Kvantumszámítógép-vezérlők fejlesztésébe száll be a Siemens

Kvantumszámítógép-vezérlők fejlesztésébe száll be a Siemens
2024. 01. 19., 11:10

Extrém hidegben működő, kriogén felvezetők fejlesztésére kötött partnerséget a Siemens, a sureCore és a Semiwise.

A kvantumszámítógépek olyan problémákat és számítási feladatokat is megoldanak a kvantummechanikai jelenségeket kiaknázva, amelyek bonyolultsága meghaladja a hagyományos számítógépek képességeit. A bennük rejlő lehetőségeket a nagy számítási teljesítményt követelő alkalmazások akkor tudják majd a gyakorlatban is kamatoztatni, – például a tudományos kutatás, az időjárás-előrejelzés, valamint az ipari fejlesztés és tervezés területén, – ha az abszolút nulla fok közeli hőmérsékleten működő vezérlőelektronika is elérhetővé válik.

Ilyen, rendkívül alacsony hőmérsékleten működő, kriogén félvezetők fejlesztését jelentette be a Siemens két partnerével, a sureCore és a Semiwise vállalatokkal közösen.

Az innovációhoz a Siemens egy olyan nagy teljesítményű, rugalmas funkciókkal ellátott szimulációs platformot biztosít, amely különböző típusú, illetve az extrém hidegben működő integrált áramkörök működését is pontosan képes modellezni. Ezt alkalmazva a Semiwise kriogén, digitális integrált (CMOS) áramköröket tervezett a speciális vezérlőelektronikához, amelyeket aztán a sureCore használ fel többek között az új CryoCMOS névre keresztelt vezérlőchipek gyártásához. A vállalat kifejezetten hidegellenálló termékcsaládját emellett szintén a Siemens szimulációs platformjának és mesterséges intelligenciát is alkalmazó tervező szoftverének segítségével fejlesztették ki.

Együttműködésével a három cég a kvantumszámítógépekbe szánt, következő generációs integrált áramkörök teljesítménye és energiahatékonysága terén egyaránt áttörést hozhat, ami kulcsfontosságú a technológiában rejlő kereskedelmi lehetőségek kiaknázásához – olvasható a Siemens közleményében.

Illusztráció: Siemens

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS