16 milliárd euró kellene a magyar energiafüggetlenség erősítésére

16 milliárd euró kellene a magyar energiafüggetlenség erősítésére
2022. 07. 11., 19:23

A magyar kormány és az ipar szereplőinek kapcsolata magas szintű, és ezt a kiváló együttműködést a jövőben is folytatják – jelentette ki az ipari és technológiai miniszter hétfőn Budapesten, az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) üzleti fórumán.

A párbeszédnek számos fóruma működik, példaként említette, hogy megalakították a Mesterséges Intelligencia Koalíciót, működik a Magyar Hidrogénszövetség, a legújabb pedig a Körforgásos Gazdaság Technológiai Platform. Ezek a szakmai fórumok a hatékony konzultáció lehetőségét biztosítják – hangsúlyozta Palkovics László.

Az újonnan megalakult Technológiai és Ipari Minisztériumról (TIM) elmondta, hogy az a legnagyobb és legtöbb feladatkörrel rendelkező tárca.

Közölte, hogy megújították a finanszírozást és működést az innováció és k+f területén. Elkezdődött az egyetemek modellváltása, a finanszírozás-támogatási rendszer sokkal hatékonyabb lett az eddigi tapasztalatok szerint. Ugyanilyen fontosnak nevezte a szakképzési rendszer megújítását, a felnőttoktatásban pedig a piaci követelményeknek megfelelő képzések bevezetését.

Kiemelte: a kormány célja, hogy az ipar magyar, zöld és high tech legyen. Gazdaságfejlesztési programok indultak, létrejött a Vali vállalkozói információs portál, ahol a vállalkozások naprakész információkat kaphatnak. Hozzátette, a portálon minden vállalkozó könnyen megtalálja a számára elérhető támogatásokat és állami hiteleket.

A közlekedéspolitika területéről kiemelte az integrált közösségi közlekedési rendszer elindítását, és hangsúlyozta, hogy az országban a gyorsforgalmi úthálózat 20 százaléka 2018 és 2022 között épült.

Kiemelten kezelik a vasúti fejlesztéseket, a vasúthálózat modernizálása mellett elindult a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztése is.

A megtett intézkedések között kiemelten szólt a klímapolitikai akciótervről, amely a jövő kihívásainak megfelelő intézkedési terveket tartalmaz. Az ország energiaszuverenitásának erősítése érdekében mintegy 16 milliárd eurós beruházás megvalósulására van szükség 2030-ig, ennek érdekében 25 alágazati projektet dolgoztak ki.

Közlése szerint folytatják az előző négy évben elkezdett technológiai és iparpolitikai reformokat. A fő célok közé sorolta a termelékenység-versenyképesség javítását, a magas hozzáadott értéket képviselő, fenntartható technológiai és iparfejlesztést, a stabil, megfizethető, fenntartható energiaellátást, valamint a gazdasági növekedést támogató, teljes foglalkoztatás megvalósítását. Erősíteni tervezik a védelmi ipar kapacitásait. Az országban európai autóipari tesztközpont működik, ez a ZalaZONE járműipari tesztpálya, amelynek az első két fázisa befejeződött, a harmadik még előkészítés alatt áll. (MTI)

Fotók: MTI/Balogh Zoltán

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS