Fejlődik az automatizáció, de sokáig szükség lesz még könyvelőkre

2021. 09. 02., 10:00

A Process Solutions (PS), Magyarország piacvezető BPO (business process outsroucing) vállalata és az európai régió gyorsan növekvő független számviteli szolgáltatója kiemelt fókusszal dolgozik a könyvelési automatizáció megvalósítását célzó projekteken. Bár a technológia gyorsan fejlődik, a vállalat előrejelzése alapján még sokáig lesz szükség emberi erőforrásra a területen.

A PS az elmúlt évek belső fejlesztéseinek köszönhetően idén már részben automatizált megoldásokat is kínál ügyfeleinek, amelyek jelentősen megkönnyítik a könyvelési munkát – mint például a számlák esetén a karakter- és adatmezőfelismerés, valamint a kinyert adatok automatikus integrációja a könyvelőszoftverbe. Sólyom Attila, a PS folyamatfejlesztési szakértője elmondta, hogy a vállalat folyamatosan elemzi a piacot, ám jelenleg a belső fejlesztés mutatkozik a leghatékonyabb útnak.

„Célunk hosszabb távon egy olyan interfész létrehozása, amelybe, ha a kezelő feltölt egy számlát abból könyvelt rekord keletkezik bármi további emberi beavatkozás nélkül – ekkor valósulhatna meg az „érintésmentes könyvelés".  Saját belsős fejlesztésünket egyébként már néhány hónapja élesben használjuk vállalatunk saját könyvelésében, így mondhatjuk, hogy a fejlesztés új szakaszba lépett” – mondta a szakember.
 
A könyvelés azonban a fejlett gépi tanuláson alapuló algoritmusok mellett is meglehetősen nehezen automatizálható teljesen, mivel a szabályozás nem ír elő egységes számlaformátumot, csak kötelező elemeket.

„Tapasztalataink alapján egyelőre a meglévő technológia főleg az olyan egyszerűbb feladatokat lenne képes teljesen átvenni, mint a kisebb, jellemzően belföldi forgalmat bonyolító adózók könyvelése. A számla-befogadó oldalon, bár már szinte teljesen megvalósult az elektronikus számlázás, és az adatgyűjtés már megbízhatóan működik, a feldolgozásnál még mindig nagy szükség van az emberi felügyeletre. A PS mindig is a közép- és nagyvállalatok komplex könyvelési és bérszámfejtési feladatait tekintette fő profiljának, itt pedig kiemelt szükség van a szakértő emberi erőforrásra” – tette hozzá Sólyom Attila. 
 
További problematikus terület például a kettős könyvelés automatizációja kapcsán, hogy a számlákról nem derül ki a szándék, hogy az áru továbbértékesítés vagy használat céljából került-e a vállalathoz, továbbá a szabályozások értelmezéséhez is nagy szükség van a szakértői támogatásra.

„Egy PDF nem dolgozható fel önmagában, legfeljebb egy jól struktúrált adatsor nyerhető ki belőle, ami azonban kevés ahhoz, hogy teljes értékű könyvelési rekord szülessen belőle. Tehát az elkövetekezendő években még biztosan szakemberek végzik majd a komplexebb könyvelési feladatokat.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS