Díjazták a Legyünk kreatívak hulladékból ötletpályázat nyerteseit

2020. 07. 17., 18:00

A hulladék érték, el kell érni, hogy minden hasznosítható termék visszakerüljön a gazdaságba – hangsúlyozta Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára a Legyünk kreatívak hulladékból ötletpályázat díjátadóján pénteken Budapesten.

Az ötletpályázatot a Szellemi Tulajdon Világnapja alkalmából áprilisban írta ki az ITM, célja az volt, hogy díjazzák a haszontalannak tűnő, kidobásra szánt termékek újrahasznosítását, azok kreatív felhasználását – mondta Boros Anita.

Az államtitkár hozzátette: a kiírással arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy a hulladékoknak van második élete, az anyagok, tárgyak életre kelhetnek egy másik eszközben.

A júniusi jelentkezési határidőig 39 pályamű érkezett. A zsűri döntése alapján négy nyertest hirdettek, az első helyezett elektronikai hulladékok felhasználásával készített mandzsettagombokat.

Díjazták emellett a fémhulladékból, zártszerelvényekből és famaradványokból készült órával, a textilhulladékból készített használati tárgyakkal, valamint a papírhulladékból kialakított gyümölcsöstállal pályázó jelentkezőket.

Boros Anita emlékeztetett, hogy az ITM intenzíven foglalkozik a körforgásos gazdaságra történő átállással, főként azokkal a kérdéskörökkel, amelyek a termékek életciklusának meghosszabbítását támogatják.

Magyarországon az ipari termelés jelentős növekedése ellenére csökken a hulladék mennyisége, 2012 óta mintegy 18 millió tonna keletkezik évente. Ennek döntő többségét az építési-bontási hulladékok teszik ki, ezt követi a települési kommunális hulladék - ismertette, megjegyezve, hogy az elmúlt 5-6 évben jelentős előrelépés történt az újrahasznosításban.

A tárca célja, hogy hosszú távon a különböző típusú hulladékok ne a lerakókba kerüljenek, hanem szétválogatva újrahasznosítsák azokat.

Az ötletpályázatról szólva elmondta, az ITM tervei szerint az országban több helyen is bemutatják a nyertes pályaműveket, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a kreatív újrahasznosítás lehetőségeire. (MTI)

A képen az első díjat nyert Révai Krisztina elektronikai hulladékok felhasználásával készített mandzsettagombjai.

(Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 18:10:16
A menedzserszövetség Év Menedzsere Díj 2023. évi kitüntetettje Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója lett. A szövetség 29. alkalommal rendezte meg az Év Menedzsere Díjátadót.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS