Fejlődik az automatizáció, de sokáig szükség lesz még könyvelőkre

2021. 09. 02., 10:00

A Process Solutions (PS), Magyarország piacvezető BPO (business process outsroucing) vállalata és az európai régió gyorsan növekvő független számviteli szolgáltatója kiemelt fókusszal dolgozik a könyvelési automatizáció megvalósítását célzó projekteken. Bár a technológia gyorsan fejlődik, a vállalat előrejelzése alapján még sokáig lesz szükség emberi erőforrásra a területen.

A PS az elmúlt évek belső fejlesztéseinek köszönhetően idén már részben automatizált megoldásokat is kínál ügyfeleinek, amelyek jelentősen megkönnyítik a könyvelési munkát – mint például a számlák esetén a karakter- és adatmezőfelismerés, valamint a kinyert adatok automatikus integrációja a könyvelőszoftverbe. Sólyom Attila, a PS folyamatfejlesztési szakértője elmondta, hogy a vállalat folyamatosan elemzi a piacot, ám jelenleg a belső fejlesztés mutatkozik a leghatékonyabb útnak.

„Célunk hosszabb távon egy olyan interfész létrehozása, amelybe, ha a kezelő feltölt egy számlát abból könyvelt rekord keletkezik bármi további emberi beavatkozás nélkül – ekkor valósulhatna meg az „érintésmentes könyvelés".  Saját belsős fejlesztésünket egyébként már néhány hónapja élesben használjuk vállalatunk saját könyvelésében, így mondhatjuk, hogy a fejlesztés új szakaszba lépett” – mondta a szakember.
 
A könyvelés azonban a fejlett gépi tanuláson alapuló algoritmusok mellett is meglehetősen nehezen automatizálható teljesen, mivel a szabályozás nem ír elő egységes számlaformátumot, csak kötelező elemeket.

„Tapasztalataink alapján egyelőre a meglévő technológia főleg az olyan egyszerűbb feladatokat lenne képes teljesen átvenni, mint a kisebb, jellemzően belföldi forgalmat bonyolító adózók könyvelése. A számla-befogadó oldalon, bár már szinte teljesen megvalósult az elektronikus számlázás, és az adatgyűjtés már megbízhatóan működik, a feldolgozásnál még mindig nagy szükség van az emberi felügyeletre. A PS mindig is a közép- és nagyvállalatok komplex könyvelési és bérszámfejtési feladatait tekintette fő profiljának, itt pedig kiemelt szükség van a szakértő emberi erőforrásra” – tette hozzá Sólyom Attila. 
 
További problematikus terület például a kettős könyvelés automatizációja kapcsán, hogy a számlákról nem derül ki a szándék, hogy az áru továbbértékesítés vagy használat céljából került-e a vállalathoz, továbbá a szabályozások értelmezéséhez is nagy szükség van a szakértői támogatásra.

„Egy PDF nem dolgozható fel önmagában, legfeljebb egy jól struktúrált adatsor nyerhető ki belőle, ami azonban kevés ahhoz, hogy teljes értékű könyvelési rekord szülessen belőle. Tehát az elkövetekezendő években még biztosan szakemberek végzik majd a komplexebb könyvelési feladatokat.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-05 10:10:13
Nálunk nem csupán a szavak szintjén érvényes az, hogy egy hajóban evezünk, hanem tényleg közösen, csapatként jutunk át egyik partról a másikra – mondta az Üzletemnek Csuhay Attila, az ingatlanprojektek menedzselésével foglalkozó GPM Kft. ügyvezető igazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS