A SZTAKI részvételével készül az új európai doménnévrendszer-feloldó szolgáltatás

A SZTAKI részvételével készül az új európai doménnévrendszer-feloldó szolgáltatás
2023. 01. 27., 13:49

DNS4EU néven új európai doménnévrendszer-feloldó szolgáltatást fejleszt egy nemzetközi konzorcium az ELKH Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) részvételével.

A DNS4EU célja, hogy az EU polgárai, vállalatai és intézményei nagy teljesítményű, biztonságos rekurzív DNS-t (Domain Name System) használhassanak internetes tevékenységük támogatására. Az adatvédelmi szempontoknak megfelelő szolgáltatás fejlesztésére irányuló projekt az európai internetes szuverenitás létfontosságú mérföldköve.

A DNS-szolgáltatással az internetre csatlakoztatott számítógépeket IP-címek, azaz hosszú számsorok helyett könnyebben megjegyezhető doménneveken ‒ például sztaki.hu ‒ lehet elérni Az IP-címeket és a doménneveket úgynevezett DNS-szerverek kötik össze egyfajta internetes telefonkönyvként. Ennek a rendszernek egyik központi eleme az úgynevezett DNS-feloldás (DNS resolver), amellyel lekérhetők az egyes címekhez tartozó nevek. Ebből készül most európai verzió az Európai Bizottság kezdeményezésére.

Mivel az önálló névfeloldás költséges vagy lassú, a feladatot általában specializált szolgáltatók végzik a végfelhasználói berendezések helyett. A nyilvános DNS-feloldó szolgáltatások a lekérdezések több mint felét, míg a maradékot az internetszolgáltatók által kínált feloldók, illetve egyéb nem nyilvános megoldások fedik le.

Rigó Ernő, a SZTAKI Hálózatbiztonsági és Internet Technológiák Osztályának vezetője szerint „a DNS-feloldó szolgáltatást üzemeltetők a hozzájuk érkező kérések révén jelentős mennyiségű információt szereznek a felhasználók internetes tevékenységéről, sőt lehetőségük nyílik e tevékenységek közvetett befolyásolására, blokkolására vagy akár eltérítésére is. A felhasználóknak ezt a befolyásolást általában értéknövelő tényezőként, biztonsági szolgáltatásként ‒ például kártékony tartalmakra irányuló DNS-kérések szűrése ‒ adják el. Az ilyen mértékű adatgyűjtésnek, beavatkozási lehetőségnek potenciális gazdasági, kiberbiztonsági, nemzetbiztonsági kockázatai vannak.”

Az Európai Bizottság célja, hogy a felhasználók adatai az uniós digitális térben maradjanak, és a szolgáltatást minél több – akár 100 millió – európai felhasználó számára biztosítsák a legszigorúbb adatvédelmi normák betartása mellett.

A terv szerint a telekommunikációs operátorok és internetszolgáltatók infrastruktúráját új, nyilvánosan elérhető DNS-feloldókkal fogják kombinálni. Az alapszolgáltatás az európai polgároknak és intézményeknek ingyenes lesz, fizetés ellenében pedig prémium szolgáltatások is igénybe vehetők majd.

A cseh Whalebone szoftvervállalat vezetésével 2023. január 1. és 2025. december 31. között megvalósuló DNS4EU projektben 10 uniós országból 13 konzorciumi tag – köztük Magyarországról a SZTAKI és az általa koordinált HunCERT – vesz részt. További konzorciumi tagok: ABI Lab (CERTFin, Olaszország), Centro Nacional de Cibersegurança (CERT.PT, Portugália), CESNET (Csehország), CZ.NIC (Csehország), Czech Technical University in Prague (Csehország), deSEC (Németország), Ministry of Electronic Governance (Bulgária), NASK (CERT Polska, Lengyelország), National Cyber Security Directorate (Románia), F-Secure (Finnország) és Time.lex (Belgium).

ELKH

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS