Ezt tudja a legújabb várostervező szoftver

2021. 06. 24., 13:15

A Stanford Natural Capital Project kutatói olyan szoftvert fejlesztettek ki, amely megmutatja a várostervezőknek, hol érdemes befektetni a természetbe.

Az új technológia segítségével a városok világszerte javíthatják az emberek életét, miközben dollármilliárdokat takaríthatnak meg. A Stanford Natural Capital Project által kifejlesztett ingyenes, nyílt forráskódú szoftver térképeket készít a természet és az emberi jólét közötti kapcsolatok vizualizálására – írja a Computerworld.

A várostervezők és -fejlesztők a szoftver segítségével bemutathatják, hogy a természetbe – például parkokba és mocsarakba – történő beruházások hol maximalizálhatják a lakosok számára jelentkező előnyöket, például az árvizektől való védelmet és az egészségi állapot javulását.

A lakosság 80 százaléka a legfejlettebb országokban már most is városokban él. Ahogy a globális közösség egyre városiasabbá válik, a fejlesztők és várostervezők egyre inkább érdeklődnek a zöld infrastruktúra, például a fákkal szegélyezett utak és a közösségi kertek iránt, amelyek számos előnnyel járnak az emberek számára.

„A szoftverrel három alapvető kérdésre adunk választ: a város mely részén milyen előnyöket nyújt a természet az embereknek, az egyes előnyökből mennyit nyújt, és ki részesül ezekből az előnyökből?” – mondta Perrine Hamel, a projekt vezetője.

(Fotó: Pixabay/Jason Goh)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 18:40:00
Az MNB összesen 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt.
2023-12-01 17:55:00
„Az AI rendszerek kiváló eszközök lehetnek az auditori munka során, mivel segíthetnek a hatékonyabb kommunikációban, információgyűjtésben és problémamegoldásban – a szakértő könnyvizsgálót azonban nem tudják helyettesíteni.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS