16 milliárd euró kellene a magyar energiafüggetlenség erősítésére

16 milliárd euró kellene a magyar energiafüggetlenség erősítésére
2022. 07. 11., 19:23

A magyar kormány és az ipar szereplőinek kapcsolata magas szintű, és ezt a kiváló együttműködést a jövőben is folytatják – jelentette ki az ipari és technológiai miniszter hétfőn Budapesten, az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) üzleti fórumán.

A párbeszédnek számos fóruma működik, példaként említette, hogy megalakították a Mesterséges Intelligencia Koalíciót, működik a Magyar Hidrogénszövetség, a legújabb pedig a Körforgásos Gazdaság Technológiai Platform. Ezek a szakmai fórumok a hatékony konzultáció lehetőségét biztosítják – hangsúlyozta Palkovics László.

Az újonnan megalakult Technológiai és Ipari Minisztériumról (TIM) elmondta, hogy az a legnagyobb és legtöbb feladatkörrel rendelkező tárca.

Közölte, hogy megújították a finanszírozást és működést az innováció és k+f területén. Elkezdődött az egyetemek modellváltása, a finanszírozás-támogatási rendszer sokkal hatékonyabb lett az eddigi tapasztalatok szerint. Ugyanilyen fontosnak nevezte a szakképzési rendszer megújítását, a felnőttoktatásban pedig a piaci követelményeknek megfelelő képzések bevezetését.

Kiemelte: a kormány célja, hogy az ipar magyar, zöld és high tech legyen. Gazdaságfejlesztési programok indultak, létrejött a Vali vállalkozói információs portál, ahol a vállalkozások naprakész információkat kaphatnak. Hozzátette, a portálon minden vállalkozó könnyen megtalálja a számára elérhető támogatásokat és állami hiteleket.

A közlekedéspolitika területéről kiemelte az integrált közösségi közlekedési rendszer elindítását, és hangsúlyozta, hogy az országban a gyorsforgalmi úthálózat 20 százaléka 2018 és 2022 között épült.

Kiemelten kezelik a vasúti fejlesztéseket, a vasúthálózat modernizálása mellett elindult a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztése is.

A megtett intézkedések között kiemelten szólt a klímapolitikai akciótervről, amely a jövő kihívásainak megfelelő intézkedési terveket tartalmaz. Az ország energiaszuverenitásának erősítése érdekében mintegy 16 milliárd eurós beruházás megvalósulására van szükség 2030-ig, ennek érdekében 25 alágazati projektet dolgoztak ki.

Közlése szerint folytatják az előző négy évben elkezdett technológiai és iparpolitikai reformokat. A fő célok közé sorolta a termelékenység-versenyképesség javítását, a magas hozzáadott értéket képviselő, fenntartható technológiai és iparfejlesztést, a stabil, megfizethető, fenntartható energiaellátást, valamint a gazdasági növekedést támogató, teljes foglalkoztatás megvalósítását. Erősíteni tervezik a védelmi ipar kapacitásait. Az országban európai autóipari tesztközpont működik, ez a ZalaZONE járműipari tesztpálya, amelynek az első két fázisa befejeződött, a harmadik még előkészítés alatt áll. (MTI)

Fotók: MTI/Balogh Zoltán

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS