Gázt adott márciusban az energiaipar

2022. 05. 13., 13:22

2022 márciusában az ipari termelés volumene 3,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. munkanaphatástól megtisztítva a termelés 4,2 százalékkal nőtt – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

Az iparon belül döntő (97 százalékos) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 3,0, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 19,2, a csekély súlyú bányászaté 9,6 százalékkal bővült.

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 22 százalékát képviselő járműgyártás 13,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, elsősorban félvezetőhiány, illetve egyéb anyagellátási problémák miatt. A közúti gépjármű gyártása 20, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 9,3 százalékkal csökkent.

A feldolgozóipari termelés 11 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 6,3 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 12,2 százalékkal visszaesett, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 28 százalékkal bővült.

A feldolgozóiparból 11 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 10,2 százalékkal emelkedett, mind a külpiaci, mind a hazai eladások növekedésének eredményeként. Összesen három alágazatban csökkent a termelés, leginkább a kis súlyú dohánytermék gyártásában (mínusz 10,4 százalék). A legnagyobb súlyt (22 százalék) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 2,5 százalékkal mérséklődött, míg a második legjelentősebb növényi, állati olaj gyártása 32 százalékkal bővült az előző év azonos hónapjához képest.

Hasonlóan az előző hónaphoz, a legnagyobb mértékben, 23 százalékkal a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás emelkedett, elsősorban a belföldi értékesítés jelentős felfutása miatt, miközben a kivitele csökkent.

Tovább gyorsult a növekedés üteme a közepes súlyú villamos berendezés gyártásában: márciusban 22 százalékkal emelkedett a kibocsátás. A két legnagyobb alágazat közül az akkumulátor, száraz elem gyártása 67, a villamos motor, áramfejlesztő, áramelosztó, -szabályozó készüléké 11,2 százalékkal nőtt.

A másik két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 2,6 százalékkal csökkent, ugyanakkor a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 6,6 százalékkal emelkedett az egy évvel ezelőttihez viszonyítva.

Az előző havi visszaeséssel szemben a gyógyszergyártás 1,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbival összehasonlítva, ami a külpiaci eladások növekedésének és a hazai eladások csökkenésének az eredője.

Az ipari termelés Dél-Dunántúlon (–0,6 százalék) és Nyugat-Dunántúlon (–12,8 százalék) csökkent. A többi régióban 0,4 és 18,5 százalék közötti volumennövekedést regisztrált a KSH, a legnagyobb mértékűt Pest régióban.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 2,7 százalékkal nagyobb volt a 2021. márciusinál. Az új belföldi rendelések 9,2, az új exportrendelések 1,5 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány március végén 26 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

Első negyedév

2021. január–márciusban éves összevetésben az ipari termelés 5,5 százalékkal nőtt. Az összes értékesítés 61 százalékát adó külpiaci eladások volumene 5,1, a 39 százalékot képviselő hazai értékesítésé 8,0 százalékkal emelkedett.

Az ipari termelés a régiók közül Dél-Dunántúlon (mínusz 0,6 százalék) és Nyugat-Dunántúlon (mínusz 7,0 százalék) csökkent az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb mértékben, 15,7 százalékkal Pest régióban bővült a volumen, a többiben 3,4 és 11,1 százalék között. (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS