Tisztább és olcsóbb lehet a fémek visszanyerése a napelemekből

Tisztább és olcsóbb lehet a fémek visszanyerése a napelemekből
ESGHírek  |  2023. 04. 19., 09:21

A svéd Chalmers Műszaki Egyetem kutatói új, környezetbarátabb módszert fejlesztettek ki a vékonyrétegű napelemek gyártásához használt nemesfémek leválasztására és újrahasznosítására. A módszer az egyre nagyobb teret nyerő vékonyrétegű napelemeknél működik sikeresen.

Bár napjainkban még a szilíciumalapú napelemek dominálnak a piacon (mintegy 90 százalékos részesedéssel), a vékonyrétegű napelemek is egyre népszerűbbek, különösen a kereskedelmi és a csúcskategóriás alkalmazások körében. A CIGS (réz-indium-gallium-szelén) cellák a legjobb minőségű és teljesítményű eszközök közé tartoznak, így a gyártásukhoz szükséges nemesfémek – különösen az indium és az ezüst – iránt is nagy a kereslet, miközben az elemek élettartamának végén már nagyon nehéz visszanyerni ezeket az összetevőket. De semmiképpen sem lehetetlen – igazolták a svédek.

A Chalmers csapata savas kioldással választotta el a fémeket a cellák más anyagaitól, és bebizonyította, hogy az ezüst 100 százaléka és az indium mintegy 85 százaléka visszanyerhető. Az eredményeket a Solar Energy Materials and Solar Cells című folyóiratban ismertették, és mint kiderült, a folyamat szobahőmérsékleten, hő hozzáadása nélkül is kivitelezhető.

„Eddig csak nagy hővel és nagy mennyiségű vegyszerrel lehetett sikert elérni, de ez drága eljárás, ráadásul nem is környezetbarát – indokolta a kutatás létjogosultságát Ioanna Teknetzi, a Chalmers Kémiai és Vegyészmérnöki Tanszékének PhD-hallgatója. – Figyelembe vettük a tisztaságot és a környezetbarát újrahasznosítási feltételeket is, és azt vizsgáltuk, hogyan lehet a vékonyrétegű napelemekben lévő fémeket savas oldatokban, sokkal kíméletesebb megoldással, kioldás segítségével leválasztani. Vegyszereket is kell használnunk, de közel sem annyit, mint a korábbi módszereknél.”

A napelemből származó filmet először elemzik az anyag, a kémiai összetétel, a részecskeméret és a vastagság tekintetében. Ezután a cellát egy kívánt hőmérsékletű savas oldattal teli tartályba helyezik, ahol a fémek savas kioldódását keveréssel segítik elő. A különböző fémeket különböző időben oldják ki, ami azt jelenti, hogy a folyamatot le lehet állítani, mielőtt az összes fém elkezdene oldódni, és ez jelentősen hozzájárul a nagyobb fémtisztaság eléréséhez.

Amikor a kioldódás befejeződik, a kívánt fémek ionok formájában vannak jelen az oldatban, így könnyen tisztíthatók és újra felhasználhatók, szintén napelempanelek gyártása során.

Dr. Burcak Ebin, a Chalmers Kémiai és Vegyészmérnöki Tanszékének kutatója elárulta, hogy a tudóscsapat által kidolgozott folyamat jelenleg egy napot vesz igénybe, ami valamivel több a hagyományos módszerekhez szükséges időtartamnál, viszont az ő módszerünkkel költséghatékonyabbá és környezetkímélőbbé válik a fémek visszanyerése. „Azt reméljük, hogy a kutatásunk referencia modellként szolgálhat az újrahasznosítási folyamatok optimalizálásához, és kikövezi az utat a módszer jövőbeni, nagyobb léptékű alkalmazásához” – fűzte hozzá.

Gábor János

Főoldali kép: Freepik

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS