A SZTAKI részvételével készül az új európai doménnévrendszer-feloldó szolgáltatás

A SZTAKI részvételével készül az új európai doménnévrendszer-feloldó szolgáltatás
2023. 01. 27., 13:49

DNS4EU néven új európai doménnévrendszer-feloldó szolgáltatást fejleszt egy nemzetközi konzorcium az ELKH Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) részvételével.

A DNS4EU célja, hogy az EU polgárai, vállalatai és intézményei nagy teljesítményű, biztonságos rekurzív DNS-t (Domain Name System) használhassanak internetes tevékenységük támogatására. Az adatvédelmi szempontoknak megfelelő szolgáltatás fejlesztésére irányuló projekt az európai internetes szuverenitás létfontosságú mérföldköve.

A DNS-szolgáltatással az internetre csatlakoztatott számítógépeket IP-címek, azaz hosszú számsorok helyett könnyebben megjegyezhető doménneveken ‒ például sztaki.hu ‒ lehet elérni Az IP-címeket és a doménneveket úgynevezett DNS-szerverek kötik össze egyfajta internetes telefonkönyvként. Ennek a rendszernek egyik központi eleme az úgynevezett DNS-feloldás (DNS resolver), amellyel lekérhetők az egyes címekhez tartozó nevek. Ebből készül most európai verzió az Európai Bizottság kezdeményezésére.

Mivel az önálló névfeloldás költséges vagy lassú, a feladatot általában specializált szolgáltatók végzik a végfelhasználói berendezések helyett. A nyilvános DNS-feloldó szolgáltatások a lekérdezések több mint felét, míg a maradékot az internetszolgáltatók által kínált feloldók, illetve egyéb nem nyilvános megoldások fedik le.

Rigó Ernő, a SZTAKI Hálózatbiztonsági és Internet Technológiák Osztályának vezetője szerint „a DNS-feloldó szolgáltatást üzemeltetők a hozzájuk érkező kérések révén jelentős mennyiségű információt szereznek a felhasználók internetes tevékenységéről, sőt lehetőségük nyílik e tevékenységek közvetett befolyásolására, blokkolására vagy akár eltérítésére is. A felhasználóknak ezt a befolyásolást általában értéknövelő tényezőként, biztonsági szolgáltatásként ‒ például kártékony tartalmakra irányuló DNS-kérések szűrése ‒ adják el. Az ilyen mértékű adatgyűjtésnek, beavatkozási lehetőségnek potenciális gazdasági, kiberbiztonsági, nemzetbiztonsági kockázatai vannak.”

Az Európai Bizottság célja, hogy a felhasználók adatai az uniós digitális térben maradjanak, és a szolgáltatást minél több – akár 100 millió – európai felhasználó számára biztosítsák a legszigorúbb adatvédelmi normák betartása mellett.

A terv szerint a telekommunikációs operátorok és internetszolgáltatók infrastruktúráját új, nyilvánosan elérhető DNS-feloldókkal fogják kombinálni. Az alapszolgáltatás az európai polgároknak és intézményeknek ingyenes lesz, fizetés ellenében pedig prémium szolgáltatások is igénybe vehetők majd.

A cseh Whalebone szoftvervállalat vezetésével 2023. január 1. és 2025. december 31. között megvalósuló DNS4EU projektben 10 uniós országból 13 konzorciumi tag – köztük Magyarországról a SZTAKI és az általa koordinált HunCERT – vesz részt. További konzorciumi tagok: ABI Lab (CERTFin, Olaszország), Centro Nacional de Cibersegurança (CERT.PT, Portugália), CESNET (Csehország), CZ.NIC (Csehország), Czech Technical University in Prague (Csehország), deSEC (Németország), Ministry of Electronic Governance (Bulgária), NASK (CERT Polska, Lengyelország), National Cyber Security Directorate (Románia), F-Secure (Finnország) és Time.lex (Belgium).

ELKH

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-05 10:10:13
Nálunk nem csupán a szavak szintjén érvényes az, hogy egy hajóban evezünk, hanem tényleg közösen, csapatként jutunk át egyik partról a másikra – mondta az Üzletemnek Csuhay Attila, az ingatlanprojektek menedzselésével foglalkozó GPM Kft. ügyvezető igazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS