Gázt adott márciusban az energiaipar

2022. 05. 13., 13:22

2022 márciusában az ipari termelés volumene 3,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. munkanaphatástól megtisztítva a termelés 4,2 százalékkal nőtt – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

Az iparon belül döntő (97 százalékos) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 3,0, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 19,2, a csekély súlyú bányászaté 9,6 százalékkal bővült.

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 22 százalékát képviselő járműgyártás 13,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, elsősorban félvezetőhiány, illetve egyéb anyagellátási problémák miatt. A közúti gépjármű gyártása 20, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 9,3 százalékkal csökkent.

A feldolgozóipari termelés 11 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 6,3 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 12,2 százalékkal visszaesett, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 28 százalékkal bővült.

A feldolgozóiparból 11 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 10,2 százalékkal emelkedett, mind a külpiaci, mind a hazai eladások növekedésének eredményeként. Összesen három alágazatban csökkent a termelés, leginkább a kis súlyú dohánytermék gyártásában (mínusz 10,4 százalék). A legnagyobb súlyt (22 százalék) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 2,5 százalékkal mérséklődött, míg a második legjelentősebb növényi, állati olaj gyártása 32 százalékkal bővült az előző év azonos hónapjához képest.

Hasonlóan az előző hónaphoz, a legnagyobb mértékben, 23 százalékkal a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás emelkedett, elsősorban a belföldi értékesítés jelentős felfutása miatt, miközben a kivitele csökkent.

Tovább gyorsult a növekedés üteme a közepes súlyú villamos berendezés gyártásában: márciusban 22 százalékkal emelkedett a kibocsátás. A két legnagyobb alágazat közül az akkumulátor, száraz elem gyártása 67, a villamos motor, áramfejlesztő, áramelosztó, -szabályozó készüléké 11,2 százalékkal nőtt.

A másik két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 2,6 százalékkal csökkent, ugyanakkor a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 6,6 százalékkal emelkedett az egy évvel ezelőttihez viszonyítva.

Az előző havi visszaeséssel szemben a gyógyszergyártás 1,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbival összehasonlítva, ami a külpiaci eladások növekedésének és a hazai eladások csökkenésének az eredője.

Az ipari termelés Dél-Dunántúlon (–0,6 százalék) és Nyugat-Dunántúlon (–12,8 százalék) csökkent. A többi régióban 0,4 és 18,5 százalék közötti volumennövekedést regisztrált a KSH, a legnagyobb mértékűt Pest régióban.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 2,7 százalékkal nagyobb volt a 2021. márciusinál. Az új belföldi rendelések 9,2, az új exportrendelések 1,5 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány március végén 26 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

Első negyedév

2021. január–márciusban éves összevetésben az ipari termelés 5,5 százalékkal nőtt. Az összes értékesítés 61 százalékát adó külpiaci eladások volumene 5,1, a 39 százalékot képviselő hazai értékesítésé 8,0 százalékkal emelkedett.

Az ipari termelés a régiók közül Dél-Dunántúlon (mínusz 0,6 százalék) és Nyugat-Dunántúlon (mínusz 7,0 százalék) csökkent az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb mértékben, 15,7 százalékkal Pest régióban bővült a volumen, a többiben 3,4 és 11,1 százalék között. (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-03 11:48:28
Melyik beszállító ne ismerné a végeláthatatlannak tűnő procedúrát, amíg egy multi céghez bekerül? Sok esetben protekció vagy ismeretség nélkül szinte lehetetlen eljutni az illetékesig. Ezen próbál segíteni egy újonnan indult ingyenes online platform.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS