16 százalékkal múlta felül az ipari termelés márciusban az egy évvel korábbi alacsony szintet

2021. 05. 12., 15:21

2021 márciusában az ipari termelés volumene 16,5 százalékkal meghaladta az előző év márciusának alacsony bázisszintjét; munkanaphatástól megtisztítva a termelés 16,2 százalékkal emelkedett – tájékoztatott a KSH.

A statisztikai hivatal részletes adatai szerint az ipari export volumene 21 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 35 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 34, a 15 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 15,2 százalékkal nőtt.

Az ipar belföldi értékesítése 10,6, míg a feldolgozóiparé 8,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.

Az iparon belül döntő súlyt (96 százalék) képviselő feldolgozóipar termelése 16,8 százalékkal nőtt, ugyanakkor a csekély súlyú bányászaté 8,6 százalékkal visszaesett. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 9,6 százalékkal emelkedett, elsősorban az előző évinél hidegebb idő hatására (az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint a 2021. márciusi átlagos középhőmérséklet 1,4℃-kal alacsonyabb volt a 2020. márciusinál).

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 28 százalékát képviselő járműgyártás kiugróan, 28 százalékkal nőtt, ami főleg az előző év azonos időszakában történt átmeneti gyárleállások miatti alacsony bázisértékkel van összefüggésben. A közúti gépjármű gyártásának volumene 45, a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé 14,6 százalékkal emelkedett.

A feldolgozóipari termelés 12 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 9,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 13,3, az elektronikus fogyasztási cikké pedig 14,0 százalékkal bővült.

A feldolgozóiparból 10 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 1,1 százalékkal emelkedett, a külpiaci eladások mérséklődésének és a hazai eladások növekedésének az eredőjeként. A legnagyobb súlyt (25 százalék) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 6,6 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest, és a leginkább, 79 százalékkal a csekély súlyt adó dohánytermék gyártása emelkedett. Öt alágazatban csökkent a termelés, a legnagyobb mértékben, 16,0 százalékkal a gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, -tartósítás esett vissza. (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS