16 százalékkal múlta felül az ipari termelés márciusban az egy évvel korábbi alacsony szintet

2021. 05. 12., 15:21

2021 márciusában az ipari termelés volumene 16,5 százalékkal meghaladta az előző év márciusának alacsony bázisszintjét; munkanaphatástól megtisztítva a termelés 16,2 százalékkal emelkedett – tájékoztatott a KSH.

A statisztikai hivatal részletes adatai szerint az ipari export volumene 21 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 35 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 34, a 15 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 15,2 százalékkal nőtt.

Az ipar belföldi értékesítése 10,6, míg a feldolgozóiparé 8,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.

Az iparon belül döntő súlyt (96 százalék) képviselő feldolgozóipar termelése 16,8 százalékkal nőtt, ugyanakkor a csekély súlyú bányászaté 8,6 százalékkal visszaesett. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 9,6 százalékkal emelkedett, elsősorban az előző évinél hidegebb idő hatására (az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint a 2021. márciusi átlagos középhőmérséklet 1,4℃-kal alacsonyabb volt a 2020. márciusinál).

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 28 százalékát képviselő járműgyártás kiugróan, 28 százalékkal nőtt, ami főleg az előző év azonos időszakában történt átmeneti gyárleállások miatti alacsony bázisértékkel van összefüggésben. A közúti gépjármű gyártásának volumene 45, a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé 14,6 százalékkal emelkedett.

A feldolgozóipari termelés 12 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 9,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 13,3, az elektronikus fogyasztási cikké pedig 14,0 százalékkal bővült.

A feldolgozóiparból 10 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 1,1 százalékkal emelkedett, a külpiaci eladások mérséklődésének és a hazai eladások növekedésének az eredőjeként. A legnagyobb súlyt (25 százalék) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 6,6 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest, és a leginkább, 79 százalékkal a csekély súlyt adó dohánytermék gyártása emelkedett. Öt alágazatban csökkent a termelés, a legnagyobb mértékben, 16,0 százalékkal a gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, -tartósítás esett vissza. (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS