Ipari termelés: itt vannak a részletes májusi adatok

2019. 07. 12., 10:15

2019 májusában az ipari termelés volumene 8,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 6,1 százalékkal bővült – jelentette a statisztikai hivatal.

Az ipari export volumene májusban 8,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A feldolgozóipari exportértékesítés 37 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 17, míg a 15 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 5,1 százalékkal emelkedett.

Az ipar belföldi értékesítése 9,2, ezen belül a feldolgozóiparé 7,5 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos havinál.

Az iparon belül a döntő súlyt (96 százalék) képviselő feldolgozóipar termelése 8,7, a csekély súlyú bányászaté 15,2 százalékkal nőtt. Az energiaipar kibocsátása (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 10,4 százalékkal emelkedett, főként az előző évinél sokkal hűvösebb idő hatására (az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint a 2019. májusi középhőmérséklet 5,5 Celsius fokkal alacsonyabb volt a 2018. májusinál).

A feldolgozóipari termelés 30 százalékát képviselő járműgyártás kibocsátása 17,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A közúti gépjármű gyártásának volumene 20,9, míg a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé 12,9 százalékkal emelkedett. A járműipar magasabb teljesítményszintje a rendelésmutatókban is tükröződik.

A feldolgozóipari termelés 11 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 6,6 százalékkal nőtt. A két legjelentősebb alágazat közül az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 25 százalékkal bővült, ugyanakkor a híradástechnikai berendezés gyártása 2,7 százalékkal csökkent.

A feldolgozóipari termelésből 10 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 5,4 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva, elsősorban a kivitel növekedésének köszönhetően, a belföldi eladások mérséklődtek. A legnagyobb súlyt (26 százalék) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 3,1 százalékkal nőtt, míg a második legnagyobb súlyú italgyártás 1,8 százalékkal csökkent, a viszonylag hideg májusi időjárás miatt. Ezen felül még két alágazatban esett vissza a termelés: a pékáru, tésztafélék gyártásában 0,7, illetve a csekély súlyú dohánygyártásban 5,2 százalékkal.

Az alágak közül a leginkább, 18,6 százalékkal a kis súlyú (3,2 százalékot adó) egyéb feldolgozóipar; ipari gép, berendezés üzembe helyezése, javítása nőtt, a szakágazatok döntő többségében bővülést mértünk.

kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás kibocsátása 5,4 százalékkal emelkedett, mind a hazai, mind a külpiaci eladások kedvező alakulásának köszönhetően.

Tovább bővült a termelés a közepes súlyú alágakban: a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 7,6, míg a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 1,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Csak két alágban csökkent a kibocsátás: a legkisebb súlyú textília, ruházat, bőr és bőrtermék gyártásában 4,4, a vegyi anyag, termék gyártásában 7,7 százalékkal. Ez utóbbinál a visszaesést nagyrészt a műanyag-alapanyag gyártása okozta.

Az ipari termelés minden régióban nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A legnagyobb mértékben, 14,4 százalékkal Pest régióban, a többiben 0,9 és 14,2 százalék között emelkedett a volumen.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 2,8 százalékkal nagyobb volt a 2018. májusinál. Az új belföldi rendelések 3,9, az új exportrendelések 2,6 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány május végén 7,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 05., 10:05
Nagyon viszik a lakossági hiteleket az ügyfelek a bankoktól. A személyi kölcsönöknél az idei év mindenképpen rekordot hoz, de a lakáshiteleknél is nagy esély van erre. A babaváró támogatás iránti kereslet is megugrott hirtelen, hajrázhatnak azok, akiknek jövőre már nem jár ebből a nulla százalékos hitelből – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2024-12-05 21:05:00
A Magyar Innovációs Szövetség 33. alkalommal hirdette meg kis-, közép- és nagyvállalatok számára a Magyar Innovációs Nagydíjat, amelyre a cégek a gyakorlatban is megvalósult, 2024. évben mérhető üzleti hasznot hozó innovációs projektekkel nevezhetnek.
2024-12-05 15:05:00
A 2025-re vonatkozó kilátásaikat tekintve a munkáltatók inkább optimisták, de egyelőre óvatosan nyilatkoznak a létszámbővítési terveikről. A legnagyobb kihívásuk jelenleg megtalálni azokat a szakmailag megfelelő jelölteket, akik beillenek a cégkultúrába, miközben meg kell birkózniuk a jelentkezők magas bérigényeivel is – derült ki a Profession.hu elemzéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

Idén már ötödik alkalommal rendezték meg Az Év Szaloncukra versenyt, amin az összes hazai szaloncukrokat gyártó cukrászda és gyártó szaloncukrai ringbe szállhattak.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS