesznek az európai sugárvédelmi kutatási programban

2022. 09. 09., 15:17

Az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont közreműködésével mintegy 46 millió eurós költségvetéssel elindult a PIANOFORTE Európai Sugárvédelmi Kutatási Partnerség program.

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Energiatudományi Kutatóközpontja (EK) szakembereinek közreműködésével idén júniusban elindult a PIANOFORTE Európai Sugárvédelmi Kutatási Partnerség program, amelynek célja, hogy megerősítse a lakosság, a munkavállalók, a betegek és a környezet védelmét a foglalkozási, orvosi és környezeti eredetű ionizáló sugárterheléssel szemben. A kezdeményezés célja emellett, hogy bővítse az ismereteket, és előmozdítsa az innovációt a sugárvédelem területén. Az Európai Unió 22 országából, valamint az Egyesült Királyságból és Norvégiából részt vevő 58 intézmény öt évre tervezett együttműködését a francia Sugárvédelmi és Nukleáris Biztonsági Intézet (IRSN) koordinálja.

Az Európai Unió EURATOM programja és a partnerországok társfinanszírozásával megvalósuló projekt a kutatási tevékenységek révén hozzájárul olyan kiemelt európai irányelvek megvalósításához, mint a rák elleni küzdelem (európai rákellenes terv), az egészség védelme a környezeti kockázatokkal szemben (zöld megállapodás a növekedésért), valamint az ipari és természeti kockázatok csökkentése (sendai katasztrófakockázat-csökkentési keretprogram).

A partnerség keretében 2023 és 2025 között legalább három pályázati felhívást hirdetnek majd meg, amelyekre az európai sugárvédelmi kutatói közösség valamennyi tagja jelentkezhet. A felhívások középpontjában álló témák között szerepel a betegek sugárvédelmének javítása az ionizáló sugárzás orvosi célú alkalmazásai terén, az ionizáló sugárzásra adott egyéni válaszok közötti eltérések pontosabb megértése, a kis dózisú ionizáló sugárzásnak való hosszú idejű kitettség esetén végbemenő mechanizmusok vizsgálata, továbbá a felkészülés és az ellenálló képesség javítása nukleáris, illetve radiológiai balesetek utáni válsághelyzetben.

A pályázati felhívások tárgyát képező tudományos témák prioritásainak meghatározásakor a PIANOFORTE projekt kiemelt figyelmet fordít az összes érintett fél ‒ többek között a hatóságok, a civil társadalom, a sugárvédelmi szakemberek és szakértők ‒ bevonására, valamint arra, hogy hogyan járul hozzá a kutatás a sugárvédelem megerősítéséhez. A partnerség a felhívások esetében célul tűzi ki, hogy azok a lehető legmagasabb szinten feleljenek meg a sugárvédelemben érdekelt felek igényeinek, és az elvárások integrálása is megtörténjen. A projekt kifejezett célja továbbá, hogy kapcsolatot teremtsen az EURATOM programon kívüli kutatási tevékenységekkel, különös tekintettel az egészségügyi ágazatra.

A PIANOFORTE szintén hozzájárul a nemzetközileg elismert európai sugárvédelmi szakértelem kapacitásainak fenntartásához, egyfelől a meglévő, korszerű kutatási infrastruktúrák hozzáférhetőségének, használatának és megosztásának előmozdításával, másfelől oktatási és képzési tevékenységek megvalósításával.

A partnerség korábbi programokra, elsősorban a Horizont 2020 keretében lezajlott és 2020-ban véget ért CONCERT projekt eredményeire épít, ugyanakkor a közelmúltban befejezett vagy folyamatban lévő más európai projektek, többek között a MEDIRAD, a HARMONIC, a RadoNorm vagy a SINFONIA eredményeit is felhasználja majd.

A PIANOFORTE partnerséget jelenleg 22 uniós ország, továbbá az Egyesült Királyság és Norvégia 58 intézménye alkotja. A projektben állami kutatási szervezetek, sugárvédelmi hatóságok és egyetemek mellett mind a hat európai sugárvédelmi kutatási platform ‒ a MELODI, az EURADOS, az EURAMED, a NERIS, az ALLIANCE és a SHARE ‒ részt vesz. A konzorcium a jövőben várhatóan bővülni fog a projekt pályázati felhívásain sikeresen szereplő szervezetekkel.

Az EK szakemberei öt munkacsoportban vesznek részt. Feladataik közé tartozik a pályázati felhívások témáinak finomítását elősegítő konzultációs folyamat szervezése a sugárvédelemben érintettek körében, illetve a PIANOFORTE együttműködés keretében elért eredményeket bemutató találkozók szervezése, amelyeken az európai sugárvédelmi hivatalok megismerhetik a projektnek az európai sugárvédelemi iparágra gyakorolt pozitív hatásait. Emellett a projekt egyik részfeladatának felelőseként fiatal kutatók és szakemberek fenntartható hálózatépítésének fejlesztését segítik. További feladatuk egy gyakorlati útmutató kialakítása, amely fenntartható módon biztosítja az európai sugárvédelmi infrastruktúrákhoz való hozzáférést.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Főosztályának munkatársai a meghirdetésre kerülő három kutatási pályázat tematikáját kidolgozó munkacsoport vezetése mellett az összehangolt sugárvédelmi oktatást és a fiatal kutatók utánpótlását támogató munkacsoportban is részt vesznek. Szerepet vállalnak továbbá a projekt eredményeit bemutató és a tágabb tudományos közösséggel való interakció kialakításáért felelős csoport munkájában is.

Az IRSN által koordinált PIANOFORTE együttműködés 5 évig tart, várhatóan 2027-ben ér véget. A projekt becsült költségvetése 46 millió euró, amelynek 65 százalékát az Európai Unió, a fennmaradó részt a partnerországok finanszírozzák.

ELKH

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Élelmiszerbiztonsági szempontból a nyár mindig kritikus időszak, főleg, ha olyan extrém hőhullám köszönt ránk, mint most.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS