A SZTAKI részvételével készül az új európai doménnévrendszer-feloldó szolgáltatás

A SZTAKI részvételével készül az új európai doménnévrendszer-feloldó szolgáltatás
2023. 01. 27., 13:49

DNS4EU néven új európai doménnévrendszer-feloldó szolgáltatást fejleszt egy nemzetközi konzorcium az ELKH Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) részvételével.

A DNS4EU célja, hogy az EU polgárai, vállalatai és intézményei nagy teljesítményű, biztonságos rekurzív DNS-t (Domain Name System) használhassanak internetes tevékenységük támogatására. Az adatvédelmi szempontoknak megfelelő szolgáltatás fejlesztésére irányuló projekt az európai internetes szuverenitás létfontosságú mérföldköve.

A DNS-szolgáltatással az internetre csatlakoztatott számítógépeket IP-címek, azaz hosszú számsorok helyett könnyebben megjegyezhető doménneveken ‒ például sztaki.hu ‒ lehet elérni Az IP-címeket és a doménneveket úgynevezett DNS-szerverek kötik össze egyfajta internetes telefonkönyvként. Ennek a rendszernek egyik központi eleme az úgynevezett DNS-feloldás (DNS resolver), amellyel lekérhetők az egyes címekhez tartozó nevek. Ebből készül most európai verzió az Európai Bizottság kezdeményezésére.

Mivel az önálló névfeloldás költséges vagy lassú, a feladatot általában specializált szolgáltatók végzik a végfelhasználói berendezések helyett. A nyilvános DNS-feloldó szolgáltatások a lekérdezések több mint felét, míg a maradékot az internetszolgáltatók által kínált feloldók, illetve egyéb nem nyilvános megoldások fedik le.

Rigó Ernő, a SZTAKI Hálózatbiztonsági és Internet Technológiák Osztályának vezetője szerint „a DNS-feloldó szolgáltatást üzemeltetők a hozzájuk érkező kérések révén jelentős mennyiségű információt szereznek a felhasználók internetes tevékenységéről, sőt lehetőségük nyílik e tevékenységek közvetett befolyásolására, blokkolására vagy akár eltérítésére is. A felhasználóknak ezt a befolyásolást általában értéknövelő tényezőként, biztonsági szolgáltatásként ‒ például kártékony tartalmakra irányuló DNS-kérések szűrése ‒ adják el. Az ilyen mértékű adatgyűjtésnek, beavatkozási lehetőségnek potenciális gazdasági, kiberbiztonsági, nemzetbiztonsági kockázatai vannak.”

Az Európai Bizottság célja, hogy a felhasználók adatai az uniós digitális térben maradjanak, és a szolgáltatást minél több – akár 100 millió – európai felhasználó számára biztosítsák a legszigorúbb adatvédelmi normák betartása mellett.

A terv szerint a telekommunikációs operátorok és internetszolgáltatók infrastruktúráját új, nyilvánosan elérhető DNS-feloldókkal fogják kombinálni. Az alapszolgáltatás az európai polgároknak és intézményeknek ingyenes lesz, fizetés ellenében pedig prémium szolgáltatások is igénybe vehetők majd.

A cseh Whalebone szoftvervállalat vezetésével 2023. január 1. és 2025. december 31. között megvalósuló DNS4EU projektben 10 uniós országból 13 konzorciumi tag – köztük Magyarországról a SZTAKI és az általa koordinált HunCERT – vesz részt. További konzorciumi tagok: ABI Lab (CERTFin, Olaszország), Centro Nacional de Cibersegurança (CERT.PT, Portugália), CESNET (Csehország), CZ.NIC (Csehország), Czech Technical University in Prague (Csehország), deSEC (Németország), Ministry of Electronic Governance (Bulgária), NASK (CERT Polska, Lengyelország), National Cyber Security Directorate (Románia), F-Secure (Finnország) és Time.lex (Belgium).

ELKH

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-21 15:13:00
A magyar rendszerváltást követő privatizációs tranzakciókba csöppenő hazai ügyvédeknek a 90-es évek közepén még újdonság volt, ma azonban már csak egyszerű technikai feladat egy cégfelvásárlást célzó tranzakció előtt az eladásra kínált társaság vagy üzletág (együtt: a céltársaság) „átvilágítása”. Ezt az amerikai jogi zsargonban a latinból kölcsönzött „due diligence”-nek nevezik, amely szószerint „kellő gondosságként” fordítható magyarra, de a fúziós ügyekre szakosodott magyar ügyvédek is inkább a latin megnevezést használják. A legfontosabb tudnivalókat dr. Papp Álmos, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners versenyjogi csoportjának vezetője foglalja össze.
2023-03-21 14:13:30
A hazai nagyvállalatok idén nem várnak árbevétel- és profitnövekedést. A cégek több mint egy éve csökkenő profittal számolnak, ami most negatív rekordot ért el, emellett az árbevétel várt változása is negatív előjelű – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi eredményeiből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS