Intelligens algoritmus állítja össze az iskolai menüt

2020. 07. 29., 12:15

Az ENSZ világélelmezési szervezete, a World Food Programme integrált információs rendszerének segítségével ugyanannyi pénzből jóval több gyermeknek lehet tápláló ételt biztosítani az elmaradott országokban.

Az online eszköz fejlesztésében a legnagyobb magyar big data cég, a Starschema is jelentős szerepet vállal. A világ 60 legszegényebb országában a számítások szerint nap mint nap több mint 70 millió gyermek érkezik éhesen az iskolába.

Bár többségük legalább egyszer kap ételt a helyszínen, annak minősége és tápértéke a legtöbb esetben nem éri a megfelelő szintet.

A World Food Programme (WFP) 2019-ben egy olyan információs rendszer fejlesztésébe kezdett, amely innovatív megoldást ad a problémára. A PLUS School Menu Optimizer nevű eszköz rendkívül összetett algoritmus segítségével állít össze komplett menüsorokat az egyes iskolákra szabva.

A számítások során olyan adatokra támaszkodik, mint a lokális termelőknél elérhető alapanyagok, szezonális kínálat, árak, szállítási költségek, helyi étkezési szokások és receptek. A rendszer első éles bevetésére 2019 második felében került sor az ázsiai Bhután egyik elmaradott régiójában.

A végeredmény igazolta a fejlesztők várakozásait: a szoftver használatával az ugyanazt a tápértéket tartalmazó ételadagot 20 százalékkal kisebb költséggel állították elő, míg a rendelkezésre álló pénzkeretből összességében 70 százalékkal több élelmiszert szereztek be a helyi termelőktől.

Az üzleti intelligencia és big data szolgáltatásokat nyújtó Starschema Kft. idén januárban csatlakozott a projekthez. A magyar csapat felelős elsősorban az összetett fejlesztési munka technikai hátterének biztosításáért, a kapcsolódó rendszerek integrációjáért és azért, hogy a bonyolult kalkulációk elvégzéséhez megfelelő számítási teljesítmény álljon rendelkezésre.

Részben a Starschema szakértőinek munkája teszi lehetővé, hogy a WFP már idén további országokra terjessze ki az iskolai étkeztetést támogató programját. A Starschema és az ENSZ együttműködése egészen 2017-ig nyúlik vissza. A világszervezet és annak intézményei azóta alkalmazzák a budapesti csapat fejlett adatelemzési és adatvizualizációs megoldásait.

Földi Tamás, a Starschema ügyvezetője szerint a cég évek óta tudatosan keresi az ilyen jellegű kihívásokat.

„A WFP-vel közös munka a társadalmi felelősségvállalás egy újabb megnyilvánulása részünkről, amikor anyagi támogatás helyett saját szaktudásunkat rendeljük egy fontos ügyhöz. Az egészséges és jól táplát gyermekek jobban tanulnak, és nagyobb eséllyel lesznek képesek olyan ismereteket elsajátítani, amelyek birtokában jobb és teljesebb életet élhetnek. Jó érzés, hogy ehhez közvetve és közvetlenül is hozzájárulhatunk munkánkkal” – fogalmazott Földi Tamás.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 16:10
Küldetésünk alapja, hogy a létrehozott üzleti kultúra utánunk is fennmarad. Ezt bontjuk le 5 éves periódusokra, melyeket éves terveken keresztül valósítunk meg – mondta az Üzletemnek Avidor András nemzetközi franchise és networking szakértő, a BNI Magyarország vezetője.
2022. 11. 24., 16:35
További intézkedésekre is szükség lesz a turisztikai és vendéglátó szektor kilátástalannak tűnő helyzetének enyhítésére – mondja Duska Sándor, a VOSZ Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekciójának vezetője.
2022-12-02 19:18:00
Újabb termékkör, a 8 tojásos levesbetét száraztészták gyártói és forgalmazói számára nyílt meg a lehetőség, hogy elnyerjék a KMÉ védjegy arany fokozatát. A Nébih által koordinált Termékmustra alapján 13 termék esetében igényelhetik a legjobbaknak járó elismerést.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS