A Vitesco Technologies csökkenti a hibrid járművek károsanyag-kibocsátását

2021. 02. 25., 18:15

A Vitesco Technologies mostantól katalizátorokhoz használható elektromos fűtési rendszert is gyárt nagyfeszültséggel működő hibridek számára. Az új DC/DC átalakítónak köszönhetően az elektromosan fűtött EMICAT® katalizátor fűtőtárcsái már a nagyfeszültséggel működő hibridekben is alkalmazhatók. Az új megoldás emellett tisztán belsőégésű motorokkal és mild hibrid járműveknél is használható.

A cégnek, mint a modern erőátviteli technológiák és elektromos megoldások vezető beszállítójának, a fűtési technológia ilyen újszerű felhasználása az eddigi termékpalettája bővítését jelenti. Az innovatív e-katalizátorral a lehető legalacsonyabb működés közbeni károsanyag-kibocsátást érhetünk el – ez pedig egyre jelentősebb kérdés az olyan szabályozások hajnalán, mint például az Euro 7.

„A hatékony villamosítás intelligens megoldásokat igényel. A már kipróbált és letesztelt EMICAT fűtött katalizátorral és a legújabb DC/DC átalakítónkkal valódi kibocsátás-csökkentés érhető el kritikus helyzetekben, köztük újraindított motorral is” – mondja Klaus Hau, a Vitesco Technologies Sensing & Actuation egységének ügyvezető alelnöke. Hozzáteszi: „A plug-in hibridek katalizátorának elektromos fűtésénél alkalmazott átalakítóval egy fontos új megoldást kínálunk a piacon eddig elérhető villamosítási lehetőségek mellé.”

A plug-in hibridek kihívásai: hatékony CO2-csökkentés és alacsony hidegindítási kibocsátás

A hibrid járművek úgy érik el a lehető legnagyobb CO2 kibocsátás-csökkentést, hogy amikor csak lehetséges, a hagyományos motor leállításával elektromos meghajtásra váltanak. Ezzel a belső égésű motor működését hosszabb időszakokra szüneteltetik, így ez alatt az autó nem bocsát ki szén-dioxidot. Ezalatt azonban a motor lehűl, így mire újra szükség lesz rá, eleinte a kipufogó is hideg lesz. Könnyedén olyannyira lehűlhet, hogy az nem teszi lehetővé a károsanyagok megfelelő átalakítását a beépített katalizátorban. „A hidegindítás a jellemző, különösen a hatékonyság-vezérelt hibrideknél” – emeli ki Rolf Brück, a Vitesco Technologies Catalysts and Filters részlegének vezetője.

„A kibocsátás-csökkentés szempontjából nézve a hidegindítás a kihívás döntő részét adja” – foglalja össze. Ha tehát a villamosítás által a leghatékonyabban szeretnénk a jármű károsanyag-kibocsátását csökkenteni, megoldást kell találnunk az összes, hidegindítással kapcsolatos kihívásra.

A kipufogógázok utókezelésének ez a formája eddig alig volt elérhető nagyfeszültséggel működő hibrideknél – mint például az egyre népszerűbb plug-in hibridek – mert a fűtőtárcsa közvetlenül a 200-450 V-os nagyfeszültségű rendszerről nem működtethető. A frissen kifejlesztett DC/DC átalakító azonban kisfeszültséggé alakítva látja el a fűtőtárcsát árammal a vezetési rendszer nagyfeszültségű forrását felhasználva.

A korszerű, nyomtatott áramkörös technológián és a legújabb, kisméretű alkatrészeken alapuló kompakt egység 95 százalékos hatékonysággal képes működni. A fűtőtárcsából és a DC/DC átalakítóból kiépített rendszerszintű megoldás magasabb szintre emeli a kipufogógázok utókezelését, amely megfelelhet akár a jövőbeli, szigorúbb károsanyag-kibocsátási szabályoknak is.

„Az átalakítót úgy terveztük meg, hogy akár többáramú kipufogórendszert is el tudjon látni, még több fűtőtárcsával és különálló kimenetekkel is” – hangsúlyozza Alexander Reich, a Vitesco Technologies of Product Management High Voltage Electronics osztályának vezetője. A gyártás várhatóan 2023-ban kezdődhet meg. Reich hozzátette: „Középtávon a DC/DC átalakítóban megvan a lehetőség, hogy a járművek más nagy energiaigényű részeit is ellássa. Az elektromos gördülőstabilizátor vagy az elektromos kormányzássegítő is szerepel a lehetséges példák között.”

A Vitesco Technologies a kevés beszállító cég egyike világszerte, amely az elektronika, a szoftver és a rendszerintegráció széles skáláját kínálja a villamosított érőátvitelhez. A cég sokszínű portfóliója előremutató megoldásokat nyújt számos terület kihívásaira a 48-voltos rendszerektől és a plug-in hibridektől egészen a teljesen akkumulátorról működő elektromos járművekig bezárólag.

Köztük a rendkívül összetett teljesítményelektronikára, intelligens szenzoros technológiákra és integrált tengelyhajtásokra is, csak úgy, mint az akkumulátor-, energia- és hőkezelő rendszerekre. Ez a sokrétűség lehetővé teszi az egyedileg fejlesztett alkatrészek ellátását és összetett, átfogó rendszerek fejlesztését – egyetlen forrásból.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-05-30 10:11:18
Novembertől teljesen megújul az épületek energiahatékonyságát értékelő rendszer és új energetikai tanúsítványok jönnek. Továbbra is kötelező marad az energetikai tanúsítvány beszerzése az ingatlanok eladásához és bérbeadásához, de annak számát és átvételét már nem kell szerepeltetni a szerződésekben – derül ki az Ingatlannet.hu összefoglalójából.
2023-05-29 14:35:00
Több hatóság egyszerre tartott revíziót a nagybani piac kereskedőinél. A NAV alapos ellenőrzését a rendőrség és a NÉBIH is segítette. A nagyszabású akcióban az árusokat, a termékek eredetét és a forgalmat is kontrollálták.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS