Gázt adott márciusban az energiaipar

2022. 05. 13., 13:22

2022 márciusában az ipari termelés volumene 3,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. munkanaphatástól megtisztítva a termelés 4,2 százalékkal nőtt – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

Az iparon belül döntő (97 százalékos) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 3,0, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 19,2, a csekély súlyú bányászaté 9,6 százalékkal bővült.

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 22 százalékát képviselő járműgyártás 13,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, elsősorban félvezetőhiány, illetve egyéb anyagellátási problémák miatt. A közúti gépjármű gyártása 20, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 9,3 százalékkal csökkent.

A feldolgozóipari termelés 11 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 6,3 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 12,2 százalékkal visszaesett, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 28 százalékkal bővült.

A feldolgozóiparból 11 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 10,2 százalékkal emelkedett, mind a külpiaci, mind a hazai eladások növekedésének eredményeként. Összesen három alágazatban csökkent a termelés, leginkább a kis súlyú dohánytermék gyártásában (mínusz 10,4 százalék). A legnagyobb súlyt (22 százalék) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 2,5 százalékkal mérséklődött, míg a második legjelentősebb növényi, állati olaj gyártása 32 százalékkal bővült az előző év azonos hónapjához képest.

Hasonlóan az előző hónaphoz, a legnagyobb mértékben, 23 százalékkal a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás emelkedett, elsősorban a belföldi értékesítés jelentős felfutása miatt, miközben a kivitele csökkent.

Tovább gyorsult a növekedés üteme a közepes súlyú villamos berendezés gyártásában: márciusban 22 százalékkal emelkedett a kibocsátás. A két legnagyobb alágazat közül az akkumulátor, száraz elem gyártása 67, a villamos motor, áramfejlesztő, áramelosztó, -szabályozó készüléké 11,2 százalékkal nőtt.

A másik két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 2,6 százalékkal csökkent, ugyanakkor a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 6,6 százalékkal emelkedett az egy évvel ezelőttihez viszonyítva.

Az előző havi visszaeséssel szemben a gyógyszergyártás 1,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbival összehasonlítva, ami a külpiaci eladások növekedésének és a hazai eladások csökkenésének az eredője.

Az ipari termelés Dél-Dunántúlon (–0,6 százalék) és Nyugat-Dunántúlon (–12,8 százalék) csökkent. A többi régióban 0,4 és 18,5 százalék közötti volumennövekedést regisztrált a KSH, a legnagyobb mértékűt Pest régióban.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 2,7 százalékkal nagyobb volt a 2021. márciusinál. Az új belföldi rendelések 9,2, az új exportrendelések 1,5 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány március végén 26 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

Első negyedév

2021. január–márciusban éves összevetésben az ipari termelés 5,5 százalékkal nőtt. Az összes értékesítés 61 százalékát adó külpiaci eladások volumene 5,1, a 39 százalékot képviselő hazai értékesítésé 8,0 százalékkal emelkedett.

Az ipari termelés a régiók közül Dél-Dunántúlon (mínusz 0,6 százalék) és Nyugat-Dunántúlon (mínusz 7,0 százalék) csökkent az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb mértékben, 15,7 százalékkal Pest régióban bővült a volumen, a többiben 3,4 és 11,1 százalék között. (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS