Ipari termelés: itt vannak a részletes májusi adatok

2019. 07. 12., 10:15

2019 májusában az ipari termelés volumene 8,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 6,1 százalékkal bővült – jelentette a statisztikai hivatal.

Az ipari export volumene májusban 8,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A feldolgozóipari exportértékesítés 37 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 17, míg a 15 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 5,1 százalékkal emelkedett.

Az ipar belföldi értékesítése 9,2, ezen belül a feldolgozóiparé 7,5 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos havinál.

Az iparon belül a döntő súlyt (96 százalék) képviselő feldolgozóipar termelése 8,7, a csekély súlyú bányászaté 15,2 százalékkal nőtt. Az energiaipar kibocsátása (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 10,4 százalékkal emelkedett, főként az előző évinél sokkal hűvösebb idő hatására (az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint a 2019. májusi középhőmérséklet 5,5 Celsius fokkal alacsonyabb volt a 2018. májusinál).

A feldolgozóipari termelés 30 százalékát képviselő járműgyártás kibocsátása 17,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A közúti gépjármű gyártásának volumene 20,9, míg a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé 12,9 százalékkal emelkedett. A járműipar magasabb teljesítményszintje a rendelésmutatókban is tükröződik.

A feldolgozóipari termelés 11 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 6,6 százalékkal nőtt. A két legjelentősebb alágazat közül az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 25 százalékkal bővült, ugyanakkor a híradástechnikai berendezés gyártása 2,7 százalékkal csökkent.

A feldolgozóipari termelésből 10 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 5,4 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva, elsősorban a kivitel növekedésének köszönhetően, a belföldi eladások mérséklődtek. A legnagyobb súlyt (26 százalék) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 3,1 százalékkal nőtt, míg a második legnagyobb súlyú italgyártás 1,8 százalékkal csökkent, a viszonylag hideg májusi időjárás miatt. Ezen felül még két alágazatban esett vissza a termelés: a pékáru, tésztafélék gyártásában 0,7, illetve a csekély súlyú dohánygyártásban 5,2 százalékkal.

Az alágak közül a leginkább, 18,6 százalékkal a kis súlyú (3,2 százalékot adó) egyéb feldolgozóipar; ipari gép, berendezés üzembe helyezése, javítása nőtt, a szakágazatok döntő többségében bővülést mértünk.

kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás kibocsátása 5,4 százalékkal emelkedett, mind a hazai, mind a külpiaci eladások kedvező alakulásának köszönhetően.

Tovább bővült a termelés a közepes súlyú alágakban: a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 7,6, míg a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 1,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Csak két alágban csökkent a kibocsátás: a legkisebb súlyú textília, ruházat, bőr és bőrtermék gyártásában 4,4, a vegyi anyag, termék gyártásában 7,7 százalékkal. Ez utóbbinál a visszaesést nagyrészt a műanyag-alapanyag gyártása okozta.

Az ipari termelés minden régióban nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A legnagyobb mértékben, 14,4 százalékkal Pest régióban, a többiben 0,9 és 14,2 százalék között emelkedett a volumen.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 2,8 százalékkal nagyobb volt a 2018. májusinál. Az új belföldi rendelések 3,9, az új exportrendelések 2,6 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány május végén 7,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-14 22:30:00
A Napenergia Plusz program folytatása mellett még az idén pályázatot írnak ki azok számára, akik a korábbi elszámolás mellett telepítettek napelemet, ám kiestek a tízéves szaldós időszakból – jelentette be az energiaügyi miniszter.
2024-04-13 13:10:00
Már nem az energia- vagy az alapanyagárak jelentik a fő nehézséget a hazai családi vállalatok számára. Az egyelőre még mérsékelten növekvő bevétel-várakozások mellett a magas infláció és a növekvő bérek kifizetése jelent egyre nagyobb kihívást – erről számoltak be a cégek a K&H családi vállalatok klub alkalmával.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.
2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS